Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Ketil S. Andersen
Ytring
08 april 2022 09:23
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto av Andrea Piacquadio / Pexels.
Illustrasjonsfoto av Andrea Piacquadio / Pexels.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politikerne er redd for overoppheting av økonomien. Men forklaringene deres er det vanskelig å se logikken i. På debatten nylig la Solvang fram et regnestykke som viste at en gjennomsnittsfamilie kunne forvente 45 000.- i økte utgifter det kommende året. Dette består av dyrere strøm (10 000), bensin (4 300), renter (23 000) og mat (7 000).

Har ‘vanlige folk’ disse pengene og hva skjer dersom de ikke har det? Videre fremstilles det som om vi ikke kan gjøre noe med dette.

Annonse
Annonse

Ekstremt dyr strøm

Strømmen har blitt ekstremt dyr, selv om vi er selvforsynt med strøm og produksjonskostnadene er på bare 10 øre/kWh. Hvorfor? Norge har meldt seg på et samarbeid i Europa om kjøp og salg av strøm og selger derfor ca. 10% av produksjonen til Europa. Norges produksjon påvirker ikke prisen i Europa fordi Norge er et lite land med relativt lav produksjon. Tyskland alene har 40 ganger større forbruk enn Norge. Likevel krever norske produsenter, som for det meste eies av stat og kommuner, den samme prisen av norske forbrukere som i Europa. Til nå har dette rammet forbrukere på Sør- og Østlandet, men det kommer helt sikkert nye kabler etter hvert som sikrer høye priser til hele landet.

Fokuset har skiftet fra det å sikre stabil, billig strøm til forbrukerne til å tjene mest mulig penger. Problemet kommer også til å vokse, dersom ikke Tyskland omgjør vedtaket om å stenge ned all kjernekraft i løpet av 2022. Det er dessuten en stor forskjell i forhold salg av olje til utlandet, for dette er ikke eksportinntekter, men inndragning av kjøpekraft fra forbrukerne. Nettoeffekten er at stat og kommuner pålegger vanlige folk betydelige ekstrautgifter, uten annen grunn enn at strømprisen i Europa er høy. Dette blir som å kreve husleie av sine egne barn. Det finnes ingen annen grunn til at dette skjer. Man kan enkelt og greit la være, selv om dette måtte innebære at må si opp eller endre noen avtaler med EU.

Drivstoff til selvkost

Jeg jobbet ganske nylig noen år i Midtøsten. Der var bensinprisen kr. 2.50 per liter. Fordi UAE er en oljeprodusent og slipper å kjøpe olje fra utlandet. De velger derfor å la sine innbyggere få kjøpe bensin mer eller mindre til selvkost. Dette kan også Norge velge å gjøre, pluss eventuelle avgifter. Vil dette medføre at økt forbruk som gjør at vi ødelegger klimaet? Nei, fordi Norge bare står for 2 promille av verdens utslipp av CO2 og vi kan kompensere for dette ved å plante mer skog.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Økende matvarepriser konsekvens av dyrere strøm og drivstoff

Matprisene er en konsekvens av økte priser på strøm og drivstoff. Dersom produsenter, distributører og kjøpmenn får økte kostnader, settes prisene opp. De må dekke sine kostnader, enkelt og greit.

Overoppheting og inflasjon

Hva skjer med vanlige folk som greier å betale disse ekstra kostnadene? Jo, de kommer til å bruke tilsvarende mindre penger på andre varer og tjenester. Det blir færre besøk hos frisøren, sjeldnere innkjøp av nye klær og sko, valg av billigere ferie, færre besøk på kino og i kaffebaren. Penger vil sirkulere saktere. Dette er ikke oppskriften på overoppheting, det er oppskriften på en ny istid. Hva skjer med de familiene som ikke greier å betale de økte disse kostnadene? Vil de kreve full lønnskompensasjon og 60.000.- i høyere lønn? Det vil føre til overoppheting og inflasjon.

Hva med renten?

Denne bestemmes jo av Norges Bank. Vi bestemmer altså også renten selv. Hva er det verste man kan gjøre når altfor mange har lånt altfor mye? Vi husker heldigvis så altfor godt hva som skjedde rundt 1990, etter at politikerne litt tidligere hadde redusert rentefradragene på skatten kraftig. Det førte til at 100 000 norske familier måtte selge husene sine for de greide ikke lenger å betale lånene. Da alle disse skulle selge samtidig, kollapset markedet, mange måtte selge til halv pris, men satt likevel igjen med resten av gjelden. Lærdommen var: Dersom vi setter opp rentene når mange har stor gjeld, vil mange få store problemer. Er det smart å heve renten nå etter det vi lærte den gangen? Det er sikkert også mange foreldre i dag som kan begynne å bli nervøse for å måtte innfri garantier for sikkerhet for sine barns lån.

Lærer vi aldri av historien?

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Geir Gerhard Greger · 2 år siden
  Et meget godt og velskrevet innlegg som på en enkel måte beskriver det som vil skje. 

  Det er utrolig at våre folkevalgte ikke klarer å se det opplagte.

  Gi meg kraft og styrke. 

  GGG

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Ketil Strand Andersen 6 dager siden Anbefales å ta et besøk til Kvernes
Nå forstod jeg hvorfor det kalles stavkirke!
@Terje SundsbøPunk 1 og 2. Premissene i påstanden er ufullstendig. Vart spørsmålet komplettert med kostnaden for kvar passering målt opp mot ...
@Geir Ole SætremyrHvorfor svarer du ikke på de spørsmålene du får? Det du kaller en ytring fra Rasmus Rasmussen, er en liste ...
@Terje SundsbøEg peika på at Trude Brosvik sa meir. Ja  ho ville ha rassikring av Tokagjelet også. Så det er korrekt. ...
@Terje SundsbøHar du lest protokollen frå Fylkestinget der dei behandla RTP?
@Geir Ole SætremyrVestland fylkeskommune prioriterer ikke rassikring av turistveier og vedlikehold av veiene mellom fergeleiene framfor fastlandssamband til egne innbyggere. De skal ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse