Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Viggo Jordahl
Ytring
26 august 2019 12:31
Del på Facebook
Viggo Jordahl
Viggo Jordahl
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kampen om å bevare sykehuset i Kristiansund har i realiteten vart i flere tiår. SV har som de fleste politiske parti i Kristiansund gitt aktive bidrag i denne kampen. Men historien viser at SV og Senterpartiet er de eneste partier som har vært konsekvente og konsistente i sykehuspolitikken over år.

SV har i behandlingen av stortingsproposisjonen til helseforetaksloven fra 2001 og i ettertid advart mot virkningene av den liberale forvaltningen av våre felles helsetjenester. I merknader under behandlingen mente SV at sykehusene og spesialisthelsetjenesten må forbli en del av velferdsstatens infrastruktur under politisk og demokratisk styring og kontroll. Slik ble det ikke. På grunn av en svak demokratisk styringsmodell og andre grunner stemte SV mot loven. Det ble som SV hadde forutsett; foretaksloven ble et frislepp av liberale og forretningsmessige styringssystemer som særlig har gått utover Kristiansund og Nordmøre.

I stortingsproposisjonen fra 2001 sto det at Departementet, som AP den gangen styrte alene, skal de regionale helseforetakene ha høy grad av frihet til å organisere spesialisthelsetjenesten i sin region.

Men at helseforetakene kan, selv med dette liberale lovverket, trosse et flertallsvedtak som Stortinget gjorde for å beholde eksisterende fødetilbud er helt uforståelig. Fem SV-representanter på Stortinget foreslo i fjor å sikre en trygg og fremtidsrettet fødselsomsorg ved å sikre samtlige fødeinstitusjoner i Norge. SV fikk flertall sammen med AP, Sp og KrF og fredet med dette vedtaket alle eksisterende fødeavdelinger. Helseministeren valgte heller ikke etter dette stortingsvedtaket å instruere helseforetaket å ikke legg ned til tross for at helseforetaket hadde lovet å ikke legge ned fødetilbud før en ny sykehusstruktur var på plass. Så sent som i mai i år behandlet helsekomiteen forslag fra SV og Sp om å stanse nedleggingen av fødeavdelingen i Kristiansund. Forslaget fikk ikke støtte fra regjeringspartiene og fikk dermed ikke flertall. Regjeringens sykehuspolitikk tillater dermed at helseforetakene styrer etter en bedriftsøkonomiske modeller og på bekostning av trygghet og pasientsikkerhet. Men helseforetakets utsettelse av nedleggelsen, gir oss muligheten til å kjempe videre for et fullverdig fødetilbud i Kristiansund.

Etter 18 års virke viser at helseforetaksloven er en udemokratisk konstruksjon som ikke er verdig det ellers demokratiske Norge. Behandling i Kontroll – og konstitusjonskomiteen i 2015, rettsaken mellom Kristiansund kommune vs HMR i 2016 og utallige klager og vedtak fra kommuner og organisasjoner i Kristiansund og Nordmøre viser det.

Frustrasjonen over sentraliseringen av sykehustilbud berører hele landet og folkeopprøret viser at helseforetaksloven styrer sykehuspolitikken på ville veier. SV er et demokratisk parti, men i denne saken støtter vil folkelige aksjoner og opprør som blant annet Bunadsgeriljaen står for.

Helseforetaksmodellen må avvikles, og styringen av sykehusene må tilbake under politisk styring og driftes lokalt. Skal SV ha kraft til å endre foretaksmodellen etter neste stortingsvalg, må partiet også ha støtte lokalt i kommunevalget.

SV trenger din stemme. Stem for rettferdige helsetjenester – stem SV.

 

Viggo Jordahl, 4.kandidat for SV i Kristiansund

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 12 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Terje Sundsbø 13 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmål du får. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?Representerer du virkelig Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu får bruke energi på å finne ut av Naturvernforbundet sitt formål.
Terje Sundsbø 19 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmålene du får. Er ikke det litt pinlig å representere Naturvernforbundet på en ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu er i det filosofiske hjørnet i dag. Du får ta deg ei misjonsferd, sville for sville,  og sjå kor ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrBurde ikke heller du alliere deg med Frank Sve (Frp)? I følge Hans-Peter Kaaresen blir jo Frank Sve (Frp) den ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse