Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Erik Aukan, leder Kristiansund FrP
Ytring
14 august 2018 16:58
Del på Facebook
Erik Aukan, leder Kristiansund FrP
Erik Aukan, leder Kristiansund FrP
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er et paradoks at vi kan få til både skøytehall og kulturhus uten at det blir mangel på penger, men det blir plutselig vanskelig for det sittende politiske flertallet når lovpålagte oppgaver som eldreomsorg og bygging av flere plasser til eldre blir foreslått. 

Jeg merker meg ordførerens spørsmål om ikke regjeringen gir mer penger til kommunen. For det første har regjeringen i første periode og frem til nå gitt mer i overføringer til kommunene og spesielt Kristiansund kommune enn noen gang før i dette århundredet, langt mer enn den rødgrønne regjeringen.

For det andre KAN vi få mer penger til å bygge ut eldreomsorgen. Ved første mulighet etter kommunevalget foreslo FrP å knytte seg til forsøksordningen med statlig finansiering av eldreomsorgen. Der ville Kristiansund kommune fått, i følge rådmannens beregninger, 22 ekstra millioner å bruke på eldreomsorgen. Det er også gunstige økonomiske incentiver til å bygge sykehjem, blant annet momsrefusjon (25%) Man får også statlig økonomisk tilskudd til å bygge flere sykehjemsplasser, vel og merke om man da bygger netto flere plasser og ikke legger ned noen.

Hvis man venter for lenge for de som trenger sykehjemsplass vil senkostnadene for de hjemmeboende bli mye større. Det er derfor god økonomi i å bygge ut flere sykehjemsplasser. 

Forslaget om at staten skulle finansiere eldreomsorgen ble nedstemt av alle partier bortsett i fra FrP i bystyret. Staten ville ta ansvaret for eldreomsorgen, det ville være en statlig norm og standard for hvordan eldreomsorgen skulle utføres. Dette ville løse utfordring nummer to, nemlig for dyr drift i forhold til andre kommuner. I følge artikkelen i TK med Rådmannen ville det å komme ned på landsgjennomsnittet frigjøre 200.000 per sykehjemsplass og 20 millioner mer å bruke til drift av sykehjem.  

Hvor hadde vi vært i dag om vi hadde gått inn for denne ordningen med statlig finansiering av eldreomsorgen i 2015? Jeg er overbevist om at vi hadde hatt en mye bedre eldreomsorg, flere plasser og en påbegynt bygging av et nytt sykehjem. Nedleggelse av Barmanhaugen hadde ikke vært tema en gang!

Som politikere i Hovedutvalget for Helse, Omsorg og Sosial satte vi oss ned for å komme med ønsker om hvilke mål vi hadde for fremtiden for denne sektoren. Vi satte konkrete mål og tall for hva vi ønsket å få til fremover, blant annet 30 lærlingeplasser innen helse og eldreomsorg og planlegging av nytt sykehjem i løpet av 2019. Det som kom opp som forslag fra administrasjonen i bystyret kjente jeg ikke igjen. Der var målene vage og utydelige, slik som "Vi skal styrke eldreomsorgen" i stedet for bygging av nytt sykehjem. Hvordan måles "styrking av eldreomsorgen"?

Rådmannen sier blant annet at fasilitetene ikke er til stede for å gjøre en effektiv jobb. Da burde jo bygging av fasiliteter som ivaretar dette være en prioritet. Personalet gjør en god jobb, det er jeg enig i. Det bør gjøres mer for at jobben blir lettere å utføre enn den er i dag, både for administrasjonen og pleierne.  

Hjemmebaserte tjenester er vel og bra. Mange trives nok i hjemmet sitt eller på et eldretun der man har rask tilgang på pleiere etter behov. Men det kan ikke erstatte sykehjem for de som virkelig trenger det. Nå er det kø om sykehjemsplasser. Det viser at det fremdeles er behov for å bygge ut flere sykehjemsplasser.

Har man behov for sykehjemsplass, skal man få det!

Vi setter verdigheten for de eldre foran kommuneøkonomi. 

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 8 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 8 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 20 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse