Annonse
Annonse
Mette Grødahl, Smøla
Ytring
19 desember 2021 21:23
Del på Facebook
Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Etter flere innlegg om åpning av fødeavdelingen i Kristiansund må jeg si det er på tide med en bedre dialog mellom lederne i Helse Møre og Romsdal og innbyggerne.

Helseforetakene drives som bedrifter, New Public Management, noe som aldri burde vært innført. Helse betales over skatteseddelen, og skal ikke være stykkprisfinansiert. Et system som legger til rette for både overbehandling, misbruk og unødig bruk av ressurser til å kode oppgavene for å få mest mulig ut av hver behandling. Administrasjonskostnadene vokser ukontrollert, mens antall helsepersonell skal reduseres, det skal spares og rapporteres over en lav sko. Det er ikke rart helsepersonell kaster inn håndkleet og finner seg annen jobb. Forutsigbarhet er viktig for alle, og denne modellen har avslørt hvor dårlig den egner seg nå som vi har en pandemi. Sykehusene er «overbooket», og grunnbemanningen er skåret ned til beinet. At vi i Norge, ett av verdens rikeste land, ikke har råd til et godt tilbud til innbyggerne uansett hvor vi bor, er en skam.

Men tilbake til fødetilbudet:

På Ytre Nordmøre har Helse Møre og Romsdal veldig lite tillit etter prosessene som har foregått tidligere. Vi føler oss som mindre viktige, og alt er forutbestemt. Det er bare å se på sykehuskartet som lå til grunn tidligere. Nå har heldigvis den nye regjeringen fått ned i Hurdalsplattformen at føden skal opprettholdes, og det er satt av 25 millioner til Kristiansund for bl.a. rekruttering (som tidligere har vært veldig dårlig), og antydet at samme beløp vil øremerkes i fremtiden. Ledelsen i Helse Møre og Romsdal vet fra tidligere at å ikke lytte til eier ikke lønner seg, da kan de fort bli byttet ut.

Når så lederne i helseforetaket sår tvil om hvordan denne bevilgningen skal tolkes og formidler fortsatt sammenslåing av fødetilbudet, allerede få uker etter den ble skrevet, styrker det ikke akkurat tilliten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Overfor befolkningen virker det som at det hele tiden er en skjult agenda, og at tilbudet på ytre Nordmøre fortsatt skal bygges ned/svekkes.

Skal det noen gang bli ro i Helse Møre og Romsdal, må vi være ærlige med hverandre, og prøve å snakke samme språk, hvis ikke taper alle. Dessverre har vi noen få politikere som ikke akkurat støtter et godt tilbud til hele befolkningen, men bekymrer seg mest for sitt eget nærområde. Vi har heldigvis et redskap som heter valg, som vi på Nordmøre bevisst har benyttet oss av for å rette på skjevfordeling i Møre og Romsdal. Dessverre kan vi ikke påvirke Helse Møre og Romsdal på samme måte, siden helseforetakene ikke styres etter demokratiske prinsipper.

Jeg foreslår at vi legger tidligere hendelser bak oss, og starter med nye ark. Lederne i Helse Møre og Romsdal innleder en mye bedre dialog med organisasjoner, som har stor støtte og tillit i befolkningen, for å skape et bedre samarbeidsklima og bygge tillit. Strekker vi oss etter samme mål, tror jeg vi kan komme mye lengre alle sammen. Trekker vi sammen for å bevare fødeavdelingen, skaper vi også en forutsigbarhet for de ansatte.

Og kanskje kan det bli ro i Helse Møre og Romsdal.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Terje Sundsbø · 6 måneder siden
  Å invitere til samarbeid, med utgangspunkt i et ultimatum om å bevare fødeavdelingen i Kristiansund, det virker kjent. Det minner om tidligere ordfører Øyen i Kristiansund sin utstrakte hånd, da han satte spaden i jorda på Krifast og ville flytte Nye Molde Sykehus dit.

 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Terje Sundsbø · 6 måneder siden

  Mette Grødahl, Smøla, sier: «Dessverre har vi noen få politikere som ikke akkurat støtter et godt tilbud til hele befolkningen, men bekymrer seg mest for sitt eget nærområde.» Hun aner åpenbart ikke selv hvor rett hun har.

  Problemet med fødeavdelingen i Kristiansund er rekruttering. Men det er et nasjonalt problem, ikke begrenset til Kristiansund. Ekstra bevilgning til ett sykehus vil derfor bare forsterke rekrutteringsproblemene hos andre.

  Se hva lederen i Sunnmørsposten skriver: 
  https://www.smp.no/meninger/leder/2021/12/20/%C2%ABKvaliteten-p%C3%A5-f%C3%B8detilbodet-er-aller-viktigast%C2%BB-24955442.ece

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Havets sølv – kystens gull

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 14 timer siden Når Hofseth kommenterer Møreaksen
Det er tydelig at ekko-kammeret her inne ikke liker å bli forstyrret. De leser ikke kritikk av deres favoritt-forfattere. Motargumenter ...
@Anne Mari SandshamnDu gidder ikke kaste bort din tid og meninger, skriver du, men du gidder å bruke tid på å servere ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Møreaksen = svindel
Prisøkningene er nå innkalkulert i Møreaksen: https://www.rbnett.no/nyheter/i/z7JRg9/e39-aalesund-molde-blir-dyrere-og-kanskje-litt-forsinkaHvem er det som forsøker seg på svindel? Det er mye stål i flytebroene ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Når Hofseth kommenterer Møreaksen
Hofseth synes å ha en generell forakt for fagfolk, i likhet med mange andre motstandere av Møreaksen. I hvert fall ...
Anne Mari Sandshamn 2 dager siden Usmakelige løgner fra Finn Arne Follestad (INP)
@Terje SundsbøÅ jeg kunne sagt så mye, går ikke tom for saklige motargumenter. Gidder bare ikke kaste bort min tid og ...
@Anne Mari SandshamnRegistrerer din sedvanlige måte å svare på når du går tom for saklige motargumenter. Forøvrig en gjenganger fra de fleste ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte