Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
21 januar 2020 09:57
Del på Facebook
Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg møter tirsdag KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad og Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg møter tirsdag KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad og Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Erna Solberg (H) møter KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad og Venstre-leder Trine Skei Grande for å diskutere regjeringens sammensetning etter Frps exit.

NTB får bekreftet at de tre møtes tirsdag, dagen etter at Fremskrittspartiet kunngjorde at partiet forlater regjeringen. Det var Aftenposten som meldte om møtet først.

Spekulasjonene om hvem som skal inn i regjering etter Frps sorti, har startet for fullt, og flere navn er allerede nevnt.

Det er imidlertid høyst usikkert om de sju statsrådene fra Frp som nå forsvinner ut, blir erstattet av sju nye. Tvert imot virker det sannsynlig at regjeringen nå vil få færre statsråder enn tidligere.

Både Grande og Ropstad hadde avlyst sine oppdrag tirsdag, ifølge departementene deres.

– Vi kommenterer verken interne møter eller det løpende arbeidet med endringene i regjeringen, sier statssekretær Rune Alstadsæter (H) til NTB.

Tunge poster

Det er flere tunge poster som skal besettes når Frp nå er ute. Ikke minst må Frp-leder Siv Jensen erstattes etter over seks år i finansministerstolen. Posten er svært sentral og legger premissene for mye av regjeringens arbeid.

Tre navn har vært fremme i diskusjonen: Høyre-nestleder Jan Tore Sanner, som i dag er kunnskaps- og integreringsminister, og KrFs Hans Olav Syversen, som i dag er statssekretær ved Statsministerens kontor og tidligere leder i Stortingets finanskomité.

Sentrale kilder i Høyre sier Sanner seiler opp som kandidat til posten, skriver VG. Samtidig kan Høyres Henrik Asheim være en kandidat. Han er i dag leder av finanskomiteen på Stortinget.

På den annen side vil de nå gjenværende tre regjeringspartiene ha behov for solide folk i finanskomiteen på Stortinget. Det er nemlig all grunn til å tro at forhandlingene med Frp om neste års budsjett vil bli harde og vanskelige.

Hareide-comeback?

Venstre og KrF har i dag tre statsråder hver og får nå trolig ytterligere én minister.

I KrF-leiren er det stor spenning knyttet til om tidligere partileder Knut Arild Hareide kan være på vei inn i regjeringen. Det taler mot ham at Hareide stemte mot Granavolden-plattformen og sto i front for den røde og tapende fløyen i partiets retningsvalg.

Samtidig beskrives Hareide fra KrF-hold som en politiker med en utrolig kapasitet, og en figur som kunne bidratt til å samle et fortsatt splittet KrF-lag.

Andre navn som trekkes fram i den yngre garde hos KrF, er Tore Storehaug i finanskomiteen på Stortinget, tidligere KrFU-leder Ida Lindtveit Røse, tidligere byråd i Bergen Rebekka Ljosland og tidligere KrF-nestleder Inger Lise Hansen.

Også tidligere stortingspolitiker og nå Tekna-sjef Line Henriette Holten trekkes fram.

Venstre-trøbbel

I Venstre skaper regjeringsrokeringen problemer, fordi partiet står midt oppe i en vanskelig kamp om ledervervene i partiet. Ledertrioen, med partileder Grande og nestlederne Terje Breivik og Ola Elvestuen, kan bli helt eller delvis vraket på partiets landsmøte til våren.

Navnet som først og fremst blir nevnt i Venstre, er statssekretær Sveinung Rotevatn i Klima- og miljødepartementet. Flere Venstre-organer vil dessuten ha Rotevatn som ny partileder.

Det er foreløpig ikke klart når de nye navnene vil være på plass.

I tillegg til finans må Solberg finne nye statsråder på områdene justis, olje- og energi, samferdsel og fiskeri.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 10 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 11 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 13 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 13 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Terje Sundsbø 14 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSpørsmålet var: Jernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de ...
Terje Sundsbø 19 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse