Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
21 januar 2020 15:33
Del på Facebook
Is på en av fjordene på Svalbard. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Is på en av fjordene på Svalbard. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frp frykter at Høyre skal bøye av for Venstre og KrF i forhandlingene om hvor iskanten skal gå, mens SV utfordrer Ap.

– Dette kommer til å bli en av de store sakene utover året. Vi er bekymret for hvilken holdning Høyre vil ha, sier Frps energipolitiske talsperson Terje Halleland til NTB.

Regjeringen er i ferd med å utarbeide en forvaltningsplan for havområdene i nord, der spørsmålet om hvor grensa skal gå for iskantsonen inngår. Planen skal behandles av Stortinget i vårsesjonen, noe som betyr at den senest kan legges fram 20. april.

Polarinstituttet mener at iskantsonen bør defineres der sannsynligheten for havis er 0,5 prosent, mens oljeindustrien vil ha den ved 30 prosent. Det er, i bokstavelig forstand, et hav mellom de to ytterpunktene.

Dragkamp i Stortinget

Før Frps regjerings-exit var det lagt opp til harde dragkamper innad i regjeringen mellom særlig Venstre og Frp om hvor verneområdet for iskanten skulle gå. Nå er kampen flyttet til Stortinget.

Halleland sier Frp vil fortsette å kjempe for en såkalt dynamisk iskant. Det betyr i praksis at grensa for leteboring flyttes vesentlig lenger nord enn i dag. Venstre går på sin side inn for å flytte iskanten lenger sør.

– For Venstre er vern av Barentshavet nord det viktigste både klimamessig og symbolsk, sier partiets representant i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Ketil Kjenseth, til NTB.

– Vi må sette en grense for oljegrådigheten. Et sted må naturens grenser gå foran menneskenes, slår han fast.

Skrekkscenario

Skrekkscenarioet for Frp er at Høyre nå skal nærme seg Venstre og KrFs linje, for så å søke et forlik med Arbeiderpartiet i stedet for med Frp.

– Det er viktig at Høyre lander på et fornuftig vedtak. Hvis de legger seg opp mot sentrum-venstre-linjen, vil det få alvorlige konsekvenser for næringen og nasjonen, advarer Halleland.

Høyre-topper som Henrik Asheim og Lene Westgaard-Halle åpnet i høst for en debatt om vern av Barentshavet.

– Vi bør diskutere vern av Barentshavet nord. Det er en debatt Høyre trenger å ta, sa Westgaard-Halle i oktober.

Andre krefter i Høyre skal etter det NTB kjenner til, være mer på linje med Frp.

Årets miljøslag

Også Arbeiderpartiet er splittet mellom naturvern og oljeinteresser. Til nå har de holdt kortene tett til brystet om hvor de står i saken og sagt at de avventer regjeringens forvaltningsplan. Det samme sier Senterpartiet.

SVs stortingsrepresentant Lars Haltbrekken sier døra står åpen for et forlik med regjeringen.

– Iskanten blir det store miljøslaget i år, sier Haltbrekken til NTB.

– Vi kommer til å jobbe for å få satt en klar og tydelig grense for oljeindustrien. Hvis regjeringen er med på det, så er det veldig bra.

Tre mulige utfall

Haltbrekken antyder tre mulige utfall av saken: Iskantsonen flyttes sørover, slik miljøpartiene samt Venstre, KrF og Unge Høyre vil; den kan flyttes nordover, som Frp står knallhardt på; eller Høyre og Ap kan gå sammen om å trekke grensa midt på. Da vil Venstre og KrF trolig ha lite annet valg enn å støtte sin regjeringspartner.

Han utfordrer nå Ap til gå sammen med SV om å trekke en tydelig grense for oljeaktiviteten i nord.

– Et tydelig signal nå vil gjøre det vanskeligere for Høyre å støtte Frps syn. Motsatt vil det bli tydelig for all verden at Frp fortsatt styrer norsk oljepolitikk, selv fra utsiden, sier Haltbrekken.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 6 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 8 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Terje Sundsbø 8 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDu skjønner åpenbart ikke hva du selv skriver. Du har helt rett i at Møreaksen er strekningen Ålesund-Molde. På samme ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje Sundsbø""Mener du at motstanden mot Møreaksen skyldes at Stortinget ikke følger opp prosjektene i NTP? Om man kjemper mot bevilgninger ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrMotstanden mot Møreaksen spriker i alle retninger. Frp og SV har totalt ulike grunner, og har ingen felles plattform for ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse