Mange nyutdannede har ikke råd til ferie grunnet manglende opptjening. Det bryter med EØS-avtalen, ifølge jusseksperter. Departementet skal se på endringer.
Danskene har hatt samme ferielov som Norge, men denne endres fra neste år. Etter pålegg fra EU får alle dansker rett til fire ukers betalt ferie i løpet av et arbeidsår.
Ifølge advokatene Ragnhild J. Nakling og Julie Piil Lorentzen i advokatfirmaet Wiersholm er den norske ferieloven omtrent helt lik den danskene nå må endre, skriver Aftenposten.
– Vi oppfordrer regjeringen til å se på ferieloven. Den bør komme høyt på listen over saker man bør se på, sier Nakling til avisen.
Arbeids- og sosialdepartementet opplyser til Aftenposten at de nå vil vurdere det norske regelverket.
Den norske ferieloven skiller mellom rett til feriepenger og rett til ferie. Man får feriepenger, og ikke lønn, i ferien, men for å få feriepenger er man nødt til å ha opparbeidet retten til dem året før. Mange som ikke har opptjent feriepenger, dropper dermed å ta ut ferieuker de har krav på.
Arbeidsrettsdirektivet er en del av EØS-avtalen, og ifølge direktivets artikkel 7 skal medlemsstatene sikre alle arbeidstakere minimum fire ukers årlig betalt ferie.
– Retten er et særlig viktig prinsipp i EUs sosialpolitiske regelverk og er en bestemmelse som det ikke er mulig å gjøre noe unntak fra, sier Lorentzen.
(©NTB)