Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Del på Facebook
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fattigdom, fattigdomsbekjempelse, kollektiv velferd og solidaritet er begreper, som i sin kjerne bærer på sterke ideologiske og politiske føringer.

Isolert sett kan de sorteres ut og gjøres om til et faglig ordspill og byråkratisk merarbeid, på lik linje med brudd på vannledningen og strømbrudd. Altså samfunnsmessige spørsmål som har sine tekniske løsninger uavhengig av ideologi og politikk.

Men, til forskjell fra brudd på vannledningen strømbrudd er fattigdom og fattigdomsbekjempelse direkte resultat av forhold skapt av mennesker og menneskenes organisering av og fordelingen av de verdiene, som skapes i samfunnet. Gjennom historien har vi lært om fattigvesenet, fattighuset, fattiglemmene, luselønn, knapper og glansbilder, grådige arbeidsgivere og klassesamfunnet. Mere dagsaktuelle begreper er vel sosial dumping og fagforeningsknusing. Dette er beskrivelser på ideologisk og politisk substans som følger oss i historien fram til dags dato.

Så har vi på motsatt side den faglige og poliske arbeiderbevegelse med kampen for tariffavtaler, kollektive arbeidstidsavtaler, sosiale rettigheter, kollektive velferdsløsninger. Den grunnleggende basisen er en lønn å leve av, en arbeidstid å leve med, retten til tak over hodet og universelle sosiale ytelser. Verdiskapningen skal brukes til å bekjempe ulikheter og urett på alle nivåer. Den velferden vi har i kommune-Norge har sin ideologiske og politiske substans i at den faglige og politiske arbeiderbevegelse i allianse med mange andre sterke organisasjoner har måttet ta harde oppgjør med et avfeldig klassesamfunn, som fortsatt farger politikk og samfunn. Våre organisasjoner har i fellesskap vært en materiell kraft for en solidarisk samfunns-bygging. Bærekraften i nettopp denne kraften kan ikke overvurderes. Så må det også understrekes at denne kraften så avgjort ikke er lytefri.

Foranledning til dette innlegget at Rødt Kristiansund fikk flertall for at barnetrygden skulle unntas fra inntektsgrunnlaget for beregning av sosialstønad i Kristiansund. Vedtaket ble gjort gjeldende fra 01.07.21 t.o.m. 31.12.21. Med andre ord skulle dette behandles påny ved budsjett-behandlingen for Kristiansund 2022. Rødt Kristiansund legger ikke skjul på at vi ønsker at dette skal videreføres i kommende budsjetter, som et ledd i vår innsats for bekjempelse av fattigdom. Barnetrygden er også en universell rettighet, og det er all grunn til å stille spørsmål om retten til å gå i en retning hvor grupper blir fratatt universelle rettigheter.

Kristiansund har en historie om store økonomiske og sosiale forskjeller. Lavinntekt og fattigdom er ikke ukjente fenomener, heller ikke sosiale og helsemessige konsekvenser direkte i kjølvannet av dette. Skulle man tvile på dette er det bare å se på aktuelle levekårsundersøkelser for vårt lokalsamfunn. Faglig ordspill og byråkratisk språk endrer ikke på dette. Det er politikk og vår egen handlekraft som kan bidra til å endre dette.

Når det nå meldes om at man ønsker utredning av spørsmålet om å likvidere beslutningen om barnetrygd/sosialstønad for vurdering av andre/bedre tiltak for å bekjempe fattigdommen blir dette etter Rødt KSUs oppfatning feil.
Politisk blir dette å sammenligne med at bystyret skal opptre ideologisk og politisk som en fattigkommisjon fra fortiden overfor de nødvendig trengende i byen.

Nei takk!!!

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 18 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøDet RR vil er å dele trinn 1 i to delstrekningar. Etter slik eg forstår vil der måtte sendast inn ...
Geir Ole Sætremyr 18 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøPå sikt vil det nok komme krav om avlasting, og ny tunellI første omgang foreslår SVV å innføre bompengar for ...
Terje Sundsbø 19 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Geir Ole SætremyrMener du at ÅDT som SVV opererer med er feil? Blir det ikke behov for å utvide Ålesundstunnelene?På Sunnmøre vil ...
Terje Sundsbø 19 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Geir Ole SætremyrTror du det blir enda en KS2-analyse for trinn 1 på Møreaksen? Hvorfor?Lureriet er å forsøke å fremstille det som ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøKorlebis vi bompengeproposisjonen sjå ut, og evt ny KS2?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøOppslaget er knytt til konsekvensen av auka ÅDT i Ålesundstunellane. Og det er SVV som har gitt analysen.
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse