fbpx
Annonse
Annonse
Redaksjonen
Artikkel
01 mars 2020 13:57
Fungerende kommuneoverlege Askill Sandvik, kommunalsjef Siv Iren Stormo Andersson og ordfører Kjell Neergaard er godt fornøyd med beredskapen i Kristiansund. Foto: Tore Lyngvær / Kristiansund kommune
Fungerende kommuneoverlege Askill Sandvik, kommunalsjef Siv Iren Stormo Andersson og ordfører Kjell Neergaard er godt fornøyd med beredskapen i Kristiansund. Foto: Tore Lyngvær / Kristiansund kommune
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En kristiansunder er satt i hjemmekarantene etter å ha vært innom øyeavdelingen på Ullevål sykehus.

– Personen har ikke påvist koronasmitte og har heller ingen symptomer på luftveisinfeksjon, sier fungerende kommuneoverlege Askill Sandvik i Kristiansund.

Kommuneoverlegen avdramatiserer hele situasjonen, og sier det her er snakk om føre-var-prinsippet.

– Så lenge pasienten ikke har symptomer på luftveisinfeksjon, er vedkommende heller ikke smittefarlig, sier Sandvik. Dette ser vi på som helt udramatisk.

Vedkommende holdes nå hjemme i egen bolig, og følges opp av helsetjenesten.

Hvem bør sjekke seg?

Friske personer som de siste 14 dagene har oppholdt seg i et område med vedvarende spredning bør følge med på tegn til luftveisinfeksjon (feber, hoste og andre luftveissymptomer) i 14 dager etter oppholdet og ta kontakt med helsetjenesten (per telefon) ved symptomer. 

Dersom de ikke har vært i nærkontakt med personer som er bekreftet syk med koronaviruset og ikke har symptomer på luftveisinfeksjon, kan de omgås andre som normalt. God hånd- og hostehygiene er et generelt smittevernråd. Friske personer som de siste 14 dagene har hatt kontakt med en person som er bekreftet syk med viruset bør ta kontakt med helsetjenesten (per telefon) og vil følges opp.

Ring – ikke møt opp!

Hva gjør du hvis du mistenker at du er syk med det nye koronaviruset? Ta kontakt med fastlegen eller legevakt på telefon for råd og avtale om undersøkelse.

Legevakt har telefon 116 117. 

Symptomene på sykdommen er som ved andre luftveisinfeksjoner, som hoste, feber, sår hals, brystsmerter og pustevansker. – Det er svært viktig for å begrense smitte at mennesker som kan være smittet ikke tropper opp på legekontoret eller legevakta, men ringer, sier fungerende kommuneoverlege Askill Sandvik.

Du kan kontakte lege på telefon hvis du har slike symptomer og har vært i minst én av følgende situasjoner: 

  • Har vært i et område med vedvarende spredning av koronaviruset de siste 14 dagene.
  • Har hatt nærkontakt med en person som er bekreftet syk med det nye koronaviruset i løpet av de siste 14 dagene.

Viktig med god håndhygiene

God håndhygiene, både hos syke og friske, er viktig for å hindre smitteoverføring. Vask hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk. Hånddesinfeksjon er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig. Dersom hendene er synlig skitne eller våte har hånddesinfeksjon redusert effekt, og hendene bør rengjøres med såpe og vann.

Skal vi bruke munnbind?

Det anbefales ikke munnbind for friske personer. Dette gjelder ikke dersom man jobber i helsetjenesten, eller har kontakt med en person med bekreftet eller mistenkt infeksjon med koronaviruset.

Feilbruk forekommer ofte og personer som bruker munnbind tar seg oftere til ansiktet, noe som kan øke smittefaren.

Personer som er syke kan bruke munnbind for å hindre smitte til andre.

Kommuneoverlegen oppfordrer også folk til å bruke Folkehelseinstituttets nettsider for praktisk informasjon og informasjon om smitteområder, se www.fhi.no.

Fakta om koronaviruset

  • En ny type koronavirus ble i desember oppdaget i Wuhan i Kina. Byen har 11 millioner innbyggere og er hovedstad i Hubei-provinsen.
  • Virussykdommen kan arte seg som en mild forkjølelse eller ha et alvorlig forløp med dødelig utgang. Blant symptomene er feber, tørr hoste og lungebetennelse.
  • Over 80 prosent får milde symptomer, risikoen er aller størst for eldre og syke.
  • Verdens helseorganisasjon (WHO) betegner situasjonen som en internasjonal folkehelsekrise.
  • 26. februar ble det første tilfellet av viruset bekreftet i Norge hos en person som nylig hadde kommet hjem fra Kina. Til nå er det totalt bekreftet sju tilfeller av koronasmitte i Norge, inkludert to ansatte ved Ullevål sykehus' øyeavdeling.
  • En norsk student bosatt i Firenze i Italia har også fått påvist smitte. 26-åringen skal ha besøkt Norge tidligere i måneden og er nå innlagt på et lokalt sykehus i Firenze.
  • Folkehelseinstituttet har bedt norske helsemyndigheter om å forberede seg på en alvorlig epidemi.

(Kilde: Folkehelseinstituttet, NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 16 timer siden Møreaksen er sjanselaus!
Hvilke partier er det som støtter Møreaksen, har Sve glemt det? Dagens regjering Ap og Sp, samt Krf, V og ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Møreaksen er sjanselaus!
Hvilke partier er det som støtter Møreaksen, har du glemt det? Les https://ksu.no/artikler/leserinnlegg/110408-paradokset-romsdalsaksen-20211021
Svært uventa kraftpris
Den nye Regjeringa sviktar fundamentalt med uforsvarleg og uventa  HØGE kraftprisar! Vanskeleg for oss vanlege veljarar å forstå  og godta ...
Skal bostøtte være en løsning mot vedvarende høye strømpriser i pressområder i Norge?Kraftforbruket innenlands må løsrives fra Nordpool og priser ...
Bjørn Nøstvold 3 dager siden Vedum: Ingen mirakelkur mot høye strømpriser
Kraftforbruket innenlands må løsrives fra Nordpool og priser som varierer med europeiske priser. Folket som eiere av storparten av kraftproduksjonen ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte