Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Hanne-Berit Brekken, ordfører i Aure
Ytring
13 januar 2021 13:05
Del på Facebook
– Vi, som har forholdt oss lojalt til alle retningslinjer, og som har greid å stå i dette med alt det har ført med seg, må nå betale prisen for at de lar andre reise fritt rundt i landet vårt fra områder med høy smitte. Dette finner jeg ingen logikk i, skriver Hanne Berit Brekken, ordfører i Aure. Foto: Privat.
– Vi, som har forholdt oss lojalt til alle retningslinjer, og som har greid å stå i dette med alt det har ført med seg, må nå betale prisen for at de lar andre reise fritt rundt i landet vårt fra områder med høy smitte. Dette finner jeg ingen logikk i, skriver Hanne Berit Brekken, ordfører i Aure. Foto: Privat.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De første vaksinene mot Covid19 er satt og dette markerte «starten på slutten» for denne pandemien som har rammet oss alle.

Samtidig har smittesituasjonen forverret seg betraktelig de siste ukene. Jeg frykter at perioden «fra starten på slutten» og til det hele er over vil bli den verste og vanskeligste i hele pandemiperioden!

En av hovedutfordringene i Norge er importsmitte. Vi så det i mars, vi så det i juni, vi så det etter sommerferien og vi ser det i aller høyeste grad nå! Mange har vært på reise, vi er et land med høy arbeidsinnvandring og vi har mye import av varer og tjenester til landet vårt. Møre og Romsdal er intet unntak, tvert imot.

Ingen oversikt

Første uka i 2021 landet ca 130 fly bare fra Polen og Litauen i Norge. Begge landene er «røde». Alle de reisende skaltestes ved ankomst til Norge, og dette er bra! Problemet er bare det at Norge har kapasitetsproblemer med testing og karantenehotell på de stedene der de reisende kommer inn til landet. Dette fører til at de reisende blir sendt videre til den kommunen de skal til for å testes der.

Og enda verre er det at de gjerne reiser videre med kollektivtransport! Reisende som kommer til Norge fra røde områder kan altså selv velge hvor de vil være når de skal i karantene, de kan reise videre på innenlands flygninger, på tog, ferjer, taxi og busser, sammen med oss andre, uten at de har avlagt negativ test! Og på toppen av det hele er dette basert på tillit, og det finnes ingen oversikt over hvem som lar seg teste og hvem som dropper det!

Ikke kontroll

Regjeringen har ansvaret for om grensene skal være åpne eller stengt for reisende. Vel vitende om at viruset sprer seg heftig i visse land, at viruset muterer, at vi ikke har kontroll på de som kommer til landet vårt fra røde områder og at all erfaring viser at reise fører til økt smitte, så lar de altså dette skje.

Og ja, vi har behov for arbeidsinnvandring og vi har behov for vareleveranser, men da må vi ruste oss opp med testkapasitet og karantenemuligheter der de reisende ankommer Norge. Gjør vi det så sikrer vi full kontroll på de som kommer til landet vårt og vi verner innbyggerne og bedriftene våre for stor smittefare!

Ekstra fare

Norge er på ny inne i en fase der vi må stenge ned. Elever får digital undervisning, alle som kan skal ha hjemmekontor, alkoholservering er forbudt, organisert innendørs aktivitet skal begrenses til det minimale, vi får ikke besøke bestemor på sykehjemmet, institusjoner er stengt, vi har store begrensninger i sosial omgang og munnbind har blitt en del av hverdagsantrekket.

Samtidig er vi vitne til at regjeringen åpner opp for reiser inn og ut av landet, noe som utsetter oss for ekstra fare og frykt gjennom importsmitte.

Ingen logikk

Dette er etter min mening både sjokkerende og blodig urettferdig! Vi, som har forholdt oss lojalt til alle retningslinjer, og som har greid å stå i dette med alt det har ført med seg, må nå betale prisen for at de lar andre reise fritt rundt i landet vårt fra områder med høy smitte. Dette finner jeg ingen logikk i!

Vi har betalt prisen med å stenge ned landet og begrense det aller meste av aktivitet, men vi har ikke råd til å måtte betale prisen for unødvendig importsmitte i tillegg!

Av: Hanne-Berit Brekken, ordfører i Aure kommune

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Klippfiskadagan 2024
Annonse
Klippfiskdagan 2024

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 45 minutter siden Greinalause politikere om ferger
@Terje SundsbøSamferdselsdepartementet har ikkje synsa om flytting.Stortinget har ikkje vedtatt at Staten skal ta garantiansvaret. 
Terje Sundsbø 1 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Geir Ole SætremyrE39 er en riksvei. Det er ikke opp til Molde kommune å bygge nytt fergeleie, dette er statens oppgave. Og ...
Geir Ole Sætremyr 7 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Terje SundsbøKS2 Vik til Molde bygger på ei kalkyle der Julsundbrua skal koste 8,8 mrd 2022 kroner og P50.  Tidlegast oppstart ...
Terje Sundsbø 7 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Geir Ole SætremyrDa synes vi å være enige om at Nye Veier AS sin årlige pott ikke påvirkes av tildelingen til Statens ...
Geir Ole Sætremyr 11 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Terje SundsbøRyfast,  ferdig i 2019, med sine 14,7 km kosta 8 mrd. Rogfast med sine 27 km er etter siste estimat forventa ...
Geir Ole Sætremyr 15 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Terje SundsbøDu er framleis I drømmeland.Summen til vegformål i NTP tilsvarer 19 mrd pr år. Alt inkludert.Nye veier vart unnfanga av ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse