Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Del på Facebook
«Lykkerus» kan være tittelen på dette bildet tatt på Kreta juli 2011. Kona og jeg skålte over at etter noen tøffe år var livet godt, og fremtiden så veldig lys ut. Foto: Privat
«Lykkerus» kan være tittelen på dette bildet tatt på Kreta juli 2011. Kona og jeg skålte over at etter noen tøffe år var livet godt, og fremtiden så veldig lys ut. Foto: Privat
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

«Lykkerus» kan være tittelen på dette bildet tatt på Kreta juli 2011. Kona og jeg skålte over at etter noen tøffe år var livet godt, og fremtiden så veldig lys ut. Etter flere år med store kroniske smerter var jeg klar for å starte på bachelorutdanning i journalistikk i Volda, og kona hadde drømmejobben som sørvisingeniør og hadde hele verden som arbeidsplass.

Tidligere samme år hadde vi kjøpt oss hus i Ulsteinvik. Huset som var bygget i 1963 hadde behov for en oppgradering, men det så vi lyst på for vi hadde gjort tilsvarende jobb på huset vi endte med å selge på Haramsøya. Og så viktigst av alt - alle ungene våre hadde det godt. Vi hadde mye å skåle for den dagen på Kreta.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Kort vei fra lykke til ruin

16. august – bare seks dager etter vi kom hjem fra ferie – møtte jeg yr av glede og spent i kroppen til første skoledag ved Høyskolen i Volda. I lunsjpausen ringte jeg til kona som var på jobb ved Søviknes verft. Jeg husker at det var en veldig god telefonsamtale, og jeg fortalte entusiastisk om førsteinntrykket jeg hadde fått av både forelesere og medstudenter. Kona fortalte om båten hun jobbet på, og at oppdraget var hun godt kjent med. Hun hadde gjort tilsvarende oppdrag tidligere.

Den dagen kom jeg hjem til tomt hus. Ungene var på ferie. Jeg hadde knapt kommet inn døra da telefonen ringte. Han som ringte, presenterte seg som sjefen til kona. Det gikk kaldt nedover ryggen min. Jeg visste umiddelbart at noe var veldig galt, og jeg fryktet det verste.

Anita hadde vært utsatt for en ulykke. Det var spenning i et skap som ikke skulle hatt strøm. 690 Volt. Senere fikk vi vite at det var gifteringen som hadde reddet livet hennes. I stedet for at strømmen gikk opp armen hennes med mest sannsynlig dødelig utgang, så fikk gifteringen den til å skrifte retning og gikk tvers gjennom fingrene i stedet.

Annonse
Annonse

Velferdsstaten leverer

Åtte uker på Rikshospitalet. Tretten operasjoner og perioder der hun svevde mellom liv og død. Også flere operasjoner i ettertid. På høyre hånd har hun i dag en hel finger. Ringfingeren. Lillefingeren er helt borte. De andre fingrene mangler ett eller flere ledd. Rehabilitering, fysioterapi, proteser og spesialsydde hansker og mye mer. Kona er, etter først noen år med kontorjobb, tilbake i jobben som sørvisingeniør og har igjen hele verden som arbeidsplass.

Kort responstid og dyktige fagfolk redder liv

Utgangen på denne historien hadde kunnet vært en helt annen dersom lokal ambulanse ikke raskt hadde vært på verftet, at helikopterturen til Ålesund hadde tatt lengre enn fire minutter, eller at der ikke hadde vært et akuttmottak ved Ålesund Sykehus med nødvendig livreddende kompetanse. Der gjorde legene sammen med eksperter på Rikshospitalet og Haukeland vurdering om hun skulle sendes videre til Oslo eller Bergen. Valget falt på Rikshospitalet fordi det var viktigere å prøve å redde mest mulig av fingrene, og det ble vurdert viktigere enn spesialistkompetansen Haukeland har på brannskader og hudtransplantasjoner. Luftambulansen fraktet henne raskt videre til Oslo.

Du vet aldri når du trenger hjelp fra fellesskapet – Men hva slags fellesskap venter på deg?

Vi står i stor gjeld til felleskapet, og er uendelig takknemlige for at vi bor i et land med et offentlig helsevesen. Dette er en av grunnen til at vi begge to engasjerer oss politisk. Vi vet av egen erfaring hvor livsviktige fellesskapsløsningene er, og at sikkerhetsnettet er der om vi skulle trenge det. Du eller noen nær deg har kanskje også lignende erfaringer, der det har vært avgjørende å ha gode velferdstjenester i din nærhet. I år er det kommune og fylkestingsvalg. Hvem vi gir stemma vår til avgjør om fellesskapsløsningene skal tas vare på, bygges ut videre, eller bygges ned.

Etter vår mening er det Rødt som best kjemper kampen for å ivareta et godt og desentralisert offentlig velferdstilbud over hele landet, og stiller til valg for Rødt både i kommunestyrevalget i Ulstein og fylkestingslista i Møre og Romsdal. Bli med på laget du også. Fordi fellesskap fungerer.


Av: Aina M. H. Hauge
Listetopp for Rødt i Ulstein og 2. kandidat på fylkestingslista til Rødt Møre og Romsdal
Leder i Rødt Møre og Romsdal og landsstyrerepresentant for Rødt

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse