Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Stig Anders Ohrvik, Nordmørslista
Ytring
03 november 2021 11:47
Del på Facebook
Kristiansund sykehus. Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Kristiansund sykehus. Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fødeavdelingen i Kristiansund er den eneste fødeavdelingen i Helse Midt som det er et stortingsvedtak på å holde åpen. Fødeavdelingen i Kristiansund er faktisk den eneste fødeavdelingen i hele landet som det er et stortingsvedtak på å holde åpen. Likevel har altså foretaket valgt å stenge akkurat denne fødeavdelingen, i total forakt for stortingets vedtak. Stortinget har svart med å fatte vedtak om at fødeavdelingen skal åpnes igjen, men nå kom beskjeden vi har ventet på. Heller ikke denne gangen blir fødeavdelingen åpnet igjen slik helseforetaket har lovet. Det mangler en gynekolog på vakt hver femte helg.

Den faglige begrunnelsen er sikkert reell, men de nødvendige ressursene finnes. De finnes til og med innenfor eget foretak, men det forutsetter at foretakene har til hensikt å rette seg etter stortingets vedtak. Foretaket bruker sin mulighet som arbeidsgiver til å beordre ansatte hele tiden, men når det gjelder å etterkomme stortingets vedtak, så er det ikke vilje til å bruke arbeidsgivers styringsrett. Problemet er at helseforetakene mener at de er hevet over stortingets vilje. Dette er problemet med foretaksmodellen. Foretaksmodellen er innrettet nettopp for å flytte beslutninger fra folkevalgt styring og kontroll. Og foretakene benytter denne muligheten til fulle. Ikke bare benytter de den, de formelig demonstrerer sin forakt for folkevalgte beslutninger ved å nekte å gjennomføre de styringssignalene de får fra Stortinget.

Så langt har dette problemet vært forsterket av en statsråd som har utvist like mye forakt for stortingets vilje. Når foretaksmodellen har vært satt under kritikk har tilmed foretaksmodellens forsvarere i Arbeiderpartiet pekt på at det ikke er modellen det er noe galt med, problemet er stortingets og regjeringens sammensetning. Mantraet har i åtte år vært at problemet ikke er foretaksmodellen, problemet er at det er Høyre som er i regjering, det er Høyre som har sin statsråd i Helse- og omsorgsdepartementet. Det har vært krefter innad i Arbeiderpartiet som har sett problemet og foreslått å endre foretaksmodellen, men Jonas Gahr Støre har sagt nei, Ingvild Kjerkol har sagt nei, og flertallet på Arbeiderpartiets landsmøte har sagt nei.

Men nå er det ikke mulig å skylde på Høyre lenger.

Nå er det din vakt, Jonas! Det er din vakt, Ingvild!

Hva tenker dere å gjøre for å sørge for at foretakene retter seg etter stortingets vedtak og gjennomfører åpning av fødeavdelingen i Kristiansund?

I den fortsatt temmelig ferske regjeringserklæringen står det at regjeringen skal «sikre et trygt føde- og barseltilbud på Nordmøre og i Romsdal og fødeavdeling i Kristiansund».

Måten regjeringen håndterer dette på nå vil vise hvor mye regjeringserklæringen er verdt. Hvis Arbeiderpartiet på sin vakt godtar at foretakene kjører sitt eget løp i forakt for folkevalgte beslutninger, da vet vi hvor mye den er verdt.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Hva sier løgneren som bevisst, og mot bedre vitende, kontinuerlig forsøker å villede folket til å tro at Møreaksen er ...
Anne Mari Sandshamn 15 timer siden Svindyrt med Møreaksen!
@Terje G. FinnøySå enig med deg. Det finnes mange parti som ikke er så ivrig på dette "drømmeslottet". Jeg vet iaffal hva ...
Terje G. Finnøy 1 dager siden Svindyrt med Møreaksen!
Bom og litt til. På Åndalsnes ønskes/kreves det nå fartsdumper ifbm. E136I Steinkjer fikk man E6 rett gjennom byen. Nå ...
@Terje SundsbøTakk det samme til deg og  :)  Jeg ler og masse hver dag :) 
@Anne Mari SandshamnJeg ler masse – bare fortsett å skrive du….
@Terje SundsbøDette er voksen humor det, ikke barnslig slik du ser det :)  Du må aldri bli så voksen at du ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte