fbpx
Annonse
Annonse
Jan Nilsen
Leserinnlegg
Jan Nilsen
25 mars 2021 09:46
Illustrasjonsbilde – supplybåten "Troms Castor". Foto: Stein Watten
Illustrasjonsbilde – supplybåten "Troms Castor". Foto: Stein Watten
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Fredag 19.03.2021 kom konklusjonen fra regjeringens nedsatte maritime utvalg. Det var mye positivt å lese her.  Blant annet var det enighet med rederiforbundet om at en skulle innføre norske lønns- og arbeidsvilkår i norsk farvann og på sokkelen. 

I fjor skrev jeg at en måtte tette alle hull hvis en skulle innføre norske lønns og arbeidsvilkår, ellers så ville vi være kommet like langt. Slik jeg ser det nå så frykter jeg at ordningen ikke er vanntett og at vi i noen tilfeller dessverre er kommet like langt. 

Det ser vi bla annet i nærskipsfarten hvor  det råder liten optimisme så langt. Også i enkelte deler innen offshore er jeg redd vi er kommet like langt.

Tilskuddsordningen skal forbedres blant annet ved å fjerne taket på ordningen. Men dessverre vil de ikke innføre en bunnlinje som setter en nedre grense for hvor mye som genereres tilbake til arbeidsgiver, slik at vi ikke risikerer å komme i samme situasjon som før 2013.

Men nå skal den først behandles i Regjeringen og deretter Stortinget,  så får vi se hva som blir det endelige resultatet.

Det er snart fem år siden vi i gruppen Norske sjøfolks fremtid gikk ut og advarte om at det blir færre og færre norske sjøfolk i norsk sektor.

Situasjonen i dag er at det ligger båter i norsk havn registrert i i NIS med utenlandske sjøfolk som skal jobbe i norsk farvann. Akkurat det vi advarte om i 2016 da de åpnet for NIS i norsk farvann og i norsk havn. Få minutter etter at jeg la ut konklusjonen til utvalget på gruppen, kom FrP inn i kommentarfeltet og ba om arbeidsro. At gruppen ble sett på som et uromoment, viser at vi har lykkes i å ha sagt ifra om at nok er nok.

Norske politikere må en gang for alle si ifra om Norge skal være en sjøfartsnasjon. Det vil resultatet etter den er behandlet i Stortinget vise oss.

Jeg har jobbet ifra et klart perspektiv at vi skal nå frem med fakta. Det mener jeg vi har klart. At det vil være temperatur ligger i sakens natur. Men jeg har hele tiden lagt vekt på å være seriøs. Jeg håper og tror at det har gitt et positivt resultat.

Det vil tiden fremover vise.

 

Av: Jan Nilsen
Grunnlegger av Facebook Gruppen Norske Sjøfolks Fremtid.

Du må være logget inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 30 minutter siden Norge går med dundrande underskot, Erna!
@Lars Svein ValderhaugDet er statens oppgave å dimensjonere E39 mellom Ålesund og Molde. Men Fannefjordtunnelen er ikke på E39. Fannefjordtunnelen er fylkeskommunens ...
Lars Svein Valderhaug 2 timer siden Norge går med dundrande underskot, Erna!
@Terje SundsbøOg du trur at fylket vil prioritere å byggje ein ny tunnel når det går ei bru til Lønset, og ...
Terje Sundsbø 5 timer siden Norge går med dundrande underskot, Erna!
@Lars Svein ValderhaugDet er fylket som har ansvaret for Fannefjordtunnelen. Og jeg kjøper ikke ditt argument at broen over Lønset vil redusere ...
Terje Sundsbø 5 timer siden Terje Tovan sin misinformasjonskampanje
@Rolf Erik PedersenIfølge eksterne kvalitetsikrede kalkyler, så er Møreaksen billigere enn Romsdalsaksen.Med ekstra trafikk fra Romsdalsaksen vil det bli kø i Fannefjordtunnelen, ...
Rolf Erik Pedersen 23 timer siden Terje Tovan sin misinformasjonskampanje
@Terje SundsbøFor det første, så er de fleste rimelig sikker på at Romsdalsaksen er rimeligere å bygg, og i tillegg til ...
Lars Svein Valderhaug 1 dager siden Norge går med dundrande underskot, Erna!
@Terje SundsbøMen poenget er at det ikkje blir slik kø om Romsdalsaksen vert bygd fordi det då blir eit meir fleksibelt ...

Mest aktive

  • Terje Sundsbø 105 comments
  • Lars Svein Valderhaug 65 comments
  • Lama Vik 24 comments
  • Jan Rune Haukvik 22 comments
  • Vidar Hölm 19 comments
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte