Etter flere innlegg om åpning av fødeavdelingen i Kristiansund må jeg si det er på tide med en bedre dialog mellom lederne i Helse Møre og Romsdal og innbyggerne.
Helseforetakene drives som bedrifter, New Public Management, noe som aldri burde vært innført. Helse betales over skatteseddelen, og skal ikke være stykkprisfinansiert. Et system som legger til rette for både overbehandling, misbruk og unødig bruk av ressurser til å kode oppgavene for å få mest mulig ut av hver behandling. Administrasjonskostnadene vokser ukontrollert, mens antall helsepersonell skal reduseres, det skal spares og rapporteres over en lav sko. Det er ikke rart helsepersonell kaster inn håndkleet og finner seg annen jobb. Forutsigbarhet er viktig for alle, og denne modellen har avslørt hvor dårlig den egner seg nå som vi har en pandemi. Sykehusene er «overbooket», og grunnbemanningen er skåret ned til beinet. At vi i Norge, ett av verdens rikeste land, ikke har råd til et godt tilbud til innbyggerne uansett hvor vi bor, er en skam.
Men tilbake til fødetilbudet:
På Ytre Nordmøre har Helse Møre og Romsdal veldig lite tillit etter prosessene som har foregått tidligere. Vi føler oss som mindre viktige, og alt er forutbestemt. Det er bare å se på sykehuskartet som lå til grunn tidligere. Nå har heldigvis den nye regjeringen fått ned i Hurdalsplattformen at føden skal opprettholdes, og det er satt av 25 millioner til Kristiansund for bl.a. rekruttering (som tidligere har vært veldig dårlig), og antydet at samme beløp vil øremerkes i fremtiden. Ledelsen i Helse Møre og Romsdal vet fra tidligere at å ikke lytte til eier ikke lønner seg, da kan de fort bli byttet ut.
Når så lederne i helseforetaket sår tvil om hvordan denne bevilgningen skal tolkes og formidler fortsatt sammenslåing av fødetilbudet, allerede få uker etter den ble skrevet, styrker det ikke akkurat tilliten.
Overfor befolkningen virker det som at det hele tiden er en skjult agenda, og at tilbudet på ytre Nordmøre fortsatt skal bygges ned/svekkes.
Skal det noen gang bli ro i Helse Møre og Romsdal, må vi være ærlige med hverandre, og prøve å snakke samme språk, hvis ikke taper alle. Dessverre har vi noen få politikere som ikke akkurat støtter et godt tilbud til hele befolkningen, men bekymrer seg mest for sitt eget nærområde. Vi har heldigvis et redskap som heter valg, som vi på Nordmøre bevisst har benyttet oss av for å rette på skjevfordeling i Møre og Romsdal. Dessverre kan vi ikke påvirke Helse Møre og Romsdal på samme måte, siden helseforetakene ikke styres etter demokratiske prinsipper.
Jeg foreslår at vi legger tidligere hendelser bak oss, og starter med nye ark. Lederne i Helse Møre og Romsdal innleder en mye bedre dialog med organisasjoner, som har stor støtte og tillit i befolkningen, for å skape et bedre samarbeidsklima og bygge tillit. Strekker vi oss etter samme mål, tror jeg vi kan komme mye lengre alle sammen. Trekker vi sammen for å bevare fødeavdelingen, skaper vi også en forutsigbarhet for de ansatte.
Og kanskje kan det bli ro i Helse Møre og Romsdal.