1. juli la regjeringen ned eldreombudet. De fant ikke rom for 10,7 millioner til denne ordningen i statsbudsjettet.
I tre år har ombudet gjort en fantastisk innsats i å snakke de eldres sak, tatt imot henvendelser fra pårørende og vært en viktig vaktbikkje for eldre- og syke som ellers kan ha vanskeligheter med å si tydelig ifra.
I praksis har de nå også lagt ned Norsk pasientforening, Kontoret for pasienthjelp og Ledsagertjenesten ved at de fjernet de faste bevilgningene i statsbudsjettet. Dette er foreninger som har hjulpet tusenvis av pasienter som selv ikke har hatt ressurser til å ta opp kampen om feilbehandling og manglende etterlevelsen av rettigheter i helsevesenet.
Samtidig finner den samme regjeringen lett 11 millioner til en ny ombudsordning for kriminelle. Et såkalt tilsynsråd for kriminalomsorgen. Hovedoppgaven for denne ordningen er føre tilsyn med at innsatte i kriminalomsorgens institusjoner behandles i samsvar med gjeldende rett og at deres velferd ivaretas.
Helt greit at også kriminelle får en ombudsordning, men regjering synes tydeligvis ikke at velferd og rettighetene til de eldre og syke er like viktig.
Fakta om eldreombudet
Eldreombudet var et norsk statlig forvaltningsorgan som ble opprettet av Stortinget i 2020 og hadde som hovedoppgave å fremme eldres interesser overfor offentlige og private og følge med på utviklingen i eldres situasjon.
Det var regjeringen Solberg som høsten 2019 tok initiativ til å etablere Eldreombudet.
Eldreombudet var lokalisert til Ålesund, sammen med Senter for et aldersvennlig Norge. Forvaltningsorganet ble ledet av et eldreombud som ble åremålsbeskikket av Kongen i statsråd for en periode på seks år, uten adgang til gjenoppnevnelse. Bente Lund Jacobsen ble i februar 2020 beskikket som eldreombud.
I 2022 besluttet regjeringen Støre å legge ned Eldreombudet med virkning fra 1. juli 2023.
Kilde: Wikipedia