Annonse
Annonse
Jarle Peder Brevik
Ytring
02 september 2019 22:35
Illustrasjonsfoto. Noen av vindturbinene i Midtfjellet vindpark i Fitjar kommune. Deler av Fitjar sentrum i forgrunnen. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto. Noen av vindturbinene i Midtfjellet vindpark i Fitjar kommune. Deler av Fitjar sentrum i forgrunnen. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

END (2002/49/EF) er et direktiv som det kan virke som departementet ikke har fått med seg. Dette er direktivet som omhandler støy/miljø og ble innlemmet i EØS-avtalen 27/10-17 med frist for gjennomføring 31/12-18.En kan lese at spesialutvalget som var med i implementerings prosessen fant END relevant og akseptabelt etter komitebeslutning 207/2017.

Jeg kan derimot ikke finne noen dokumentasjon på at prosessen er gjennomført før 31/12-18. 

Uansett så er jo ikke akkurat det som er det alvorlige i saken. Det som derimot er alvorlig er at det ikke har blitt fulgt opp, det som har med fastsetting av de felles støyvurderingsmetoder og utføring av dette innen EU.

Og dermed så tillater dere i HD/OED/NVE at det ikke er et eneste krav i konsesjonssøknader fra utbyggere av vindturbiner om lavfrekvent støy/infralyd. Dette er en veldig grov overtredelse , da dere er i utakt med det som anbefales angående avstander til beboelse fra vindturbiner f.eks. i Tyskland. Anbefalte avstander fra turbiner i Bayern er 10 x turbinhøyde, mens at her i Norge er det anbefalt avstand 4 x turbinhøyde. Men fremdeles gjelder 500 meters grensen.

Hvorfor har delstater i Tyskland økt avstand til turbiner fra det de tillot i begynnelsen som var rett ved bebyggelse. Det er nå kommet informasjon om at de vil kreve opp til 3,5 kilometer fra de største turbinene de setter opp i dag. Større turbiner lager mer lavfrekvent lyd. Dvs slike som skal plasseres på Frøya og planlegges på Skardsøya her i Aure kommune.

Hvis tyske regler skulle følges så kunne de ikke satt et spadetak i jorda hverken på Frøya eller Skardsøya. En trenger ikke å være vitenskapsmann for å forstå at tyskerne har innlemmet END 2002/49EF og dermed beskytter sine borgere for den lavfrekvente støyen fra turbiner. Dette er ikke bare pga av direktivet fra EU,men pga av forskjellige saker hvor folk/dyr har fått helseskader pga av den lavfrekvente støyen. En annen sak er jo det tyske selskapet som eier 70% av TrønderEnergi sier de vil bygge ut på Frøya uansett. De vil altså utsette norske borgere for det som de beskytter sine egne borgere mot med en avstand 1.8km dvs. 3.5 ganger da 500 meters regelen gjelder i Norge fremdeles.

Ditt departement skulle stoppet dette for lenge siden da dette gjelder folkehelsen mange plasser rundt i Norge hvor det ikke er tatt hensyn til avstand for lavfrekevent støy. For tiden så går det flere rettsaker rundt om i verden hvor folk stevner utbyggere av vindturbiner. Flere saker er også allerede vunnet og turbiner må rives på grunn av at folk blir syke.

Du har et meget stort ansvar helseminister Høie.Jeg sitter her med et brev foran meg som beviser at ditt departement ikke tar direktiv END 2002/49/EF eller annen tilgjengelig informasjon om sykdom pga lavfrekvent støy alvorlig.

Brevet fra ditt departement er stilet til OED,datert 6/5-19 .Brevet er svar på brev fra OED 1/4-19 og temaet er Nasjonal ramme for vindkraft. Svaret er:Helse og omsorgsdepartementet har ingen merknader til saken. Signert av direktør Siv Wurschmidt og seniorrådgiver Tone Kurås.

Dermed tillater du og ditt departement at det fremdeles ikke stilles krav til konsekvensutredning om lavfrekvent støy/infralyd i konsesjonssøknader for utbygging av vindturbiner i Norge.

Dette er en grov overtredelse som vil få følger for helsa til mange nordmenn rundt vindkraftområder. Av den grunn så skal jeg gjøre min del i håp om at dere vil respektere folks helse innen dette tema.

Jeg skal sende en klage til ESA, og da vil jo dere måtte svare hvorfor dere ikke har ryddet opp i dette slik at mennesker i EU/EØS land blir likt behandlet.

Om dere er klar over det, vet ikke jeg, men EU har sin egen policy officer i departement for støy. På sidene til det departementet vil dere finne noe som heter: LOW FREQUENCY NOISE AND ENVIROMENTAL LAW EUROPE.

  Sjefen i departementet er Marco Paviotti, og han vil kunne informere dere slik at dere vil gå i takt med dem som har fått gjennomgå helseproblem som følge av at turbiner har blitt satt opp alt for nært til bebyggelse.

Jeg må bare gjenta at hvis de bestemmelser tyskerne bruker i dag ville blitt fulgt her i Norge så hadde det ikke blitt en gang sendt inn søknad for Skardsøya her i Aure kommune og det ville blitt store forandringer på Frøya.

Ta en dag sammen med dine rådgivere i departementet og sett dere ned og studer videoer om denne galskapen. Dere vil se at eks i USA står de mest hardbarkede vindturbintilhengere frem og gråter åpenlyst når de erfarer på kroppen ødelagt nattesøvn og konstant uro. Her i Norge skulle den utviklingen dere tillater nå aldri ha skjedd. 

La det gjerne bli satt opp vindturbiner,men fjernt fra hvor mennesker bor, helst langt til havs. Rett ved Egersund bor det en familie som fikk plassert en turbin bare 478 meter fra sin bolig. Jeg vet hva de har gjennomgått. Hva vil du som helseminister si til familien som har fått hjemplassen sin ødelagt?

Hilsen Jarle Brevik

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Hva i all verden har Arbeiderpartiet mot norsk natur?"Hva i all verden har Rødt mot norske industriarbeidere?" Slik spør Per ...
Bjørn Nøstvold 2 dager siden Norges hemningsløse eksport av strøm inn i EU
Så enig.Veien ut av dette er ved neste korsvei å støtte partier som vil det annerledes. En finner de stort ...
Øyvind Hoksnes 3 dager siden Det einaste som er destruktivt er Møreaksen!
@Petter E. OlsenSå du vil ordne med altfor djup tunnel som ikkje blir godkjent etter dagens standard samt i tillegg bygge Kjerringsundet ...
Kl. 08:10: Bedriftsbesøk hos eSEA Marine AS i Kristiansund. Offshorebedrift som blant annet jobber med å hente opp avfall frå ...
Geir Gerhard Greger 10 dager siden Grødahl: – Flott at Geir engasjerer seg
Hei, Arne. Tusen takk for oppklaring og svar på mitt innlegg. Jeg hadde ikke fått med meg at kirurgien skal forsette ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte