Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Hans Kristian Hansen
Ytring
20 mars 2021 18:39
Del på Facebook
Statsminister Erna Solberg (H) i Debatten i NRK ved en tidligere anledning. T.v programleder Fredrik Solvang. Foto: Vidar Ruud / NTB. Innfelt: Innleggsforfatter Hans Kristian Hansen.
Statsminister Erna Solberg (H) i Debatten i NRK ved en tidligere anledning. T.v programleder Fredrik Solvang. Foto: Vidar Ruud / NTB. Innfelt: Innleggsforfatter Hans Kristian Hansen.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredrik Solvang stilte gode spørsmål til statsminister Erna Solberg i Debatten denne uken og de kunne hun heller ikke svare på. Når den seansen var ferdig - valgte Solvang og bruke enda lengre tid på nestederen i Arbeiderpartiet Bjørnar Skjæran sitt smittevernsbrudd.

Det overrasket meg. For statsministerens brudd på smittevernreglene er oppsiktsvekkende, meget alvorlig og farlig som Hanne Skartveit sa i Kveldsnytt i går.

La det være sagt - Skjærans brudd på smitteverntiltakene aksepteres ikke og selv om saken er henlagt, burde han overbevise og betale en eventuelt bot til et veldedig formål.

Så ser jeg igjen at noen sidestiller disse to ved å kalle det menneskelig svikt. Ja det er og kan bli det for alle, men igjen må jeg henvise til Skartveits uttalelse: - Det skal ikke og kan ikke være mulig for en statsminister å gjøre slike feil. Det kan være farlig. 

Og det er riktig vurdert mener jeg, for nå er regjeringens uklare linje i pandemien avslørt av hun som har ansvaret for de. Slik sett er denne feilen noe av det alvorligste en statsminister har gjort i de siste årene.

Her er våre sykehus i kne, helsepersonell dør, studenter og andre får ikke reise hjem - folket er slitne. Aldri har landet vært i en mer alvorlig situasjon etter krigen som nå. Derfor er denne tabben nok til at smittevernreglene kan føre til at folk gir blaffen - som igjen kan sette hele landet i rød sone.

Ernas 60-årsdag var godt planlagt - flere dager i forveien og brudd på regelen skjedde ikke bare en gang, men to ganger i to selskap. Slik sett framstår Ernas utskeielser langt mer alvorlig enn Skjærans. Tross alt er det Erna som har ansvaret og regien av pandemiens rotete lover. Og slik sett burde man ikke bruke lengre tid på nestlederen enn på Statsministeren i debatten i går. Og slik sett er såkalte menneskelig forståelse ikke noe med saken å gjøre. Det er rett og slett ikke rom og forståelse for Ernas utskeielser her. 

Derfor bør hun trekke seg som statsminister og overlate den til noen andre.

Erna Solberg kan nå fra i dag av ikke stå på en talerstol og snakke om regjeringens nye og uklare lover og formane folk til å følge de. Det blir feil - det blir ikke troverdig - og vil heller føre til et raseri i befolkningen. Slik sett kan hun ikke være statsminister i den mest alvorlige katastrofe landet nå er i etter krigen. Det sier seg selv - folkets tillit er ikke noe man får gratis - det er noe man bygger opp over lang tid. Den er nå borte.

Men regjeringens handlinger og hverdagslige endringer av hvordan folk skal oppfatte, forstå og leve etter - står for fall. For når statsministeren ikke skjønner selv hva hun har ansvar for - kan hun vel ikke forlange at folk skal leve eller tro på de? Her har folk blitt bøtelagt fra 5000 opp til 30.000 kroner fordi de har brutt et regelverk som snart ingen skjønner bæra av. Det går jo ikke en dag før Høie er på banen med endring. Og det er jo endringer som ingen klare å følge med på. Derfor står regjeringens håndtering av pandemien for fall.

Nå lurer jeg da på hvor stor bota blir eller kunne vi heller statuere et eksempel og sende statsministeren i 6 måneders fengsel? Det hadde vært noe, men faren for en jobb i FN-systemet etter valget ville nok henge i en tynn tråd da. Så da blir det nok en bot heller. Hvor lenge kan en statsminister med en bot være statsminister da? Kanskje Aage Sivertsen kan fortelle oss om det har hendt før. Kommer ikke på noen i farten.

Den stadige sammenligningen mellom statsministeren og nestlederen i AP er etter min mening dag og natt. For en statsminister er statsminister for hele folket - uansett parti, mens Skjæran er nyvalgt nestleder i AP på rundt vel 20%.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 1 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Terje Sundsbø 1 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDu skjønner åpenbart ikke hva du selv skriver. Du har helt rett i at Møreaksen er strekningen Ålesund-Molde. På samme ...
Geir Ole Sætremyr 22 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje Sundsbø""Mener du at motstanden mot Møreaksen skyldes at Stortinget ikke følger opp prosjektene i NTP? Om man kjemper mot bevilgninger ...
Terje Sundsbø 23 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrMotstanden mot Møreaksen spriker i alle retninger. Frp og SV har totalt ulike grunner, og har ingen felles plattform for ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøHusk at inngangen var fergefri E39, oppfatta som ein skulle slippe ferge over Romsdalsjorden, og andre fergestrekningar frå Kristiansand til ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrIngen har betvilt at uten Møreaksen så er fergeavløsning til Otrøya og Gossen et fylkeskommunalt ansvar. Men det ingen av ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse