Annonse
Annonse
Stig Anders Ohrvik, Nordmørslista
Ytring
03 november 2021 11:47
Del på Facebook
Kristiansund sykehus. Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Kristiansund sykehus. Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Fødeavdelingen i Kristiansund er den eneste fødeavdelingen i Helse Midt som det er et stortingsvedtak på å holde åpen. Fødeavdelingen i Kristiansund er faktisk den eneste fødeavdelingen i hele landet som det er et stortingsvedtak på å holde åpen. Likevel har altså foretaket valgt å stenge akkurat denne fødeavdelingen, i total forakt for stortingets vedtak. Stortinget har svart med å fatte vedtak om at fødeavdelingen skal åpnes igjen, men nå kom beskjeden vi har ventet på. Heller ikke denne gangen blir fødeavdelingen åpnet igjen slik helseforetaket har lovet. Det mangler en gynekolog på vakt hver femte helg.

Den faglige begrunnelsen er sikkert reell, men de nødvendige ressursene finnes. De finnes til og med innenfor eget foretak, men det forutsetter at foretakene har til hensikt å rette seg etter stortingets vedtak. Foretaket bruker sin mulighet som arbeidsgiver til å beordre ansatte hele tiden, men når det gjelder å etterkomme stortingets vedtak, så er det ikke vilje til å bruke arbeidsgivers styringsrett. Problemet er at helseforetakene mener at de er hevet over stortingets vilje. Dette er problemet med foretaksmodellen. Foretaksmodellen er innrettet nettopp for å flytte beslutninger fra folkevalgt styring og kontroll. Og foretakene benytter denne muligheten til fulle. Ikke bare benytter de den, de formelig demonstrerer sin forakt for folkevalgte beslutninger ved å nekte å gjennomføre de styringssignalene de får fra Stortinget.

Så langt har dette problemet vært forsterket av en statsråd som har utvist like mye forakt for stortingets vilje. Når foretaksmodellen har vært satt under kritikk har tilmed foretaksmodellens forsvarere i Arbeiderpartiet pekt på at det ikke er modellen det er noe galt med, problemet er stortingets og regjeringens sammensetning. Mantraet har i åtte år vært at problemet ikke er foretaksmodellen, problemet er at det er Høyre som er i regjering, det er Høyre som har sin statsråd i Helse- og omsorgsdepartementet. Det har vært krefter innad i Arbeiderpartiet som har sett problemet og foreslått å endre foretaksmodellen, men Jonas Gahr Støre har sagt nei, Ingvild Kjerkol har sagt nei, og flertallet på Arbeiderpartiets landsmøte har sagt nei.

Men nå er det ikke mulig å skylde på Høyre lenger.

Nå er det din vakt, Jonas! Det er din vakt, Ingvild!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva tenker dere å gjøre for å sørge for at foretakene retter seg etter stortingets vedtak og gjennomfører åpning av fødeavdelingen i Kristiansund?

I den fortsatt temmelig ferske regjeringserklæringen står det at regjeringen skal «sikre et trygt føde- og barseltilbud på Nordmøre og i Romsdal og fødeavdeling i Kristiansund».

Måten regjeringen håndterer dette på nå vil vise hvor mye regjeringserklæringen er verdt. Hvis Arbeiderpartiet på sin vakt godtar at foretakene kjører sitt eget løp i forakt for folkevalgte beslutninger, da vet vi hvor mye den er verdt.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

@Rolf Erik PedersenBevilgningene til Nye Veier og SVV kommer fra den samme pengesekk som vi alle finansierer – skattepengene. Det er ikke ...
@Terje SundsbøSve har rett I at vi har nok penger til å bygge mye vei.Men å bygge en standard vi ikke ...
Bjørn Nøstvold 2 dager siden 17. mai-appell
Så enig. Det har gått i feil retning helt siden 1994, hvor EU vennlige partier har godkjent over 13000 direktiver ...
Nils Hagseth 5 dager siden Eksportvegen fremfor Møreaksen
Kvifor er det så viktig å sette desse prosjekta opp mot kvarandre? "Nye veier " styrer det eine og vegvesenet ...
I følge Frank Sve (Frp), så er det rikelig med penger til å bygge veier: «Frp mener regjeringen har mer ...
Geir Gerhard Greger 11 dager siden Klimabispen møter olje og gassbyen
Kanskje hun kommer til byen for å gi byen den siste olje..
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte