Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Del på Facebook
Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Finn Arne Follestad og Atle Kvammen

«Stortinget ber regjeringen instruere Helse Midt-Norge RHF om å sikre fortsatt drift av fødeavdelingen i tråd med Stortingets vedtak nr. 574 (2019-2020). Stortinget ber regjeringen snarest sørge for at Helse Møre og Romsdal HF tilføres de nødvendige faglige og økonomiske ressurser til å sikre forsvarlig drift av fødeavdelingen i Kristiansund, og informere Stortinget på egnet måte.»

Slik lyder vedtaket som fikk flertall i Stortinget etter at føden ble midlertidig stengt den 8. februar i år.

Etter årets valg ble Hurdalsplattformen lansert, den nye regjeringens regjeringsplattform. Her kan man lese: «sikre et trygt føde- og barseltilbud på Nordmøre og i Kristiansund. For å lykkes med dette, skal det utarbeides en tiltakspakke for forsvarlig og stabil bemanning i regionen. Det skal gjennomføres en medisinskfaglig vurdering av hvordan et godt fødetilbud i Kristiansund skal videreføres etter 2025. Videreføring skal ikke forringe kvaliteten helsetilbudet i regionen for øvrig. Sykehuset på Hjelset skal bygges som planlagt».

Møre og Romsdal INP er forundret over at høyt utdannede og lønnede byråkrater ikke evner å se hvilken oppgave man har å utføre etter et slikt vedtak i landets øverste organ.

Etter sagaen om fødeavdelingen i Kristiansund burde man ikke bli det minste overrasket over at man i Tidens Krav kan lese at Helse MR ikke vil åpne føden igjen den 1.12. Men man kan jo ikke bli annet enn forbannet.

Møre og Romsdal INP har uttalt at vi vil at Kristiansund sykehus skal beholde føde-, akutt- og traumeavdeling samt minst en sengepost også etter at sykehuset på Hjelset står ferdig. En uttalelse vi står inne for.

Forbannelsen blir ikke mindre når man opplever et byråkrati som i sin arroganse setter et stortingsvedtak til side på denne måten. Vi kan ikke se at vedtaket i Stortinget skulle levne noen tvil. Føden i Kristiansund skal være i drift.

INP har uttalt i valgkampen vi har lagt bak oss at vi må se på foretaksmodellen, men er det modellen det er noe feil med?

Hva med politisk styring? En statlig organisasjon som får sine driftsmidler gjennom statsbudsjettet, skal man ikke da kunne forvente at en regjering som skal utføre de vedtak som fattet i stortingssalen, gjør det? Utøver politisk makt.

Nå skal det sies at det er tilbudt diverse økonomiske ytelser for å ta stilling ved Kristiansund sykehus. Sågar har Bunadsgeriljaen tilbudt blant annet å dekke husleie i seks måneder. Men man unnlater å nevne at helseforetaket ved utlysing at stillinger i Molde og Kristiansund på våren/forsommeren presenterte en negativ utlysningstekst for Kristiansund og en motsatt for Molde. Så kan man lure på om det hele fra helseforetaket har vært et spill for galleriet, spesielt når man den 23. september kunne lese i Tidens Krav at Johan Kippervik og Carina Wollan Myhre ved Kristiansund sykehus i forbindelse med høyt sykefravær ved sykehuset uttalte «Det var også tatt konkrete grep for å få til gjenåpning 1. desember».

Bare jeg som i min ensformighet trodde de mente i 2021?

Eller er det blitt slik at våre stortingspolitikere kun er blitt nikkedukker, som ikke våger å motsi embetsverket?

Vedtaket er fattet, da er det opp til Byråkratene å utføre vedtaket - ikke motarbeide eller sette det til side.

Møre og Romsdal INP forventer at helseministeren evner å sette regjeringsplattformens uttalelser ut i livet og sørger for at Fødeavdelingen i Kristiansund åpner igjen den 1.12.2021.

Det er samfunnskritiske arbeidsplasser i Kristiansund, som Vestbase og Kvernberget, som begge har potensiale for storulykke. Derfor vil Møre og Romsdal INP fortsette å jobbe for at Kristiansund skal beholde en forsvarlig akuttmedisinsk beredskap, også etter 2024, en beredskap som består av, føde-, akutt- og traumeavdeling. I tillegg til minst én sengepost.

Industri- og Næringspartiet (INP) er et moderat sentrumsparti som ble stiftet den 29. februar 2020.

Med et sterkt søkelys på Distrikts-Norge jobber vi for å utvikle, ikke avvikle, både lokalsamfunn og næringsliv.

Mer kan du lese på inpartiet.no. Bli gjerne med oss på veien videre/meld deg inn i INP!

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 8 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøFylkeskommunen har adskillig flere "alvorlige" (som du skriver) problemer enn Møreaksen å ta seg av.  Særinteressene i Møreaksen har splittet ...
Geir Ole Sætremyr 12 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Naturvernforbundet deltok som tilhøyrar på konferansen vel vitande at dette var lobbyverksemd.Vi var der for å plukke opp styringssignal, først ...
Geir Ole Sætremyr 12 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEnten det er Stortinget si samansetning, eller det er meir eller mindre nøytrale meiningsmålingar så er det til sjuande og ...
Terje Sundsbø 18 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrStortinget er ikke basert på meningsmålinger, men på valgresultat. Partiene Høyre, Senterpartiet, Venstre, KrF og Arbeiderpartiet prioriterte Møreaksen under NTP-behandlingen ...
Geir Ole Sætremyr 23 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse