Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Rasmus Rasmussen
Ytring
Rasmus Rasmussen
03 januar 2022 13:38
Del på Facebook
Hengebru Sekken–Hangholmen–Veøya. Kilde: Dr. Ing. A. Aas Jakobsen AS. Illustrasjon: Statens vegvesen
Hengebru Sekken–Hangholmen–Veøya. Kilde: Dr. Ing. A. Aas Jakobsen AS. Illustrasjon: Statens vegvesen
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Om det har vært én sak som har opptatt media i vårt fylke før høstens stortingsvalg, så var det fergefri E39 og trasévalget Møreaksen over Romsdalsfjorden. 20. og 21. august, kort tid før valgdagen 13. september, slapp avisen Tidens Krav (TK) og journalist Arild Myhre en sak om Statens Vegvesen (SVV), og kritiserte de for ikke å ha utredet en billigere variant av Romsdalsaksen med tunnel under Veøy. Avisen hadde bl.a. en dobbeltside med nær helsides bilde av Moldes ordfører Torgeir Dahl (H) og tittel «Dahl i møte med utrederne».

Sjefsredaktør Ole Knut Alnæs hevder i ettertid at Dahls rolle ikke er kritikkverdig, det er SVV kritikken handler om. Bildet av Dahl er med for å vise at SVV ikke har gjort jobben på eget grunnlag, men at aktører har vært med og påvirket, sier Alnæs.

Det store medieoppstyret ble fulgt opp av fylkestingsmedlem Frank Sve (Frp), som ba kontrollutvalget se på «samrøret» som hadde funnet sted. Sve hadde åpenbart ikke oppfattet saken slik Alnæs i ettertid fremstiller den.

Fylkesutvalget fulgte opp: «Det som har kommet fram i TK, er alvorlig og urovekkende. Viser det seg å være så alvorlig som det kan se ut til, er det grunn til å bruke ord som skandale», sa Yvonne Wold (SV) i fylkesutvalget. Fylkesutvalget vedtok derfor å sende brev til Samferdselsdepartementet med krav om at prosessen SVV har kjørt i utredningen av Romsdalsaksen og Møreaksen må gjennomgås. Fylkesutvalget ville ha forsikringer om at utredningene er gjort uten politisk eller annen påvirkning utenfra.

Svaret fra departementet er tydelig på at SVV har gjort den jobben etaten skulle gjøre. "Samferdselsdepartementet vil vise til at selve konseptvalutgreiingane (KVU) i utgangspunktet er ein rein fagleg utgreiing som i vegsektoren gjennomførast av SVV basert på velkjente og etablerte metoder og retningslinjer. Det betyr ikkje at det ikkje kan leggast politiske føringer for KVU- arbeidet. Det er til dømes Samferdselsdepartementet som gjer bestillingen av ein KVU, og som fastsett mandatet og samfunnsmålet for den aktuelle KVUen".

Fylkesordfører Tove-Lise Torve sier: «Jeg opplever at departementet i svarbrevet slår fast at vegvesenet har kjørt en korrekt prosess når det gjelder den faglige utredningen av traséalternativene. Det er som jeg forventet.» TK sine anklager mot SVV er altså grunnløse, akkurat slik som fylkesordføreren forventet.

Nå har også svaret fra kontrollutvalget kommet, og konklusjonen er at Torgeir Dahl er habil i Møreaksen-saka sier utvalgets leder, Terje Hals. Kontrollutvalget fikk utarbeidet to juridiske vurderinger av Dahls habilitet og handlingsrom. Begge konkluderte likt. Torgeir Dahls engasjement har vært innafor det Forvaltningslova sier. Kontrollutvalget driver ikke politikk. Vi driver med kontroll og tilsyn, sier Hals.

Juridisk sjef i fylkeskommunen Gudmund Lode mener Torgeir Dahl gjorde jobben som ordfører ved å engasjere seg i saka om Møreaksen. Lode mener at det motsatte, dvs. å ikke engasjere seg i saken ville vært grensende til å bli i strid med en ordførers samfunnsoppdrag. «Har Torgeir Dahl som ordfører og/eller fylkespolitiker overtrådt sitt handlingsrom om blandet roller? Jeg kan ikke se at så har skjedd. Jeg har ikke sett, verken påstått eller dokumentert, at Torgeir Dahl har deltatt i produksjonen av SVV’s utredninger ut over at han har vært i ulike møter med SVV. Gjennom disse møtene er det nærliggende å anta at han har holdt frem sine argumenter for den løsning han ønsker. Dette er normalt politisk arbeid og etter min vurdering en del av det samfunnsoppdrag velgerne har gitt ham. Dette er verken rolleblanding, uetisk eller på annen måte klanderverdig opptreden.»

Kontrollsjefen i fylkeskommunen, Tor Harald Hustad, ba advokatfirmaet Kluge om å se på saken, og de har vurdert Torgeir Dahls rolle opp mot bestemmelsene i Kommuneloven og Forvaltningsloven. Konklusjonen er at Dahl ikke var inhabil i forhold til begge disse lovverkene, og de sier: «Etter ordlyden kreves det altså forekomst av «særegne forhold» som er egnet til å svekke tilliten til tillitsmannens upartiskhet. Etter vårt syn er det ganske klart at det forholdet at en ordfører deltar i møter av ulik art knyttet til en høyst politisk sak ikke er noe annet enn alminnelig utførelse av hans samfunnsoppdrag som ordfører. Selv om ordføreren i slike møter gir uttrykk for sitt eller sitt partis standpunkter i en sak, kan vi ikke se noe særegent eller illegitimt med det».

Frank Sve (Frp) sine anklager mot ordfører Dahl (H) basert på TK sine oppslag er altså også påvist å være grunnløse, og akkurat som sjefsredaktør Alnæs i ettertid har vedgått. På samme måte som avisens anklager mot SVV var grunnløse, slik fylkesordfører Torve forventet. Disse grunnløse medieoppslagene i TK har ikke vært annet enn en vel regissert gedigen bløff av «fake news», for å påvirke politikere og velgere rett foran årets stortingsvalg.

Anklagene mot ordfører Dahl og slik «lobbyvirksomhet» og «samrøre», også mot selskapet Møreaksen AS, har vært massive, men påtakelig inkonsistente. Eksempelvis vurderer Ålesund kommune å ta over tilsvarende lobbyselskap Eksportvegen AS, som har til formål å arbeide for opprusting av E136 fra Ålesund til Dombås.

Nå er alternativet for Romsdalsaksen med tunnel utredet på nytt, og konklusjonene er de samme som forrige gang – det er billigere med tunnel enn bro. Oppslutningen om Romsdalsaksen var imidlertid basert på at det var en oversjøisk løsning, det blir den ikke med en lang undersjøisk tunnel fra Sekken til Lønset. «Avsløringene» i TK har bare bekreftet at SVV hadde rett – Romsdalsaksen med tunnel er ikke ønsket. Og selv med tunnel på Romsdalsaksen så er Møreaksen bedre samlet sett.

Etter at over 62% av velgerne i Møre og Romsdal stemte på partier som åpent støtter Møreaksen, har stortingsvalget også medført en ny regjering. Sunnmørsposten er i en kommentar meget urolig for at vårt fylke nå er ribbet for posisjoner, uten statsråder. Avisen skriver: «For dem som ønsker å drive lobby for sine saker inn mot regjeringsapparatet blir overgangen stor. Det er ikke tvil om at alt fra frivillige organisasjoner til næringslivet, og kommune- og fylkespolitikere, vil ha en lengre veg til makta når fylket ikke har statsråder. Det kan også ha direkte politiske konsekvenser. Å ha personer en kjenner, og som kjenner fylket, har i gitte situasjoner stor betydning.» Hva med avisenes ønsker om møteagenda og referater? Dobbeltmoral blir ikke bedre av at den utøves i avisredaksjoner.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Stein Helge Aspsæter · 2 år siden
    Noen burde være beskytta mot seg selv! Moral og etikk takk, det vil vi riktig nok gjerne ha mere av!
    På tide at Hr R R bør trø varsommere inn i mediedebatten og uten sin paranoide virkelighetsbeskrivelse av ståa rundt Torgeir Dahl, SVV og Møreaksekameratene.
    Å titulere høstens valgresultat som en «seier for Møreakse-partiene», er intet annet enn hersketeknikk og direkte flåseri. Høyre i M&R fikk en direkte blåveis, som neppe leges med det første. Andre politiske kamper enn bare fogderistrid og sære fanesaker som å fronte MA, synest å ha fått fotfeste blant velgerne i fylket . Dine skriverier bidrar ikke til annet en brønnpissing, som fragmenterer fylket ytterligere.
    • Denne kommentaren er avpublisert.
      Terje Sundsbø · 2 år siden
      @Stein Helge Aspsæter Den «paranoide» virkelighetsbeskrivelsen er for en stor del sitater fra fylkesordfører Tove-Lise Torve, samt Terje Hals, leder av kontrollutvalget, juridisk sjef i fylkeskommunen Gudmund Lode, og advokatfirmaet Kluge. På tide at du tar en titt på verden utenfor din fantasi-boble.

      Å gjengi fakta er ikke herske-teknikk. Her er tallene for oppslutningen i M&R til partiene som er for Møreaksen:

      Parti    Støtter          %    
      Ap    Møreaksen    20,1    
      Sp    Møreaksen    17,6    
      Krf    Møreaksen     5,4    
      V    Møreaksen        2,8    
      H    Møreaksen    16,3    
      Sum                        62,2

      Det er altså over 62% av velgerne i M&R som stemte på partier som støtter Møreaksen. 62,2% for å være eksakt. Dette er ikke flåseri, men fakta.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Når penger er mer viktig enn helse får vi slike tilstander vi ser her, Norge aspirerer å bli lik andre ...
Epic Systems heter det amerikanske firmaet som leverer løsningen bak Helseplattformen. Det er ikke helt som andre it-leverandører med sitt ...
Terje Sundsbø 5 dager siden Enda flere utredninger og mer pengesløseri?
@Arne AlmaasHei - Er det referansene til NAF sine rekkeviddetester av el-biler du sikter til? Eller er det fergenes strømforbruk? Fint ...
Terje Sundsbø 5 dager siden Enda flere utredninger og mer pengesløseri?
@Geir Ole SætremyrJeg overlater til de andre leserne å vurdere hvem som har underbygget sine påstander. Jeg viser til NAF, du viser ...
Heisan dere 3 sparringspartnere. Det er mye underholdning i å lese alle kommentarene. Men nå begynner dere å repetere dere ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse