Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens det norske spillmonopolet skyver spillere fra seg, viser erfaringene fra Sverige hvordan en lisensmodell både kan beskytte flere problemspillere og dempe reklametrykket.

Stortingsrepresentant Åse Kristin Ask Bakke fra Arbeiderpartet ønsker at spill skal tilbys i «trygge og ansvarlig former», og at det beste svaret på det er et fortsatt monopol med Norsk Tipping.

Annonse
Annonse

Vi deler Bakkes syn på ansvarlighet som rettesnor, men mener det best kan oppnås gjennom en lisensmodell der alle selskaper som tilfredsstiller de kravene myndighetene setter, får lov til å tilby sine spill i Norge.

En slik modell ble først innført i Danmark, og senere i Sverige etter at Arbeiderpartiets søsterparti Socialdemokraterna snudde og valgte bort monopolet. Deres viktigste argument var nettopp hensynet til ansvarlighet og forebygging av problemspill.

Sverige ville beskytte flere

Sverige og Socialdemokraterna kom til den erkjennelsen at monopolet passet bedre til den tiden da folk tippet Lotto hos kommisjonæren, enn i dag med all verdens spilltilbud tilgengelige rett på mobilen. Problemet i Sverige – som i Norge – er at ansvarlighetstiltakene, uansett hvor gode de er, ikke fungerer så lenge halvparten av spillerne ikke favnes av dem fordi de aktivt (og helt lovlig) velger å sette spillene sine utenfor monopolet.

I Sverige landet de derfor på at det var viktigere å sørge for at tiltakene kunne treffe flest mulig, og ikke minst regulere problematferd på tvers av selskapene.

Derfor er det også ekstra interessant at Bakke selv velger å se til blant annet Sverige når hun skal begrunne monopolets fortrinn her i Norge. Her går hun seg vill:

Mer spillreklame med monopolet

Bakke peker på TV-reklamen og hun bruker en artikkel fra 2019 som kilde for pengespillreklame i Sverige. Tallene i artikkelen er fra året før, altså 2018 – året FØR lisensmodellen ble innført. Etter en bratt økning i de siste årene under monopolet, ble det helt riktig brukt 7,4 milliarder svenske kroner på pengespillreklame i 2018.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Allerede i 2019 – lisensreguleringens første år – var dette sunket til i underkant av 6 milliarder. I 2021 var det 4 milliarder. I sum en nedgang på 46 prosent fra toppåret under monopolet. Alle disse tallene ligger lett tilgjengelige på Folkhälsomyndigheten.se.

Der kan man også lese at den svenske regjeringen nå har foreslått ytterligere innstramminger i reglene for markedsføring fra 1. januar 2023. Det er altså mulig å oppnå økt ansvarlighet, selv om – eller kanskje nettopp fordi? – man har gått fra et monopol til en lisensmodell.

Det understrekes av to andre nøkkeltall for utviklingen i Sverige etter monopolet:

Mer regulert spill gir mer ansvarlighet og inntekter

Det første gjelder kanaliseringsgrad, det vil si hvor stor del av spillomsetningen som foregår innenfor den regulerte modellen. Jo høyere kanaliseringsgrad, jo flere favnes av ansvarlighetstiltakene. I Sverige er denne nå på 85 prosent ifølge Statskontoret, mot rundt 50 prosent før innføringen av lisensreguleringen. Ifølge Lotteritilsynet er vi i Norge på de samme 50-prosentene som altså var utgangspunktet for at Sverige vraket sitt monopol.

Dette gir også store utslag på finanseringen av idrett og kultur. I Norge har vi valgt å bruke omsetningen fra Norsk Tipping, og da er det ikke rart at vi ser spor av det «i bygd og by». Det er ikke veldedighet fra et enkeltselskap, men statlig styring. Når flere setter sine spill utenfor monopolet, forsvinner imidlertid stadig mer av disse pengene både fra anlegg og Norge. I lisensmodeller holdes mer av omsetningen innenfor reguleringen, og selskapene betaler en særskilt ekstraskatt som kan fordeles.

Eneste praktiske forskjell er at politikerne må øremerke disse til formålet. Det får vi regne med at Bakke & Co vil gjøre.

Innafor eller utafor?

Det andre tallet som er verdt å merke seg fra Sverige, er hvor mange som har valgt å benytte seg av Spelpaus.se. Dette er et verktøy der problemspillere med et par trykk kan hindre sin egen tilgang til alle lisensierte selskaper. Mer enn 73.000 svensker har akkurat nå stengt seg selv ute. 9 av 10 som er i kontakt med Spelfriheten i Sverige, sier at de har benyttet seg av Spelpaus. I tillegg jobber man nå med å forbedre Spelpaus slik at informasjon og veiledning for behandling fremstår tydeligere.

I Norge finnes det ingen slike tiltak som beskytter problemspillere tvers av selskaper. Hva er da mest trygt og ansvarlig?


Av: Carl Fredrik Stenstrøm
Generalsekretær, Norsk Bransjeforening for Onlinespill

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 15 minutter siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 4 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 15 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 17 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 18 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 18 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse