Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Finn Backer
Ytring
02 september 2019 22:11
Del på Facebook
Finn Backer: Foto: Fotograf Engvig
Finn Backer: Foto: Fotograf Engvig
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av: Finn Backer

Vi styrer mot en stor politisk skandale i Kristiansund. Nå må de ansvarlige stanse galskapen, før det er for sent!

Leder i Kristiansund Arbeiderparti, og styreleder i Bolgneset Utvikling AS, Berit Tønnesen, 29. august har en artikkel på KSU.no, og i TK.no 2. september, med tittel «Bolgneset Havteknologipark– utvikling og nye arbeidsplasser i Kristiansundsregionen». At Tønnesen omsider uttaler seg offentlig er for så vidt positivt, riktignok etter at Erik Rolfsen etterlyste svar for andre gang i TK. Det kan virke som om det har vært lagt lokk på denne saken, slik at innbyggerne i Kristiansund skal vite minst mulig om dette megaprosjektet, det største naturinngrepet i Nordmøres historie, før de går til stemmeurnene neste mandag.

Les også: Finn Backer - Kommunal stormannsgalskapErik Rolfsen:  The Road to Hell …Erik Rolfsen: De gamle henger ikke med • Berit Tønnesen: Bolgneset Havteknologipark– utvikling og nye arbeidsplasser i Kristiansundsregionen

Tønnesen fortsetter tåkeleggingen av denne saken i sin artikkel. Det er framført mange sterke innvendinger mot prosjektet. Men Tønnesen legger seg på linje med sin partikollega Arne Grødahl, som sier «Vi kan ikke bremse Kristiansund fra å være en motor for utviklinga på hele Nordmøre», og Berit Frey (Sp), «Dette handler om å se framover og være klar til å ta imot nye næringer, ny forsking og ny teknologi».

Dessverre, dette oppleves som populistiske politikeruttalelser, samtidig som alle disse totalt unnlater å svare på de kritiske innvendingene som har kommet.  Grødahl kan muligens unnskyldes med at han ikke sitter med all informasjon, men det kan ikke Frey, som er styremedlem i Bolgneset Utvikling AS.

Grødahl sier videre: «Vi skal samarbeid med nabokommuner, men som lokalpolitiker i Kristiansund er min hovedprioritet å skape vekst i egen kommune for at vi skal klare forpliktelsene våre». Er det rart at ingen vil slå seg sammen med Kristiansund med slike navlebeskuende holdninger? Hadde Grødahl og Arbeiderpartiet heller gått sammen med Nordmøres kommuner om et slik prosjekt og funnet det mest hensiktsmessige arealet, så kunne man heller sagt at vi ønsker en sammenslåing før vi investerer i og planlegger dette.

Torbjørn Sagen (H) vil legge til rette for utvidelse av kaiområder i Dalasundet og tilrettelegge for havnæringer. Hvor mange kaiplasser skal du sprenge ut, Sagen? Hvor mye areal tror du det er behov for? Man kan ikke si ja til alt, selv om det snart er valg. Det er ikke å være fremoverlent. Det er å være uansvarlig.

At politikerne er ført bak lyset, kommer tydelig frem når Tønnesens partikollega Asbjørn Jordahl skriver i en kommentar til mitt leserbrev fra 24. juni. «I dette innlegget gir Finn Backer til kjenne viktige saksopplysninger som ikke var kjent for bystyret da bystyret enstemmig vedtok å overføre de kommunale eiendommene på Bolgneset til det kommunale selskapet Bolgneset Eiendom AS.» og videre «De tilleggsopplysningene som Backer gir, stiller hele prosjektet i et underlig lys. Hadde disse opplysningene vært kjent for meg ville min skepsis mot bygging på Bolgneset gitt seg utslag at jeg ville ha stemt imot denne utbyggingen».

Jeg er også blitt gjort kjent med at varamedlem i styret, Asgeir Bahre Hansen (V), har forsøkt å få innsyn i styrereferater, men har blitt nektet dette av blant andre Berit Tønnesen. Hvilken praksis er dette, Tønnesen? Slik opptrer man ikke i en gang næringslivet. At du tilbakeholder informasjon i det som skal være en offentlig, kommunal prosess for et varamedlem, er uhørt og mildt sagt uakseptabelt.

Men hold på hatten. Dette er ikke det verste. I årsregnskapet til Bolgneset Utvikling AS, hentet fra Brønnøysundsregistrene, finner man at selskapet har en opparbeidet langsiktig gjeld på 2,4 millioner kroner. Leser man notene til regnskapet, finner man at beløpet dreier seg om bonus til daglig leder (Rolf-Henning Blaasvær), og at det er et beløp opptjent til nå, i en bonusavtale som ikke er tidsbegrenset. Og så kommer det: «Bonusen utløses når opparbeidelsen av området på Bolgneset starter opp». Blaasvær, som sitter og styrer dette fra Sandefjord, vil med andre ord få en kollossal belønning bare for at prosjektet skal starte opp. Politikerne Tønnesen (Ap), Frey (Sp) og Sagen (H), og de andre styremedlemmene fra kommunen har med andre ord motivert daglig leder i Bolgneset Utvikling til å fremme prosjektets positive sider og til å undergrave negative sider. Dette er en politisk skandale, intet mindre.

Dette forklarer den tilbakeholdene holdningen Blaasvær viste i informasjonsmøtet i Kristiansund 20. mai i år. På kritiske kommentarer svarte Blaasvær arrogant «...jeg oppfattet dette som en kommentar og ikke et spørsmål, og da trenger jeg ikke svare». Også det forklarer at så lite informasjon har kommet frem til politikerne og befolkningen i Kristiansund. Tønnesen prøver å få det til at det bare er et par enkeltpersoner og partiene Venstre, MDG og Nordmørslista som er imot dette prosjektet. Da vil jeg anbefale Tønnesen å søke på «Bolgneset» på TK.no. Det er flere og flere som skjønner hva dette egentlig er, og viser sin motstand. I tillegg til de partiene Tønnesen nevner, er også både Rødt og SV imot. Høyre stiller sine representanter fritt, og FrP er for med forbehold. Det er faktisk bare Arbeiderpartiet og Senterpartiet som er klart for.

Og spør du folk på gata, svarer de: «Bolgneset Utvikling? Hva er det?» Et åpenbart resultat av Tønnesen og styret i Bolgneset Utvikling sin bevisste strategi, å gå under radaren og få dette vedtatt uten for mye støy, ved å tilbakeholde vesentlig informasjon, bevisst føre sine politiske kollegaer bak lyset, føre sitt eget folk bak lyset. Hadde det vært gjort en ryddig politisk prosess, så er jeg ganske sikker på at Tønnesen ville møtt motstand, og ved en eventuell folkeavstemning, ville Tønnesen og styret lidd et braknederlag.

Dette er en skitten prosess gjennomført av folkevalgte, en prosess som ikke tåler dagens lys. Tønnesen og Blaasvær kommenterer ikke kritiske innvendinger;

  • mot det største naturinngrepet i Nordmøres historie,
  • et dårlig marked for salg av stein,
  • at det ikke er en eneste navngitt interessert privat aktør til å bruke området,
  • at det meste av steinen ikke skal selges, men brukes på området,
  • hvorfor kommunen allerede har brukt 30 mill. på dette samtidig som det samtidig som kommunen sliter økonomisk og syke og eldre lider,
  • at ikke Kristiansund Havn involveres,
  • at Kystdirektoratet ikke anbefaler området for kai,
  • at miljøpåvirkningene i anleggsperioden som kan bli 10-15 år, kan bli dramatiske, og sist men ikke minst
  • at det allerede er nok areal i regionen fra før.

Det eneste besvarer er min påstand om at dette vil konkurrere mot allerede etablert areal og base virksomhet i området. Du skriver «Påstanden om at kommunen «konkurrerer med eget næringsliv» faller på egen urimelighet». Dette tror jeg er litt naivt. En privat aktør tar ikke på seg å utvikle et større område enn Vestbase, og samtidig vil godtar et forbehold om å ikke tilby areal til aktører som like gjerne kunne etablert seg på andre områder i byen og regionen.

Tønnesen påstår at hun konstaterer et kraftig meningsskifte hos undertegnede, ettersom KNN skrev positivt om prosjektet 8. juni 2016. Til det kan jeg opplyse Tønnesen at jeg tok over som daglig leder i KNN først 15. august 2016, og dermed ikke hadde noe med denne uttalelsen å gjøre. Jeg har slett ikke skiftet mening.

Nå er det heldigvis valg. Nå vet forhåpentligvis flere hvilket spill Tønnesen, Frey og Sagen bedriver gjennom styret i Bolgneset Utvikling AS. I alle fall noe av det. Det er muligens mer som ikke er kommet frem? Jeg vil appellere til folket: Ikke la disse politikerne føre dere bak lyset. Ikke la denne skitne prosessen i «det offentlige, av de folkevalgte» få fortsette. Bruk din stemme, si ifra!

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Ansgar Dypbukt 10 timer siden Strømprisen til himmels
Sier meg enig i alt du skriver, strøm prisen er jo helt forferdelig ikke bare den, men nettleia er jo ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøSaksa frå referansegruppemøte 17.08.23: Forslag NTP 2024- 2036: Forslaget til ny plan innebærer mer enn halvering av årlige midler til vegbygging ...
Geir Ole Sætremyr 7 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDu marmar på med ditt og spissformuleringar.
Terje Sundsbø 7 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har rett i at realisme er en dyd – gratis ferge koster staten dyrt. Fergeavløsningsprosjekter blir derfor mer lønnsomme ...
Geir Ole Sætremyr 8 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøRealisme er også ein dyd. Sande Fastllandssamband AS har eksistert i 20 år+. Urealistisk. Nå oppgraderast fergebåsane på 4 stopp ...
Terje Sundsbø 8 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har altså brukt snart én time på å vente på ferger, og brukt nesten én time om bord på ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse