Alle kan vi risikere å havne utenfor arbeidslivet. Det kan hende vi blir syke og går ut i en langtidssykemelding. Det kan hende vi havner i en situasjon hvor vi blir uføre. Det kan hende vi opplever nedskjæringer og kutt i arbeidslivet slik at vi havner i køa over arbeidsledige. Det kan hende vi har jobbet et langt liv og skal over i pensjonstilværelsen. Felles for disse situasjonene er at vi kommer i kontakt med NAV. Det er mange ulike årsaker som kan ligge til grunn for at vi havner i en situasjon der vi behøver hjelp og ytelser fra NAV. Det er slik at NAV skal ivareta en hel rekke oppgaver rettet mot de som ikke står i fast arbeid eller har behov for oppfølging. Slik det har blitt kan det virke som om NAV har fått alt for mange oppgaver og alt for lite ansatte til å kunne besørge de oppgavene de skal ivareta. Vi hører til stadighet historier om folk som er frustrerte over NAV, enten det er skranken som er for høy, byråkratiet som er for tungrodd, ytelser som blir innskrenket eller forsvinner helt, eller manglende personlig kontakt og oppfølging for den enkelte.
Rødt vil ha en endring i dette. Velferdsstaten må greie å løse disse oppgavene slik at alle får et verdig liv. Når man havner utenfor arbeidslivet og har behov for hjelp fra det offentlige for å greie hverdagen, både økonomisk og fysisk, er det avgjørende at det offentlige apparatet er rigget på en slik måte at det faktisk greier å ivareta dette. En av løsningene på dette mener Rødt må være å øke kapasiteten ved NAV-kontorene slik at det er nok folk der til å ivareta de ulike oppgavene. Samtidig så må retningslinjene bli bedre og tydeligere slik at alle kan få lik behandling etter retningslinjene samtidig som denne behandlingen blir individuell. Det må legges til rette for at folk som havner utenfor skal ha gode muligheter til å komme seg ut i arbeid igjen, enten det er tilrettelagt arbeid eller om det er ordinært arbeid. Ordningen med inkluderende arbeidsliv (IA) må styrkes slik at alle kan ha mulighet til å oppleve mestring i arbeidshverdagen.
Rødt mener vi må jobbe oss opp mot SIFO nivå på sosialhjelpssatsene og stanse alle kutt i sosialhjelp og arbeidsavklaringspenger. (SIFO = Statens Institutt for Samfunnsforskning) I Kristiansund fikk Rødt flertallet i bystyret med seg på å løfte sosialhjelpsatsene til SIFO nivå fra 2018. Opprettholdelse av SIFO satser vil hindre den negative utviklingen vi ser hvor barnefamilier lever i fattigdom med alle de ringvirkningene dette får blant annet for barna. Dette mener vi er det offentliges ansvar, og det må øremerkes statlige midler til dette.
En styrking av kapasiteten ved NAV kontorene, tydelige retningslinjer, nedbygging av byråkratiet i NAV, SIFO nivå, stans av alle kutt og innsparinger i trygdeytelser og bedre tilrettelegging for folk som skal tilbake i arbeid, mener vi er viktige fokusområder i bekjempelsen av forskjells-Norge. Vi kan ikke akseptere at de rettighetene vi har kjempet fram gjennom fagforeningsarbeid, engasjement, arbeiderkamp og politisk målrettet opprettelse av en velferdsstat forvitrer og frarøves oss. Rødt vil inn og reversere denne utviklingen slik at den enkelte får et verdig liv, selv om man havner utenfor arbeidslivet. Det er viktig at det er mennesker som tar imot og hjelper de som havner utenfor, ikke en datamaskin.
Hvorfor? Fordi felleskap fungerer.
Rødt Kristiansund