Annonse
Annonse
Del på Facebook
Foto: Øyvinf Gravås / Equinor / NTB
Foto: Øyvinf Gravås / Equinor / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

I Norge har vi store og gunstige havområder. Vi har arbeidsfolk med verdensledende kompetanse innen offshore-teknologi. Og ikke minst har vi et godt samarbeid mellom stat og næringsliv, og erfaring med å sikre god sameksistens mellom fiskeri og andre næringer til havs. Derfor har vi alle forutsetninger for å lykkes med å gjøre Norge til en verdensledende havvindnasjon.

Allerede fire måneder etter vi overtok regjeringsmakten, lanserte Arbeiderpartiet og Senterpartiet tildeling av de første store områdene for utbygging av havvind. Vi varslet samtidig at vi ville gå i gang med å kartlegge flere egnede arealer. Nå har vi presentert neste milepæl: fram mot 2040 skal vi bygge ut 30 000 MW gjennom havvind i Norge. Dette er nesten like mye kraft som vi i dag produserer på land i Norge. Regjeringen foreslår også å bevilge 10 millioner til Havforskningsinstituttet for å sikre økt kunnskap om effekter på miljø og økosystemer og for å legge til rette for sameksistens med andre næringer.

Målet med utbyggingen er at vi skal sikre folk og bedrifter rikelig med rimelig kraft i årene som kommer. Skal vi få til det, er vi nødt til å satse i stor skala. Selv om 18 år kan virke som lenge, har vi hastverk. For etter åtte år med høyrestyre hadde vi høsten 2021 kun bygget ut to vindmøller i Norge! Arealet vi nå ønsker å tildele, tilsvarer kraft fra om lag 1500 vindmøller. Slik legger vi grunnlaget for arbeid og oppdrag for leverandørindustri langs hele kysten. Og vi gjør vi det vi har lovet: vi bygger en ny næring på skulderen av den vi har i dag.

annonse

Arbeiderpartiet har en lang historie med å forvalte våre felles ressurser til beste for fellesskapet og sikre arbeidsfolk og deres rettigheter. Det vil vi også gjøre når vi nå bygger ut et nytt norsk industrieventyr. Derfor gir vi allerede nå beskjed om at vi skal utrede grunnrente på havvind og at vi vil vektlegge norske lønns- og arbeidsvilkår når dette skal bygges ut. Og fellesskapet skal ha en sterk hånd på rattet.

Med vår nye ambisiøse havvindplan skal vi legge vi til rette for en storstilt utbygging av havvind i Norge. Slik vil vi sikre betydelig mer ren og rimelig kraft til folk og bedrifter i framtiden.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Det er mange gode grunner for å bygge ut fergeavløsingsprosjekter, slik som Møreaksen. Bl.a. fordi fergebommer er nede mesteparten av ...
Rune Kristiansen 2 dager siden Folket er ikke til for staten
Frp skuffer ikke. Å kutte mottak av kvoteflyktninger er ikke mindre enn umenneskelig og dette tankesettet gjennomsyres partiet av. 50 øre ...
Anne Mari Sandshamn 7 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøSa ikke at det var trygt, men tryggere for mennesker, da det er lett å komme seg av en ferge, ...
Terje Sundsbø 8 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Anne Mari SandshamnOm «vertskapet» er en idrettsturnering eller et annet kulturarrangement man deltar på, så kan man ikke dra før det er ...
Anne Mari Sandshamn 8 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøBrann på ferge er ingen fare for passasjerer, det er bare å gå i en livbåt. Det er inge store ...
Terje Sundsbø 8 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
Det er svært alvorlig når Jørn Inge Løvik, daglig leder Romsdalsaksen AS, unnlater å nevne at med Møreaksen så blir ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte