Annonse
Annonse
Del på Facebook
I disse dager kjemper folket på Haramsøya og Longva for å stoppe bygginga av vindturbiner på Haramsøya. Foto: Kenneth Flem Slyngstad
I disse dager kjemper folket på Haramsøya og Longva for å stoppe bygginga av vindturbiner på Haramsøya. Foto: Kenneth Flem Slyngstad
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag 6. mars ble det klart at Rødts landsmøte går imot «vindkraft på land, i fjæra og til havs. Det var Rødt Molde som fremmet forslaget som ble vedtatt med et tydelig flertall.

Vi er nå spent på om flere partier vil slutte seg til å føre-var-prinsippet for å stå på naturens og miljøets side mot rasering av biologisk produksjonsevne, - en rasering utbyggerkapital og spekulanter ikke synes å ha skrupler med å gjennomføre.

Vedtaket om å sette foten ned for å bidra til å berge økosystemene, er spesielt gledelig for oss på nordvestlandets kyst, der fiske og fiskerier er en viktig del av næringsgrunnlaget. Det legges nå opp til at 15 områder skal kunne utbygges med havvindturbiner. Alle områdene vil være i berøring med fiskeri, naturverdier og biologisk mangfold.

Rødt er tydelige på at ressursforvaltningen skal komme lokalbefolkningen til gode.

Havsul 1-prosjektet er utvilsomt et eksempel på at konsesjonsgiver Norges vassdrags – og energidirektorat ikke i tilstrekkelig grad tar hensyn til fellesskapets ressurser - og naturverdier. Langs kysten, ikke langt fra Molde kommunes maritime nærområder, legges det altså opp til å installere vindturbiner midt i matfatet, der noen av de største og viktigste fiskebestandene i global sammenheng, som sild, torsk, sei og hyse, har sine gyteområder. Dette er viktige arter for økosystemet på kysten og er også nøkkelarter i de store oseaniske økosystemer. Konsekvensene av å påvirke optimal gyteprosess kan derfor bli dramatisk store. Området er også en vital trekkorridor for sjøfugl- og fastlandsfugl langs kystområdene og vil slik kunne gå hardt utover fugl som søker næring fra det ikoniske fuglefjellet Runde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I disse dager kjemper folket på Haramsøya og Longva for å stoppe bygginga av vindturbiner på Haramsøya. Rettssak er berammet i Sunnmøre tingrett 24. mars. Der vil vindkraftmotstanderne prøve gyldigheten av anleggskonsesjon for bygging og drift av vindkraftverk på Haramsøya. I tillegg til en rekke alvorlige konsekvenser for fastboende og naturmiljøet, er bruken av kaia på Håneset på Haramsøya, som skal brukes til å ta i land vindturbinene, allerede omstridt. Gjennom arbeidet med å forberede kaia for å kunne ta imot vindturbinene, brytes fredningstida for gyting gjennom å tilføre områdene i fjæra fyllmasser.

Det vil være avgjørende for naturen og miljøets framtid at føre-var-prinsippet praktiseres. Havforskningsinstituttet har erkjent dette og sier «Vi har lite kunnskap om bunnfaste vindturbiners effekt på økosystemene, og så godt som ingenting når det gjelder flytende vindturbiner (Karen de Jong, forsker ved HI).

Rødt støtter Norges største folkebevegelse som kjemper mot rovdrift på ressursene, - enten dette skjer på land, langs kysten eller på havet! 

Av:
Aina MH Hauge, leder Rødt Ulstein
Odd Stensholt, medlem Rødt Molde

 

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Nils Hagseth 15 timer siden Eksportvegen fremfor Møreaksen
Kvifor er det så viktig å sette desse prosjekta opp mot kvarandre? "Nye veier " styrer det eine og vegvesenet ...
I følge Frank Sve (Frp), så er det rikelig med penger til å bygge veier: «Frp mener regjeringen har mer ...
Geir Gerhard Greger 5 dager siden Klimabispen møter olje og gassbyen
Kanskje hun kommer til byen for å gi byen den siste olje..
Kristian Haukås 5 dager siden Historien om Møreaksen
Har du ikke bedre ting å ta deg til på Stortinget enn å komme med sånnt greinalaust vås?
Roger Fjellstad Olsen 7 dager siden Pontius Pilatus-prisen til MDG
Det er jo komisk å kalle andre for Pontius Pilatus når en heter Hogne Hongset og skriver for Steigan og hjelper ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte