Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto av Mork Rehabiliteringssenter. Foto: Helse Møre og Romsdal
Illustrasjonsfoto av Mork Rehabiliteringssenter. Foto: Helse Møre og Romsdal
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er noe uredelig over politikerne som går ut i media eller deltar i fakkeltog og protesterer mot nedlegginga av Mork Rehabiliteringssenter. De burde i stedet støtte Rødt sitt forslag om å skrote Helseforetaksmodellen, og ta tilbake politisk kontroll over sykehusene.

Når Mork Rehabiliteringssenter nå igjen blir truet med nedleggelse, så ser vi at politikere både lokalt og nasjonalt løper i flokk for å si at de er mot nedleggelsen. De advarer mot de mange negative konsekvensene nedleggingen av dette gode kompetansemiljøet med den svært godt egna beliggenheten vil ha. Disse politikerne representerer parti som har sørget for å overlate helsetilbudet vårt til direktørene i Helseforetaket, samtidig som de gir Helseforetakene et så stramt budsjett at de ikke klarer å levere det helsetilbudet befolkningen forventer. Faktisk så krever helseministeren og regjeringen store kutt og nedskjæringer.

Nødvendig infrastruktur trenger politisk kontroll

De norske sykehusene ble i 2002, med stemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre og Frp, tatt ut av den offentlige forvaltningen og gjort til juridisk selvstendige foretak styrt av ikke-folkevalgte styrer – etter modell fra aksjeloven. I Møre og Romsdal vet vi så altfor godt at denne modellen ikke fungerer. Derfor vil Rødt erstatte helseforetaksmodellen med en åpen og demokratisk styringsmodell. Sykehus-tjenester skal være velferd, ikke butikk.

Rødt støtter forslag fra FrP

FrP har nå foreslått at Stortinget ber regjeringa sørge for at Mork rehabiliteringssenter i Helse Møre og Romsdal vert videreført med spesialisert rehabilitering, og at Stortinget ber regjeringa sørge for at det vert lagt fram en flerårig rehabiliteringsplan for bygningsmassen på Mork, slik at tilbudet kan bli videreført også på lengre sikt. Dette forslaget støtter selvsagt Rødt. Fagmiljøet på Mork er unikt og spesielt godt. Beliggenheten er svært god og egnet for rehabilitering.

Rødt krever demokratisk styring av sykehusene

Rødt er glad for at helseministeren nå ser ut til å kreve redusert bruk av vikarer og bemanningsbyrå, og heller sørge for hele faste stillinger. Vi må få mer igjen for pengene vi bruker på helse, men samtidig må det store etterslepet vi ser på offentlige helseinstitusjoner dekkes inn, og vi ønsker å ta tilbake politisk styring over hva slags helsetilbud vi skal ha i Møre og Romsdal.

Best samfunnsøkonomi i å bevare Mork

I det store og det hele så er det også best samfunnsøkonomi i å gi god rehabilitering. Både for å få folk tilbake i jobb raskt dersom det er mulig, og den totale helsen til pasienten. I tillegg har det stor betydningen for de pårørende at vi som samfunn sørger for at deres familiemedlem blir best mulig rehabilitert. Men det samfunnsøkonomiske tas i liten grad, eller ikke i det hele tatt, i betraktning når butikkstyret i helseforetaket tar sine beslutninger - for det er andre budsjetter. Fremover vil vi nok derfor dessverre se flere fakkeltog der politikere protesterer mot resultatene av egen politikk.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 17 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøDet RR vil er å dele trinn 1 i to delstrekningar. Etter slik eg forstår vil der måtte sendast inn ...
Geir Ole Sætremyr 17 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøPå sikt vil det nok komme krav om avlasting, og ny tunellI første omgang foreslår SVV å innføre bompengar for ...
Terje Sundsbø 18 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Geir Ole SætremyrMener du at ÅDT som SVV opererer med er feil? Blir det ikke behov for å utvide Ålesundstunnelene?På Sunnmøre vil ...
Terje Sundsbø 18 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Geir Ole SætremyrTror du det blir enda en KS2-analyse for trinn 1 på Møreaksen? Hvorfor?Lureriet er å forsøke å fremstille det som ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøKorlebis vi bompengeproposisjonen sjå ut, og evt ny KS2?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøOppslaget er knytt til konsekvensen av auka ÅDT i Ålesundstunellane. Og det er SVV som har gitt analysen.
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse