Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
20 oktober 2019 21:59
Del på Facebook
Det har lenge vært murret om behovet for nye krefter i Venstre-ledelsen. Før landsmøtet i vår vedgikk Terje Breivik (f.v.), Trine Skei Grande og Ola Elvestuen at det måtte krafttak til for å berge lokalvalget, men resultatet ble likevel dårlig. Nå er spørsmålet hvor mange av dem som vil – og får – fortsette. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Det har lenge vært murret om behovet for nye krefter i Venstre-ledelsen. Før landsmøtet i vår vedgikk Terje Breivik (f.v.), Trine Skei Grande og Ola Elvestuen at det måtte krafttak til for å berge lokalvalget, men resultatet ble likevel dårlig. Nå er spørsmålet hvor mange av dem som vil – og får – fortsette. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Valgkomiteen i Venstre dynkes ned i forslag. Mange ønsker fornyelse, men hele dagens partiledelse og sentralstyre ønsker å fortsette.

– Den siste måneden har det eksplodert. Det er et overveldende stort engasjement, og jeg er glad for at medlemsmassen har engasjert seg så mye, sier valgkomiteens leder Per Thorbjørnsen.

Ved midnatt natt til mandag går fristen ut for å komme med forslag til komiteen som skal foreslå ny ledertrio. Dagens leder Trine Skei Grande og nestlederne Ola Elvestuen og Terje Breivik kan bli utfordret både av yngre krefter og av distriktsprofiler.

– Valgkomiteen har fra første møte av sagt at det er høyst legitimt å diskutere fornyelse, og det har medlemmene tatt innover seg, sier Thorbjørnsen til NTB om de mange innspillene som har kommet inn.

Han peker på at de tre i ledelsen har sittet lenge: Grande siden 2010, Elvestuen siden 2008 og Breivik siden 2012. Et dårlig lokalvalg har ytterligere aktualisert spørsmålet om ledelsen bør fornyes.

Grande bekrefter søndag det hun ønsker gjenvalg, slik hun også tidligere har varslet. Det gjør også Breivik og Elvestuen, som sammen med hele dagens sentralstyre, søndag varslet at de stiller seg til disposisjon for valgkomiteen. Også Venstre-statsråd Iselin Nybø, som er vara til sentralstyret, har varslet at hun stiller seg til disposisjon til verv.

Breivik og Elvestuen vil fortsette

I sentralstyret sitter blant annet Sveinung Rotevatn og Guri Melby. Disse to er av blant annet av Unge Venstre og Venstrekvinnelaget ønsket som henholdsvis ny partileder og nestleder. .

Sentralstyret sier i en samlet uttalelse at de nå vil ha all dialog, utover at de stiller seg til disposisjon, direkte med valgkomiteen og ikke via mediene.

Samtidig sier Sveinung Rotevatn til Aftenposten søndag kveld at han stiller seg til disposisjon for nye oppgaver i Venstre dersom partiet ønsker det. Med disse uttalelsene åpner Sveinung Rotevatn for å tre inn i Venstres ledelse, skriver avisen.

I tillegg til ledertrio, skal komiteen foreslå kandidater til fire plasser i sentralstyret og fire i landsstyret, samt varaer.

VG: Troms og Finnmark vil ha Raja

Ingen fylkeslag har uttalt seg offentlig om hvilke kandidater de har spilt inn til valgkomiteen, men ifølge VG og iFinnmark skal kilder i fylkeslaget i Troms og Finnmark ha oppgitt at de vil vrake både Trine Skei Grande som partileder til fordel for Abid Raja, samt bytte ut dagens to nestleder med Nordfjordeids ordfører Alfred Bjørlo og enten stortingsrepresentant Guri Melby eller Trine Noodt fra Alta, ifølge avisene.

Samtidig sier kilder til NRK at Rotevatn og Raja mangler full støtte i sine egne fylkeslag, Sogn og Fjordane Venstre og Viken Venstre, som ny leder. NRK får opplyst av flere kilder i de to partilagene at de har samlet seg om en «flat» anbefaling, som innebærer at henholdsvis Rotevatn og Raja er spilt inn som ett av flere navn som bør inn i ledertrioen, men uten at de blir pekt på som ny leder.

Ifølge VG skal Trine Skei Grandes eget fylkeslag Oslo Venstre ha falt ned på fortsatt støtte til hennes lederkandidatur.

– Klare signaler

Thorbjørnsen sier han nå skal sortere forslag og innspill som er kommet fra samtlige fylkesstyrer, mange lokallag og svært mange vanlige partifolk. I tillegg har han vært på rundreise i fylkene og møtt 200 tillitsvalgte. Innspillene skal legges fram for resten av valgkomiteen på fredag.

– Jeg har fått ekstremt klare signaler på forventningene der ute, sier han, og opplyser at én forventning er større geografisk bredde i partiledelsen.

Valgkomiteen møtes på Fornebu fredag. Til helgen vil også de første intervjuene med mulige kandidater bli gjennomført. En ny runde med intervjuer er planlagt i desember.

– Først på nyåret setter vi oss ned for å legge kabalen, sier Thorbjørnsen.

6. mars skal komiteen legge fram sin innstilling, og målet er at den skal være enstemmig.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 3 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøFylkeskommunen har adskillig flere "alvorlige" (som du skriver) problemer enn Møreaksen å ta seg av.  Særinteressene i Møreaksen har splittet ...
Geir Ole Sætremyr 7 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Naturvernforbundet deltok som tilhøyrar på konferansen vel vitande at dette var lobbyverksemd.Vi var der for å plukke opp styringssignal, først ...
Geir Ole Sætremyr 7 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEnten det er Stortinget si samansetning, eller det er meir eller mindre nøytrale meiningsmålingar så er det til sjuande og ...
Terje Sundsbø 13 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 18 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 19 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse