fbpx
Annonse
Annonse
Paul Andreas Hofseth
Leserinnlegg
Paul Andreas Hofseth
27 mars 2021 14:56
Illustrasjonsfoto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Illustrasjonsfoto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Stamvegen E39 har som hovedformål å gjøre reisene kortere og raskere, og nærmest halvere reisetiden vest for Langfjella når en eller flere av de 7 planlagte og dels igangsatte fjordkryssingsprosjektene mellom Trondheim og Kristiansand skal forseres.

Dersom status for trasevalget for stamvegen E39 ikke blir endret, har vi møringer klart kunststykket å bruke 100 milliarder kroner, men uten å redusere vegens lengde.

Alt som kan gjøres galt, har vi kløktig fått til. Stamvegen skal ledes utenfor byer og tettsted, slik det er planlagt mellom Kristiansand og Stavanger. I Møre og Romsdal ledes vegen gjennom sentrale deler av Ålesund og Molde. Omveg til Kristiansund har vi ikke fått til, men fastlandsforbindelse til øyer utenfor Molde, samt «byutviklingspakker» for både Ålesund og Molde er solid innsauset i stamvegtraseen. Folk på gjennomreise blir sluset gjennom byene, og vil få både omveier og snertne gebyr som takk for besøket.

Stamvegen ledes gjennom byene, men sykehusene som jo hører hjemme i byer skal i nordfylket samles på Hjelset – 2 mil øst for Molde. Sykehuset i Kristiansund er i best stand bygningsmessig, men mister fødeavdeling og kanskje annet. Diskusjon om sykehus versus Distriktsmedisinsk senter som benevnelse, endrer neppe status i forhold til SNR på Hjelset. Vegvalg er aktuelt stikkord for Nordmøre.

Ålesund og Sula sliter med kloakk som forurenser fjordene. Flere fjorder er allerede kraftig forurenset, og nå jakter det politiske flertallet etter en ny, selveste Storfjorden. Alternativene A: lede kloakken ut mot havet, utenfor terskelen. B: inne i selve fjordsystemet med viker, sund og fjordarmer i alle retninger. Det politiske flertallet ønsker alternativ B!

På Haramsøya er frykten at vindturbiner bygges, basert på 10–15 år gamle vedtak. At turbinene blir dobbelt så høye i forhold til søknaden er helt OK – mener de som bestemmer. Prøv å bygge et digert hus basert på gamle tegninger av et lite. Plan- og bygningsloven ville vraket tiltaket prompte. En mager trøst: fremtidige prosjekt blir utfordret av nevnte lov.

Kampen pågår fortsatt på øya som en gang rommet en liten trappefabrikk. Der skulle en kar hedres for lang og tro tjeneste, og ordføreren kom for å gjøre stas. Han tenkte at en billedlig historie kunne løfte hederen: «om vi stablet alle trappene du har vært med på bygge oppå hverandre, hadde du kommet til himmels». Replikken kom raskt og presis : «vi bygger kjellertrapper!» Kan det snu i bakvendtland?

Du må være logget inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Paul Hofseth · 2 måneder siden
  Det er lett å se hvor forskjellig tenkemåten er for E39 er mellom Kristiansand og Stavanger i forhold til i Møre og Romsdal. I sør styrer de unna byene lang kysten, som Farsund, Egersund og Mandal. Vegen blir kortere og raskere, og Sørlandet kommer nærmere Rogaland. Sørlandet og Rogaland er regioner mens nevnte byer er nettopp det - byer.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
   Terje Sundsbø · 2 måneder siden
   @Paul Hofseth En trasé for fergefri E39 som ikke favner om eneste av de største byene i Møre og Romsdal vil ikke kunne knytte regionene i Møre og Romsdal tettere sammen.
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Terje Sundsbø · 2 måneder siden
  Allerede innledningen avslører at utgangspunktet er feil. Stamvegen E39 har IKKE som hovedformål å gjøre reisene kortere og raskere. Hensikten er ifølge NTP å knytte regionene i ytre tettere sammen:

  "Regjeringen har som langsiktig mål å bygge ut E39 mellom Kristiansand og Trondheim til ferjefri standard. – Når vi utbedrer strekningene på land og erstatter ferjestrekninger med broer og tunneler gir vi folk betydelig redusert reisetid og økt fleksibilitet. Det vil gjøre E39 til en enda bedre transportåre og binde sammen de store vekstregionene langs kysten", sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

For noe vrøvl fra Kjølmoen igjen, AP kunne ha redusert takstene de doblet i fylket gjentatte ganger, etter at Frp ...
Lama Vik 4 dager siden Møreaksentoget går 13 september!
Frank. I staden for å ta invisteringane ut av fylket– kan du ikkje heller jobbe for å få ned bompengane? ...
"Og for de av oss som er mer opptatt av faktiske resultater enn av det politiske spillet, så er det ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Møreaksentoget går 13 september!
Nå må Frank Sve bestemme seg – er det bompengesnittene, med 3 på Sunnmøre, eller er det det ene bompengelånet, ...
Roy Gravdehaug 4 dager siden Bompenger vs. arbeidsplasser
Beklager at jeg kun har lest første avsnitt, men datt helt ut , I himmelens navn tar du dette fra ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Sylvi Listhaug taler mot bedre vitende
@Rolf Erik PedersenDet jeg viser til er data fra utredningene utført av ulike fagetater. Du misliker budbringeren, i dette tilfellet et sammendrag ...

Mest aktive

 • Terje Sundsbø 166 comments
 • Lars Svein Valderhaug 110 comments
 • Lama Vik 35 comments
 • Jan Rune Haukvik 30 comments
 • Vidar Hölm 23 comments
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte