Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Rasmus Rasmussen
Ytring
11 september 2023 10:10
Del på Facebook
Illustrasjon: Rambøll
Illustrasjon: Rambøll
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Trolig fra min studietid på 70-tallet minnes jeg en artikkel på baksiden av «Bergens Tidende», som omtalte en sak fra «Jyllandsposten». Den omhandlet en ung student som nettopp ganske overraskende hadde vunnet en pris i en vitenskapskonkurranse, utelukkende på grunn av en meningsmåling.

Studenten hadde intervjuet 50 personer angående et kjemisk stoff, og hadde en lang liste med viktige momenter som beskrev dette stoffet. Jeg husker selvsagt ikke detaljert, men her kommer et lite bruddstykke.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Stoffet er dødelig ved innånding, det kan være årsak til jorderosjon, det kan forårsake at metall ruster, det er trafikkfarlig og øker bilers bremselengde, det er funnet i celler på døende kreftpasienter, osv.

Hele 48 personer valgte svaralternativet at stoffet burde forbys, mens én hadde valgt «vet ikke». Den siste personen, en av studentens lærere, valgte derimot svaralternativet at stoffet burde bevares. Læreren påpekte at stoffet, omtalt som dihydrogenmonoksid, i dagligtale kalles vann.

Det siste året har lokalavisene hatt flere meningsmålinger omkring Fergefri E39 Møreaksen, som går mellom Breivika i Ålesund og Bolsønes i Molde. Her ble traséen valgt i 2014, og Stortinget tok prosjektet inn i Norsk Transportplan i 2017. Nå er det beslutningen i Stortinget om bevilgning som gjenstår.

Annonse
Annonse

Avisene har likevel valgt å gjøre dette til et vesentlig tema i høstens lokalvalg, og langt flere enn meg lurer på hvorfor. På tross av at avisene selv har gjort dette til et hett tema, er det i enkelte aviser vanskelig å slippe til med synspunkter.

Når det gjelder avisenes meningsmålinger har jeg en berettiget mistanke om at de som har utarbeidet svaralternativene ikke selv forstår hva svarene betyr. Slik som spørsmål av typen «Bygging av Møreaksen på E39 bør skrinlegges for godt», og lignende. Avisenes forsøk på å forklare hva svarene innebærer er også lite overbevisende. Stort bedre blir det ikke når politikere forsøker seg.

Men på tross av så mange meningsmålinger er det fortsatt én jeg savner. Når får vi svaret på hva folket mener om fergefrie fastlandsforbindelser til øyene Otrøya og Gossen? Dette er absolutt et viktig spørsmål ved lokalvalget. Eller mener avisene at dette svaret følger av meningsmålingene om Fergefri E39 Møreaksen (Breivika-Bolsønes)? Alle disse har vist et flertall for de fergefrie fjordkryssingsalternativene.

Ønsker folket at Møre og Romsdal fylkeskommune skal bruke milliarder av egne penger, ønsker folket at staten skal ta regningen, eller ønsker folket at disse øyene ikke skal få fergefri fastlandsforbindelse?

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Terje Sundsbø · 8 måneder siden
  Stor oppslutning om Møreaksen: 

  https://www.tk.no/vil-ha-moreaksen-inn-i-nasjonal-transportplan/s/5-51-1422712
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Terje Sundsbø · 9 måneder siden
  Nei til Møreaksen = Nei til Breivika – Ørskogfjellet også. Enkelt og greitt.
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Terje Sundsbø · 9 måneder siden
  Meningsmålinger viser at hele 96% vil forby dihydrogenmonoksid.

  Andre meningsmålinger viser at det er flertall for fergefri kryssing av Romsdalsfjorden.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 timer siden Når utredninger er systematisk feil
@Terje SundsbøEr påstanden din at kostnad ikkje spelar inn?Kva er kostnaden du refererer til i dei prosjekta i Vestland?
Terje Sundsbø 3 timer siden Når utredninger er systematisk feil
De demokratiske prosessene har i valg på valg gitt flertall for de partier som er for Møreaksen. Derfor er Møreaksen ...
Terje Sundsbø 22 timer siden Når utredninger er systematisk feil
@Geir Ole SætremyrJeg har slått meg til ro med at du ikke lenger hevder det er umiddelbar mannskapsmangel på fergene. Det du ...
Geir Ole Sætremyr 22 timer siden Når utredninger er systematisk feil
@Terje SundsbøSitat frå deg:""Allerede i dag er det problemer med mannskapsmangel, og fergeavganger må kanselleres""Etter mi tolking skriv du at i ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Når utredninger er systematisk feil
@Geir Ole SætremyrDet er dine utsagn og påstander mine spørsmål dreier seg om. At du aldri svarer, tjener deg til liten ære. ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Når utredninger er systematisk feil
Samferdselspolitikk handler ikke lenger om veier mellom fergeleiene – politikerne i Vestland fylke prioriterer fastlandssamband til egne innbyggere framfor rassikring ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse