Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Line Karlsvik, leder i Kristiansund SV
Ytring
13 mai 2020 19:02
Del på Facebook
Line Karlsvik, lokallagsleder Kristiansund SV. Foto: Kvernberget Print & Reklame
Line Karlsvik, lokallagsleder Kristiansund SV. Foto: Kvernberget Print & Reklame
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Korona-krisen har ført mange norske kommuner opp i en økonomisk vanskelig situasjon. Tirsdag 12. mai la regjeringen frem sin løsning for kommunesektoren. Det viste seg å være en altfor svak medisin.

Kommunalminister Nikolai Astrup ber kommunene om å effektivisere, og lar samtidig sykepleiere og andre kommunalt ansatte ta regninga. Han skylder på at lønnsveksten uansett ikke kommer til å bli så høy som de hadde tenkt, og at kommunene dermed har langt mer å rutte med. Da får visst sykepleierne og de andre korona-heltene nøye seg med applaus og et klapp på skuldra for denne gang.

Korona-krisa fører til at flere kommuner sliter med tap av inntekter. En av hovedgrunnene til dette er skattesvikt – små bedrifter har ikke inntekter lenger, folk mister jobben og slutter naturlig nok også å betale skatt. Hamar Arbeiderblad har skrevet at korona-krisen koster Ringsaker kommune 40 millioner kroner hver eneste måned. I byer som Oslo og Trondheim er summene svimlende. Merkostnadene for Kristiansund kommune er også merkbare, og dette er på ingen måte kompensert gjennom regjeringens forslag til revidert budsjett og tilskudd til kommunene. Hvis vår kommune skal bære den største andelen av kostnadene ved krisen, vil det bety ytterligere kutt i velferd og i stillinger. De som har vært viktigst i denne krisen, vil bli færre og måtte løpe fortere. Dette mener SV blir helt feil!

2020 har vist seg å være et unntaksår vi ikke har sett maken til, og ringvirkningene vil nok dessverre være merkbare i lang tid. Regjeringen, med Astrup i spissen, svarer at kommunene må lære seg å effektivisere, men vi snakker ikke om fabrikker hvor det lar seg gjøre å drifte raskere. Dette handler om skoler, barnehager, omsorg og kultur. Ting som ikke blir bedre når driften går raskere. Snarere tvert imot krever krisen flere forholdsregeler, flere på jobb i helse- og omsorg og at tjenestene er tryggere enn noensinne. De som jobber innenfor disse yrkene må vel ha vist hvor viktige de er i denne krisen? De må vel ha bevist for alle at de er verdige et anstendig arbeidsliv med hele, faste stillinger og en anstendig lønn? Det er mange som har strukket seg langt for befolkningen nå, og disse yrkesgruppene har vært en viktig del av den kollektive dugnaden vi alle har vært en del av siden 12.mars.

KS anslo 30. april at ekstrautgifter og inntektsbortfall i 2020 vil utgjøre mellom 12,5 og 20 milliarder kroner for kommunene. SV har foreslått ti milliarder kroner til kommunene nå, som en begynnelse, men regjeringen nekter å gi kommunene denne hjelpen.

Vi krever penger på bordet, og vi krever at det kommer nå. Både næringslivet, eldreomsorgen og skolen trenger mer enn noen gang at kommuneøkonomien er bunnsolid.

 

Line Karlsvik
Lokallagsleder Kristiansund SV

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 7 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 10 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 22 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse