Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Stig Anders Ohrvik, Nordmørslista
Ytring
08 september 2021 22:00
Del på Facebook
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) (t.v.) og helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap) legger fram «et investeringsløft for norske sykehus» 15. august 2013. Foto: Krister Sørbø / NTB
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) (t.v.) og helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap) legger fram «et investeringsløft for norske sykehus» 15. august 2013. Foto: Krister Sørbø / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvor mange valgkamper er det Arbeiderpartiet har brukt på å si at de skal redde sykehuset nå? Er det sju? Eller åtte? Kanskje mer?

De siste åtte årene har de skyldt på høyreregjeringen, så klart. Men det har jo vært oppe i Stortinget. Senterpartiet og SV har foreslått å videreføre fødeavdeling i Kristiansund etter at det såkalte «fellessykehuset» i Molde er ferdig to ganger. Uten å sitte i regjering. De har fått støtte fra MDG og Rødt. To ganger. Og Frp én gang (etter at Frp hadde gått ut av regjering). Men Arbeiderpartiet har stemt imot. To ganger. Det er bare de siste åtte årene. Før det var det Ap som satt i regjering i åtte år. To perioder. Så var det Bondevik-regjering i én periode, og så var det sannelig arbeiderpartiregjering før det igjen også.

Det har ikke manglet på muligheter. Arbeiderpartiet kunne reddet sykehuset i Kristiansund mange ganger. De fleste er vel klar over at det var Arbeiderpartiet i regjering som la frem foretaksmodellen for stortinget, og fikk flertall sammen med Høyre og Fremskrittspartiet i 2001. Foretaksmodellen la selve grunnlaget for nedleggelser, sammenslåing og sentralisering der politikerne kunne toe sine hender, skyve foretaksstyrene foran seg og la godt betalte profesjonelle styremedlemmer og direktører ta støyten for upopulære beslutninger. Foretaksmodellen innebar at helseforetakene var skjermet for folkevalgt styring og kontroll, og de folkevalgte var dermed skjermet for ansvar, kritikk og velgernes dom.

Men vel så interessant er det kanskje at det var Arbeiderpartiet som satt i regjering da føde og akutt i Kristiansund ble vedtatt nedlagt på Vikaneset i 2010. Anne Grethe Strøm-Erichsen var helseminister. Og Jens Stoltenberg var statsminister. Selveste «sykehusgarantisten» fra valgkampen i 2013. Dersom Arbeiderpartiet virkelig ville beholdt føde og akutt i Kristiansund i 2010, så kunne de faktisk ha bestemt det. De satt i regjering sammen med Senterpartiet og SV. Ingen av samarbeidspartiene ville ha motsatt seg det. Men Arbeiderpartiet ville ikke. Anne-Grethe Strøm-Erichsen ville ikke. Jens Stoltenberg ville ikke. Og Jonas Gahr Støre ville heller ikke, da han tok over som helseminister i 2012. Støre vil fortsatt ikke, som statsministerkandidat i 2021. Og det vil heller ikke Ingvild Kjerkol, som kandidat til helseministerposten.

Hvor stor er sjansen egentlig for at Kjerkol, Støre og resten av Arbeiderpartiet skal ombestemme seg bare de får nok stemmer på Nordmøre? Det er jo det den lokale valgkampen dreier seg om. Arbeiderpartiet har jo faktisk mye bra i sitt program. Men valgkampen dreier seg av en eller annen grunn ikke om det som står i programmet, ikke om det de har vedtatt på landsmøtet, og ikke om det statsministerkandidaten og helseministerkandidaten sier.

Nei, valgkampen lokalt dreier seg om å fortelle velgerne på Nordmøre at bare Arbeiderpartiet får nok stemmer i Kristiansund, så skal nok Støre, Kjerkol og resten av Arbeiderpartiet ombestemme seg.

Jeg tror det er bare én ting som er sikkert om velgerne faller for dette én gang til. Det er at neste valgkamp også vil dreie seg om at Arbeiderpartiet sier de vil redde sykehuset i Kristiansund. Men for hver eneste valgkamp vil det være litt mindre igjen å redde.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Ketil Strand Andersen · 2 år siden
  Det Stig Anders Ohrvik skriver er helt korrekt.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
   Terje Sundsbø · 2 år siden
   @Ketil Strand Andersen Så vedtaket på Vikanes er fortsatt gyldig og ble aldri stoppet?

   Nordmørslista har bedrevet bevisst løgn i sykehuskampen gang på gang. Vedtaket på Vikanes ble stoppet og trådte aldri i kraft.

   Dette føyer seg inn i en lang rekke av usannheter: 
   https://www.tk.no/utgangspunktet-for-det-sakalte-fellessykehuset/o/5-51-1029338

   Ohrvik og Nordmørslista snakker ikke sant – det finnes ikke noen plan i helseforetaket fra 2009 der Molde skulle miste akutt og føde, mens dette ble opprettholdt i Kristiansund. Dette føyer seg inn i rekken av bløffer. Nylig hevdet Ohrvik at sentrumsnære lokaliseringer først ble bragt inn på slutten av lokaliseringsprosessen. Det er tøv, helt fra start var det bynære lokaliseringsalternativer, inklusive sentrumsnære lokaliseringer som Eikrem i Molde. Men Astrid Eidsvik utelukket sentrumsnære lokaliseringer, uten annen begrunnelse enn at Eikrem ikke ville blitt akseptert i Kristiansund. Og da var det Ap som satt i regjering, ikke Høyre. Usanne nordmørske myter synes å leve sitt eget liv, helt upåvirket av fakta. 
   https://www.tk.no/unoyaktig-om-sykehus/o/5-51-1012545
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Terje Sundsbø · 2 år siden
  Enda en gang bedriver Nordmørslista og Stig Anders Ohrvik bevisst forfalsking av sykehushistorien. Helseminister Anne Grethe Strøm-Erichsen (Ap) sørget for at vedtaket på Vikanes ble stoppet. Hun stoppet også bygging av nye Molde sykehus på Eikrem.

  Deretter gikk et samlet Nordmøre inn for fellessykehus. Det ønsket innfridde helseminister Støre (Ap) i 2012. Og det vedtaket står Ap bak fortsatt. Men noen andre har vinglet.
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 15 minutter siden Skrot fergene
@Terje SundsbøI forutsetningene for Nasjonal transportplan 2018-2029 var det lagt til grunn 4-felts veg på hele strekningen E39 Ålesund-Molde. Prioriteringen i ...
Terje Sundsbø 22 minutter siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrHvilket regnestykke til SVV er basert på skiltet hastighet? Kom med rapporten.
Geir Ole Sætremyr 1 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøKom med rapporten frå SINTEF. Men, heile regnestykket til SVV på reisetid er basert på skilta hastighet. 
Terje Sundsbø 1 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDu viser til egne erfaringer, jeg viser til beregninger utført av Sintef. En fartsgrense er ikke minimumshastighet.Et fornuftig utgangspunkt for ...
Geir Ole Sætremyr 2 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøDette regnestykket må du spesifisere, også energibruken som biler vil bruke på omveien. Ta med i talla også den oppgitte ...
Terje Sundsbø 3 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrOm du tar strømforbruket på Tautratunnelen, legger til strømforbruket som bilene med fergen Vestnes-Molde vil bruke over fjordkryssingen, så vil ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse