Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Arne Grødahl, Kristiansund Arbeiderparti
Ytring
28 september 2021 21:49
Del på Facebook
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regionsaken har vært diskutert aktivt i media og sosiale medier i flere år.

Det medførte at alle kommuner på Nordmøre sammen gjennomførte en prosess om regionsbytte allerede i 2016. En konsekvensanalyse forelå. Og politikerne i alle kommunene valgte å stoppe prosessen med bytte av region.

Dette ble ikke akseptert av mange spesielt på ytre Nordmøre. Diskusjonen foregikk fortsatt høylydt. På sosiale medier var tonen klar. Vi folket lar oss ikke overkjøre.

Dette gjorde at tre kommuner valgte å starte en ny prosess. Med ny utredning. Med nye samtaler med Trøndelag. Og med samtaler mellom de tre kommunene Aure, Smøla og Kristiansund.

Alle tre kommunene valgte hver for seg at denne saken skulle innbyggerne få si sitt om. Gjennom folkeavstemning. Dette var ikke koordinert kommunene imellom.

Det ble slik at Aure tok sin avstemning først. Smøla i går og Kristiansund har vedtak om folkeavstemning men har ikke gjennomført den enda.

Det var ikke mange protestene på at kommunene valgte å gjøre dette på hver sin måte. Organiseringen er jo forskjellig i så ulike kommuner. På meg virket det også som om det var en tilfredshet blant mange at det var den antatte sterkeste ja til skifte av region kommunen som skulle stemme først. Aure. Bomben smalt der. Et knapt flertall sa nei. Smøla fulgte opp mandag. Med et rungende nei til skifte av region. Dominobrikkene som mange mente ville føre til at Kristiansund sa ja til slutt ramlet andre veien.

La meg først få si at jeg respekterer fult ut de valg som er tatt av våre naboer. De vil være i Møre og Romsdal. Både Aure og Smøla. Også Averøy og Tingvoll.

Det først nå politikerne i Kristiansund må bestemme er om den planlagte folkeavstemningen skal gjennomføres. Er det slik at noen politikere i Kristiansund ser for seg at vi alene søker om regionsbytte. Hvordan vil regionsenteret bli oppfattet av de andre. Taper Kristiansund posisjon ved å gjennomføre prosessen? En annen ting vi som politikere må tenke over er om en beslutning om å legge prosessen død uten å spørre folket bli respektert for ikke å si akseptert. Eller vil denne problemstillingen fortsette å være i fokus framover.

En neste ting byens politikere må vurdere er om det i hele tatt er vits i å søke om bytte av region når vi ikke engang grenser til Trøndelag. Dette vil ikke forstås som en grensejustering. Som er det vanlige kriteriet for bytte av region/kommune utenom nasjonale prosesser. Ikke bare er det ikke en grensejustering. Tidligere ordfører Dagfinn Ripnes skrev i dag på Facebook at det ikke ville være ønskelig å bytte region alene uten grense til Trøndelag da de nærmeste kommunene vil ligge som en enklave mellom vår kommune og eventuelt Trøndelag som vi i så fall blir en del av.

Jeg har ikke bestemt meg for hva det nå vil være klokt å gjøre i Kristiansund. Gjennomføre folkeavstemningen eller stoppe hele prosessen. Det finnes argumenter for begge deler. Det jeg for min del har bestemt meg for er hva jeg selv vil stemme i en avstemning om vi skal søke overgang til Trøndelag.

Jeg vil stemme nei. Med to hovedargument.

1: Det vil være direkte skadelig for Kristiansund som regionsenter å gå imot alle våre nabokommuner i et spørsmål som kraftig vil berøre de også. Det vil være direkte ødeleggende for vårt forhold til de.

Rent følelsesmessig er det også for meg privat helt umulig å skulle være i en annen region enn for eksempel Averøy og Smøla. For ikke å si Aure og Tingvoll.

Så har jeg et hovedpunkt til. Det er ingenting som tyder på at at vi nå vil få trygghet i at store prosjekter for byen min vil bli gjennomført hvis vi søker om regionskifte. Både når det gjelder Campus Kristiansund og nytt kulturhus så er fylkeskommunen en bidragsyter som er nødvendig for å få gjennomført prosjektene. Det er ingenting som tyder på at disse prosjektene blir gjennomført uten de rundt 500 millioner kroner som Møre og Romsdal vil spytte inn i disse prosjektene. Og etter samtaler med Trøndelag så har jeg også forstått at de ikke kan si at de tar over de økonomiske forpliktelsene rundt spesielt disse to prosjektene. Med to argumenter fra Trøndelag sin side. De har for stor gjeldsgrad i dag. Og de kan ikke forplikte senere fylkesting til slike investeringer. Noe som kan forstås.

Alt i alt. Jeg mener at nå er tidspunktet inne for å avslutte flørten med Trøndelag når det gjelder å bytte region. La oss heller jobbe sammen med konkrete prosjekt. Som ferge mellom Aure og Hitra/Frøya. Som å sikre hurtigbåten mellom Kristiansund og Trondheim. Og alle andre områder enten det gjelder høyere utdanning, helse og annet.

Det er region Nordmøre som må bygges sammen med Trøndelag. For å oppnå vekst. Alenegang for Kristiansund vil nå ikke være klokt.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Arne Grødahl · 1 år siden
  Hvis Kjetil Strand Andersen opplever at resultatet på Smøla er en go for regionsbytte så har du et annet forhold til tall enn meg. Det er faktisk godt gjort. 
  • Denne kommentaren er avpublisert.
   Ketil Strand Andersen · 1 år siden
   @Arne Grødahl Jeg trekker ikke i tvil at 70% fra Smøla er et klart NEI, men at resultatet hadde trolig blitt helt annerledes dersom Krsund og Aure først hadde stemt JA. Hele prosessen har vært styrt av NEI-personer. Det har blitt brukt 2 måneder på en utredning, mens 14 måneder har vært kastet bort. Berit Frey etterlyste møter i kommiteen. Asgeir Bahre Hansen kalte det trenering. Forut for en folkeavstemming i Kristiansund må det lages en objektiv utredning, hvor ikke minst de argumentene som er årsaken til at det saken har kommet opp tas med.
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Vidar Hölm · 1 år siden
  Er du redd det blir ja siden du er så febrilsk? Du har jo aldri vært for men nå skal du narre folket og velgerne dine nok en gang?
  • Denne kommentaren er avpublisert.
   Svein Erik Leren · 1 år siden
   @Vidar Hölm Grødahl er hverken redd eller febrilsk. I motsetning til en fantast som deg er Grødahl realist. Det er du som febrilsk prøver å narre folket i Kristiansund, etter at folket både i Aure og på Smøla har sagt nei.
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Arne Grødahl · 1 år siden
  Ingen på ja-siden ytret ønske om annet rekkefølge før valget skjedde i Aure. Disse reaksjonene kom når det overraskende kom nei.
  Jeg savner ydmykhet, forståelse og respekt for resultatet i de to kommunene. Og slik jeg har oppfattet stemningen i Kristiansund så har vi over tid nå som minner mer om Smøla enn Aure. Skal lete lenge etter folk som er overbevist om ja i Kristiansund. Gikk på byen i dag. Kun positiv respons. Folk er enige. Og den rekkefølge eller måte å avgjøre dette på som tilhengerne av Trøndelag godtar hvis svaret blir nei finnes ikke. 
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Ketil Strand Andersen · 1 år siden
  Man kan vel neppe kalle det for rungende nei, når 40% av stemmeberettigede velger å møte opp for å stemme. Poenget da er vel at folk ikke helt vet hva de skal stemme, for ingen har gjort god informasjon tilgjengelig.
  Hvis det skal ha en hensikt å bytte region, bør både Smøla og ikke minst Aure være med. I Aure var det knapt flertall for i en meningsmåling, men knapt flertall mot i selve avstemmingen. Dette betyr at det ville ha vært flertall FOR, dersom Krsund hadde stemt FOR først. Da hadde også Smøla stemt FOR. Dette betyr at med en bedre utredning presentert for befolkningen forut for en folkeavstemming, vil beslutningen i utgangspunktet være uavhengig av det som ble resultat i Aure og Smøla. Med et resultat FOR i Krsund, burde det spørsmålet stilles på nytt til Aure og Smøla.
  Det mest riktige hadde vært om kommunen nå sørger for en god utredning, hvor både positive og negative sider belyses. Ikke minst hvorfor vi har kommet så langt at vi skal ha folkeavstemming, for dette er jo ikke tatt ut av luften. Hvis da innbyggerne i Kristiansund stemmer FOR, men Aure og Smøla holder fast på å være MOT, eller hvis innbyggerne i Krsund stemmer MOT, OK, da får vi fortsette som før i gamle, gode M&R. Da vil vi fortsette som salderingspost.
  Det er vanskelig å se hvorfor det skal være noe problem at Trøndelag overtar de forpliktelser som M&R har i dag, og at NTNU overtar HiM sin rolle i Campus. Det vil egentlig være en fordel, fordi NTNU er mye sterkere som fagmiljø. Hvis Bovim ikke ønsker dette, er det Bovim som må byttes ut. Man skal huske på at 500 millioner er 1/10-del av det M&R bruker på Nordøyveien. Det viktig er å sondere dette mot politikerne i Trøndelag, men ikke for å høre hva de kan gi til oss, men hva vi kan få til sammen. 
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Arne Grødahl · 1 år siden
  Jeg diskuterer med Vidar Holm når som helst.
  Skal jeg bruke tid på det så kanskje det er greit å diskutere sak? Dette er lavmål. 
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Svein Erik Leren · 1 år siden
  Grødahl sin analyse og argumentasjon er helt korrekt med ett unntak. Med et nei, både fra Aure og Smøla, er det Kristiansund som blir liggende som enklave, eller en øde øy, i Trøndelag om folket sier ja til bytte av region. Stortinget må uansett godkjenne ett slikt valg, og oddsen for det er lik null.
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 3 timer siden Svindyrt med Møreaksen!
@Terje G. FinnøySå enig med deg. Det finnes mange parti som ikke er så ivrig på dette "drømmeslottet". Jeg vet iaffal hva ...
Terje G. Finnøy 16 timer siden Svindyrt med Møreaksen!
Bom og litt til. På Åndalsnes ønskes/kreves det nå fartsdumper ifbm. E136I Steinkjer fikk man E6 rett gjennom byen. Nå ...
@Terje SundsbøTakk det samme til deg og  :)  Jeg ler og masse hver dag :) 
@Anne Mari SandshamnJeg ler masse – bare fortsett å skrive du….
@Terje SundsbøDette er voksen humor det, ikke barnslig slik du ser det :)  Du må aldri bli så voksen at du ...
@Anne Mari SandshamnDu vet at Rasmussen svarer på alle avisinnlegg til han, og flere til. Rasmussen har aldri deltatt i sosiale media ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte