Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Del på Facebook
Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Reiselivet i Norge har helt unike muligheter for å være en fremtidsrettet og bærekraftig næring. Vi finner den i hele landet – i hver en krik og krok. Likevel er det en næring vi ikke snakker nok om. Store industrivirksomheter og hjørnestensbedrifter får ofte mer oppmerksomhet enn det fragmenterte reiselivet. Men reiselivet var en av våre viktigste eksportnæringer før pandemien, og den kan bli det igjen!

Reiselivet ble særlig hardt rammet av pandemien. Når landet stengte grensene gikk det hardt ut over en næring som i stor grad er bygget på reisende fra utlandet. Konsekvensene, med både avbestillinger og kanselleringer, setter dype spor. Men, når Norge åpner grensene og fjerner koronarestriksjonene håper jeg at næringen kan se lysere på fremtiden.

Annonse
Annonse

For verden er full av mennesker som vil reise. Som vil oppleve storslått natur. Som vil ha opplevelser og skape minner for livet. Ja, jeg er overbevist om at verden er full av mennesker som vil besøke Norge. Samtidig må vi, samfunn, politikere og næring, være bevisst på den nye hverdagen og behovene for bærekraftig utvikling.

Omstillingen verden står ovenfor er grenseoverskridende. Reiselivet kommer heller ikke utenom økte krav om klimanøytralitet og bærekraftig bruk av naturen vår. Men jeg tror at det norske reiselivet står unikt posisjonert til å ta en enda større del av den globale reiselivsnæringen.

Annonse
Annonse

Bærekraftig reiseliv handler om å kutte utslipp, men også om å få ned lokal forurensing og forsøpling, og det handler om å skape bærekraftige helårsarbeidsplasser som lokalsamfunn kan bygges på.

Men de mulighetene kommer ikke av seg selv. Skal vi ta ut potensialet i reiselivet trenger vi gründere og små bedrifter. Folk som tørr å satse, og som vi som fellesskap tørr å satse på. Vi politikere må stille opp med ordninger og garantier som setter vanlige folk i stand til å ta en sjanse og leve ut reiselivsdrømmen.

Regjeringen er godt i gang med arbeidet for å forbedre og forsterke norsk reiseliv. Arbeiderpartiet og Senterpartiet følger opp REIS21-strategien, vi stimulerer til grønn flytransport og har pilotprogram for bærekraftig reiseliv. Vi jobber også med å få på plass en forsøksordning med lokalt besøksbidrag, slik at en større del av reiselivsinntektene tilfaller reiselivskommunene.

Ut fra pandemien bygger vi et reiseliv for fremtiden, og sammen sikrer vi at generasjonene som kommer etter oss også kan få oppleve ville, vakre Norge.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDu marmar på med ditt og spissformuleringar.
Terje Sundsbø 2 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har rett i at realisme er en dyd – gratis ferge koster staten dyrt. Fergeavløsningsprosjekter blir derfor mer lønnsomme ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøRealisme er også ein dyd. Sande Fastllandssamband AS har eksistert i 20 år+. Urealistisk. Nå oppgraderast fergebåsane på 4 stopp ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har altså brukt snart én time på å vente på ferger, og brukt nesten én time om bord på ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDer er ein feil ved oppsettet over forbruk på ferga mellom Vestnes og Molde. Ikkje samme frekvens på lørdag, søndag ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDersom du har et snev av geografikunnskap vil du ha fått med deg at eg på vei til Sandsøya så ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse