Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Tema
NTB
19 juli 2020 19:30
Del på Facebook
FARTSGRENSEN: I mer enn 40 prosent av alle dødsulykker har fart vært hovedårsaken, ifølge tall fra Trygg Trafikk. FOTO: Lise Åserud / NTB
FARTSGRENSEN: I mer enn 40 prosent av alle dødsulykker har fart vært hovedårsaken, ifølge tall fra Trygg Trafikk. FOTO: Lise Åserud / NTB

Noen enkle råd kan gjøre bilturen til en mer behagelig for opplevelse for alle.

I sommer er det langt flere norske bilturister i Norge enn normalt. Ingrid Trømborg, kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, har noen råd for en best mulig gjennomføring av bilturen:

  • Ta pauser, spis og drikk, noe som gjør at du holder blodsukkeret oppe.
  • Har du barn med på tur, må du ta flere pauser etter barnas behov.
  • Mange lar også barna se på nettbrett eller lignende, men da er det viktig å bruke en kollisjonstestet holder. Løse gjenstander kan utgjøre en risiko for passasjerene ved en kollisjon. Se for deg at du får Ipad i hodet fra 5 meters høyde, det vet du vil gjøre vondt, det vil også et flygende nettbrett i bilen gjøre.
  • Vær oppmerksom! I Trygg Trafikks trafikkundersøkelse, gjort i mars 2020, sa over 50 prosent at de håndterte musikkanlegget og GPS-en mens de kjørte bil. 25 prosent snakker i handsfree mobil, og hele 24 prosent leser meldinger på telefonen. Forskning fra Transportøkonomisk Institutt viser at vi er uoppmerksomme rundt 24 prosent av tiden mens vi kjører bil.
  • Hold fartsgrensene! I trafikkundersøkelsen svarte 83 prosent at de bryter fartsgrensene i 80-sone. 21 prosent svarte at de gjorde dette nesten hver gang, mens 62 prosent gjør det en gang iblant. I 42 prosent av alle dødsulykker er fart den viktigste årsaken. Så fart og uoppmerksomhet – i tillegg til rus – er de viktigste årsakene til alvorlige ulykker i trafikken.
  • Det er også viktig å pakke bilen riktig. Det tyngste skal nederst og lengst inn, de lettere kolliene på toppen. Unngå løse gjenstander inne i bilen.
  • Vær fullt konsentrert om kjøringen når du kjører. Hold din plass i køen, og ikke foreta risikable forbikjøringer.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse