Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Redaksjonen
Artikkel
13 februar 2020 16:26
Del på Facebook
Arkivfoto av administrerende direktør Odd Einar Folland (fra venstre), finansdirektør Steinar Sogn og  kommunikasjonsrådgiver Even Gaarde-Landre, etter et pressemøte i august 2019. Foto: Steinar Melby, KSU.NO
Arkivfoto av administrerende direktør Odd Einar Folland (fra venstre), finansdirektør Steinar Sogn og  kommunikasjonsrådgiver Even Gaarde-Landre, etter et pressemøte i august 2019. Foto: Steinar Melby, KSU.NO
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Konsernet SpareBank 1 Nordvest oppnådde et resultat før skatt på 263,4 millioner kroner i 2019, sammenlignet med 173,4 millioner kroner i 2018. Styret i banken foreslår et utbytte på 8,50 kroner per egenkapitalbevis. For regnskapsåret 2019 innstiller styret på en avsetning til samfunnsutbytte på 10,0 millioner kroner til gode tiltak innen lokalmiljø, kompetanse, næringsutvikling, kultur og idrett i vår region.

– Resultatet i 2019 er det beste i bankens 184 år lange historie. Dette gir banken fortsatt mulighet til å være en aktiv støttespiller for vekst og verdiskaping i en region som for tiden opplever god og stabil utvikling, herunder god lønnsomhet og økende investeringsvilje i næringslivet. Dette er en viktig forutsetning for bankens utviklingsmulighet i tiden fremover, sier adm. direktør Odd Einar Folland.

Han kan se tilbake på 23 år i den stadig voksende banken, hvorav 8 år i styret og 15 år i sjefsstolen. -Det er også en glede å kunne starte vårt 185-års jubileumsår med et så solid resultat, legger han til. 

– Selv om resultatet for 2019 preges av engangseffekter, så har banken gjennom året styrket sin posisjon i markedet gjennom tilfredsstillende vekst og kostnadskontroll, sier Folland.

Netto avkastning på finansielle investeringer viser et resultat på 129,8 millioner kroner for 2018, mot 38,4 millioner kroner i 2018.

Renteinntekter fra bankens egen utlånsportefølje er høyere enn i 2018, mens provisjonsinntektene fra SpareBank 1 Boligkreditt og SpareBank 1 Næringskreditt er noe lavere enn i 2018. Netto renteinntekter utgjorde 261,3 millioner kroner, en økning på 19,8 millioner kroner fra samme periode året tidligere.

Banken økte utlån til personkunder (Inklusive boligkreditt) med 7,6 prosent til 13,1 milliarder kroner siste tolv måneder, som er høyere enn den generelle markedsveksten. Utlån til næringslivskunder (Inklusive næringskreditt) økte med 6,3 prosent til 4,7 milliarder kroner.

– Konkurransen i markedet er fortsatt sterk både for utlån og innskudd, men banken er konkurranse-dyktig. Den gode kundeveksten banken opplever innen både person – og bedriftsmarkedet bekrefter at bankens etablerte distribusjonsmodell med ledende digitale løsninger gjennom samarbeidet i SpareBank 1 Alliansen og i godt samspill med et distriktsvennlig nettverk av lokalkontorer treffer markedet på en positiv måte, sier Folland.

De økonomiske utsiktene for bankens markedsområde Møre og Romsdal er gode. Grunnlaget for vekst i 2020 er tuftet på SpareBank 1 sitt konjunktur- og forventningsbarometer som viser stor tro på vekst i næringslivet. Arbeidsledigheten i fylket har falt kraftig siden begynnelsen av 2017. I følge NAV utgjorde den registrerte ledigheten i Møre og Romsdal ved utgangen av året 2,0 prosent av arbeidsstyrken. Til sammenligning var arbeidsledigheten på landsbasis 2,2 prosent. Vi tror at ledigheten i fylket vil holde seg lav gjennom 2020.

Vekst i utlån til næringsliv var i 2019 noe høyere enn i 2018. Samtidig forventes det at utlånsveksten vil bli noe lavere for banken i 2020. 

–Banken forventer fortsatt god aktivitet innenfor våre hovednæringer og ser mange positive trekk relatert til spesielt havbruk, fiske og fangst, sier Folland.

Innskuddsveksten var betydelig høyere i 2019 enn i 2018 og banken vil fortsatt ha sterkt fokus på å øke innskuddene, spesielt i privatmarkedet. 

Konsernregnskap 2019 – hovedtall (2018)

  • Resultat før skatt: 263,4 mill kr (173,4 mill)
  • Resultat etter skatt: 231,2 mill kr (139,8 mill)
  • Egenkapitalavkastning: 11,4 % (7,1 %)
  • ekst i utlån: 7,3 % (7,3 %)
  • Vekst i innskudd: 15,4 % (1,0 %)
  • Nedskrivninger på utlån: 21,3 mill kr (23,1 mill)
  • Ren kjernekapitaldekning, forholdsmessig konsolidert: 17,0 % (15,5 %)
  • Resultat per egenkapitalbevis: 16,55 kr (10,37 kr)
  • Foreslått utbytte: 8,50 kr (6,00 kr)
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette intervjuet med TØI-forskar Aud Tennøy skildrer mange av dei tiltaka som må til for å nå klimamåla https://www.energiogklima.no/to-grader/ekspertintervju/fire-ting-vi-ma-slutte-med-hvis-vi-skal-na-klimamalene
Espen Heitmann 3 timer siden Meir norsk mat i fylkeskommunen
Nå er det vel liten tvil om at Dordi har ett selektivt forhold til fakta, jeg vil bare minne om ...
Geir Ole Sætremyr 20 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Terje Sundsbø 22 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmål du får. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?Representerer du virkelig Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu får bruke energi på å finne ut av Naturvernforbundet sitt formål.
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmålene du får. Er ikke det litt pinlig å representere Naturvernforbundet på en ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse