Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Del på Facebook
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Snart tennes julelys landet rundt, men for mange ser julen allikevel ekstra mørk ut i år. 1 av 2 barnefamilier med dårlig råd er bekymret for at de ikke vil kunne gi barna sine en god jul på grunn av økonomi. Nå må de folkevalgte ta grep.

Økte priser på mat, strøm og renter rammer oss alle, men aller hardest rammes de som har lite fra før av. 60 prosent av de med barn mellom 6 og 18 år oppgir at de må kutte i julehandelen i år på grunn av økonomi, ifølge en spørreundersøkelse utført av Respons Analyse på oppdrag fra Redd Barna.

For de familiene som sliter økonomisk, er det vanskelig å skjule at de ikke har råd til alt det som skulle ligget i julestrømpen eller under juletreet. Det er vanskelig å skjule at kjøleskapet ikke er fylt opp med ekstra kos i romjula, eller at julemiddagen blir spandert av hjelpeorganisasjoner.

Ikke alle har oppsparte midler eller nettverk og familie som kan trå støttende til, og hjelpeorganisasjonene melder om rekordmange familier som ber om hjelp til gaver, mat og julehygge. Mange foreldre går nå inn i juletiden med en vond klump i magen fordi de ikke vet om de klarer å betale regningene, eller om julefeiringen kommer til å bli slik barna ønsker seg. Barn vi har snakket med forteller at foreldrenes bekymringer smitter over på dem. Usikkerheten og stresset tærer på familierelasjonene.

annonse

Barnetrygden må styrkes

I dag vokser 115.000 barn i Norge opp i en fattig familie, ifølge SSB. Og en undersøkelse fra SIFO viser at halvparten av norske husholdninger ikke lenger har en trygg økonomi. Familiefattigdommen i Norge har økt i en årrekke samtidig som satsene for barnetrygden nærmest har stått på stedet hvil. Det har barnefamiliene tapt store summer på. For eksempel viser beregninger utført av Samfunnsøkonomisk Analyse at en barnefamilie med en 16-åring i hjemmet i snitt har gått glipp av 81.850 kroner siden 2006, fordi barnetrygden ikke har blitt skikkelig prisjustert gjennom årenes løp.

Regjeringspartiene og SV har nå blitt enige om at de i neste års budsjett skal prisjustere barnetrygden. Det er et skritt i riktig retning, men det vil ikke bidra til at familiene møter julen med senkede skuldrene – særlig ikke de med eldre barn i hjemmet. I dag reduseres barnetrygden med 7.500 kroner i året når barnet fyller seks år. Tall fra SSB viser at fattigdommen fortsetter å øke blant skolebarna, mens den går ned blant de yngre. Med andre ord vet vi at barnetrygden virker.

Derfor må regjeringen og de folkevalgte politikerne gi barnefamiliene et nyttårsløfte om å fortsette arbeidet med å øke barnetrygden for barn mellom 6 og 18 år, og prisjustere satsene for alle barn hvert eneste år framover. Det ville vært et viktig lyspunkt for familiene som nå går en mørk juletid og et usikkert nyttår i møte.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 4 timer siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
@Terje SundsbøSi ikke det du, her er den mest berømte.. Og neida, ikke nødvendigvis av innsig av vann, men dog... 300 ...
Terje Sundsbø 17 timer siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
@Anne Mari SandshamnJeg tror det skjer oftere at veier oppe i dagen blir stengt pga. mye vann/flom enn at undersjøiske tunneler stenges ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
Ser jo med klarhet nå, etter siste uværet , hvor rammet en kanbli av uvær - i undersjøiske tuneller! Tenker ...
Ketil Strand Andersen 1 dager siden Symbolpolitikk i bakvendtland
Merk at de to tårnene man ser på illustrasjonsfotoet er kjøletårn som brukes i varme land for å redusere temperaturen ...
Takker så mye for publisering KSU! Håper det kan skape en viss debatt :-)
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte