Annonse
Annonse
Geir Gerhard Greger
Ytring
17 desember 2021 20:44
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Det norske folk går dystre og kostbare tider i møte med henblikk på energikostnadene vi alle opplever om dagen.

Selve strømprisen og avgiftene er ille, men enda verre er de nye nettleietariffene de skulle innføre i fra 1. januar 2022, men som nå myndighetene har sagt skal usettes til neste vår. Det tok ikke mange minuttene før kraftbransjens interesseorganisasjon Energi Norge var på banen for å fortelle at dette var ikke teknisk mulig å få til. Det var rett og slett umulig å reversere. Når kraftbransjen har teknologi til å måle den enkeltes forbruk hvert eneste minutt gjennom året, kan jeg ikke skjønne at det ikke skal være mulig å sette løsningen på vent. Systemene deres går jo nå, så hvorfor kan de ikke bare fortsette inntil saken er avklart neste vår.

Men en ting kan vi alle være sikre på, og det er at innen neste jul har bransjen nok et våpen for å få mer inntekter inn i kassen – les statskassen. Da har de nok innført den nye nettleiemodellen. Desember måned vil bli den måneden i året hvor kraftbransjen tjener mest penger. De aller fleste vil steike ribba og pinnekjøttet på ca på samme tid. Resultatet vil selvsagt bli at nettleien denne ene dagen går rett til himmels.

Men da vil nok bransjen komme med sine gjentatte, bla, bla, bla som Thunberg liker å si. Deres anbefaling vil være et jevnere forbruk fordelt over ett døgn.

Deres forslag vil nok være at ribba og pinnekjøttet skal steikes og spises jevnt den 24. desember og utover natten til 1.juledag.

Langtidsstekt ribbe må  for eksempel settes i ovnen tidlig formiddag. Når halve Norge gjør dette, begynner nettleien å skyte i været.

Derfor bør de rike i Norge få steke ribba når nettleien er høyest. Altså de med høyest inntekt som har råd til å betale for den høye nettleien. Det er helt naturlig at de rike betaler mest. Det er nå slått fast at det er de rikeste i Norge som kjører Elbiler, men de slipper unna statlige avgifter, veiavgift og omtrent null i bompengeringen, men ribbesteikinga på juleaften slippe de nok ikke unna. ?

Forslag til ny modell

De som tjener fra 1. million kroner og oppover anbefales å steike slik at ribba står ferdig mellom kl 16:00 – 17:00.

De som tjener opptil en million i året. De kan spise sånn ca. mellom kl. 20:00 - 21:00. 

Når alle disse overnevnte er ferdigspist kan pensjonistene, arbeidsledige og de med bostøtte sette inn ribba for da har nettleien stupt betydelig. Da kan denne gruppen sette seg til bords ca. kl. 03:00 natt til 1. juledag. Da har de to andre gruppene er gått til sengs og ikke bruker energi. Når de først er våkne kan de jo også sette på oppvaskmaskinen og vaskemaskinen.

Da tipper jeg kraftbransjen vil bli fornøyd og vil være raskt ute med å proklamere at nettleiemodellen deres virker som den skal. Fordele forbruket jevnt over døgnet. Men til hvilken pris?

Teknisk sett er dette fullt mulig å få til, og kraftbransjen og staten går hånd i hånd så det bør være en smal sak å få til. Staten har full kontroll på hva den enkelte i Norge tjener og hva de gjør på. Så da er det bare for staten å dele sin informasjon med kraftbransjen. Enkelt og greit.

Dette er selvsagt ironisk skrevet

Jeg får håpe at det ikke blir slik jeg har skrevet i dette innlegget, men vi er inne i faresonen. Er vi i ferd med å få et klasseskille på grunn av høye strømpriser ? Glemt er at billig strøm har vært en sterk medvirkende årsak til at vi har det samfunnet vi har i dag. Folket og næringslivet har hatt stor glede av vår fellesressurs som det vannet er. Alt er betalt av det norske folk. Hva er da mer naturlig at dette eierskapet kommer folket til gode? Det gjør det ikke i dag.

Norge er et kaldt land. Dette glemmer våre myndigheter. Hvem er det som ønsker at bestemor, minstepensjonister og andre som går på trygd skal sitte og fryse fordi myndighetene ikke lenger tenker på hva samfunnet som helhet er mest tjent med. Samfunnsøkonomi kalles dette. Hadde de gjort det, hadde vi ikke hatt det kraftregimet vi har fått.


God helg
Geir Gerhard Greger

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Bjørn Nøstvold · 1 måneder siden
  Vi er nok inni et forsterket klasseskille hvor strømprisene er det folk merker det mest i dag. Det mest skremmende er at vårt Storting har frasagt seg all styring.
  Vi har hatt politikere over lang tid som har gitt bort stortingets styringsrett over bl.a. kraftpolitikken.
  Det er RME, en avdeling i NVE som styrer dette i dag og politikerne de fleste har støttet i 30 år vil ha det slik. RME må følge det EU's energibyrå ACER bestemmer.
  Sitat fra Nei til EU' artikkel.
  - Da Stortinget låste Norge til EUs energiunion og EUs energibyrå ACER ble det lovfestet at RME ikke kan instrueres eller påvirkes av norske myndigheter. Derimot skal de gjennomføre pålegg fra ACER. RME er i realiteten ACERs forlengede arm i Norge.
  Dette er det kun folket ved vslg som kan gjøre noe med ved å gi sin stemme til partier som vil si opp EØS avtalen.
  Flertallet på stortinget i dag vil beholde avtalen som gir EU all makt over nasjonen.
  https://neitileu.no/aktuelt/esa-mener-rme-ma-fa-mer-makt-i-norge
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Kristiansundskalenderen 2022
Annonse
Kristiansundskalenderen 2022

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Ja ser jo de jubler i molde over sine kjære naboer i nord. Nå får de NAV kontoret fra Kristiansund. ...
Vidar Hölm 36 minutter siden Bypakken – bompenger til evig tid?
Bruk blinklys i rundkjøringer og lag rundkjøring i Dalekrysset og i Norges mest snodige kryss, Rensvikkrysset ,så er dere i ...
70% av befolkningen i Kristiansund driter i hvilket fylke de tilhører og flertallet av de som har en mening stortrives ...
@Terje G. FinnøyFor flertallet av de som krysser Romsdalsfjorden er Møreaksen raskest. Det er kun 25% av de som krysser Romsdalsfjorden som ...
Terje G. Finnøy 1 dager siden SVV fortsetter sin manipulasjon av E39 utredning
@Terje SundsbøOg her vrir og vender du igjen.Romsdalsaksen er kortest, flatest og mest fremtidsrettet som trase mellom Ålesund og Bergsøy.SVV og ...
@Terje G. FinnøyTrafikktellingene viser at kun 40% av de som krysser Romsdalsfjorden passerer Røbekk. Tilhengerne av Romsdalsaksen omgår fakta. For Romsdalsaksen vil ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte