Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Tema
NTB
24 juli 2020 13:00
Del på Facebook
KRIM OG BINDEVERK: I Ystad kan du gå i poliskommissarie Kurt Wallanders fotspor - og oppleve originale bindeverkshus fra middelalderen. Foto: Apelöga / Region Skåne
KRIM OG BINDEVERK: I Ystad kan du gå i poliskommissarie Kurt Wallanders fotspor - og oppleve originale bindeverkshus fra middelalderen. Foto: Apelöga / Region Skåne

Folkehelseinstituttet gir grønt lys til til Skåne. Her er regionens smultronställen.

Nå som nordmenn kan reise til Skåne uten å sitte i karantene etterpå, er feriefølelsen nærmere enn man skulle tro. Regionen med de gylne åkrene og kritthvite strendene byr på et stort mangfold innen mat, kultur og naturopplevelser.

– Den smidigste måten å reise Skåne rundt på, er med bil. Slik kan du faktisk krysse regionen på bare halvannen time, sier Thomas Johansson, som nå bor i Oslo, men tidligere har bodd i Skåne i fem år.

Om du tar en roadtrip, kan du oppleve mange severdigheter på én dag i «Sveriges svar på franske Provence». Ta med sykkel i bilen, eller lei deg en sykkel underveis.

En hel dag på Österlen

Österlen betegner slettelandet sørøst i Skåne. Thomas Johansson anbefaler å ta en hel dag på Österlen og legge turen til nasjonalparken Stenshuvud.

– Landskapet her er fantastisk vakkert, med bølgende bakker – litt som i Toscana, med sypresser og vingårder, forteller Johansson. – Nær Stenshuvud ligger også Kivik Art Centre, med skulpturer signert store navn som Snøhetta, Antony Gormley og Sol LeWitt.

Matkulturen er sentral i Österlen. Åkrene og drivhusene flommer over av gode råvarer, og det er tett mellom gårdsbakeriene og øl- og siderbryggeriene – for ikke å nevne de 20 vingårdene som ligger rundt om i det skånske landskapet. Langs veiene dukker det stadig opp koselige gårdskafeer og restauranter.

– Skåne har mange prisbelønte restauranter som ligger langt unna nærmeste by og bygd, i fantastiske lokaler, forteller Thomas Johansson. – Der kan du spise helt nydelig mat som i seg selv er verdt reisen!

Det flate, skånske landskapet er som skapt for sykkelturer. På to hjul tar du deg raskt mellom kafeene, galleriene og brukt- og antikkbutikkene på landsbygda.

– Jeg anbefaler å runde av en sykkeltur langs stranden med en pizza på Fridens Gårdskrog, tipser Johansson. – Fridens holder til på en bondegård utenfor Kivik. Du må reservere tid på forhånd, for folk står i kø for å smake steinovnspizzaene deres!

Overnatt i Nangijala

Brösarps backar er for mange selve bildet på Österlen, med damptog tøffende gjennom det frodige landskapet.

– Utsikten over naturreservatet Verkeån er utrolig, forteller Thomas Johansson. – Det var ikke tilfeldig at det var nettopp her filmen om Astrid Lindgrens "Brødrene Løvehjerte" ble spilt inn.

Midt i Brösarp kan du ta inn på Talldungens Gårdshotell – en perle av et overnattingssted med økologisk bakeri, restaurant og idyllisk atmosfære. Turstiene og de österlendske strendene er kun et steinkast unna.

– Omkring Ystad og Österlen er det mange fine bed and breakfast-steder som har noen få rom og tilbyr helt fantastisk frokost, sier Johansson.

Mektige kirker og staselige slott

Den sjarmerende byen Lund er full av historie. Her ligger ikke bare Nordens største universitet, men også domkirken som er den største attraksjonen i regionen. Domen i Lund har tre stjerner i "Michelin-Travel"-guiden og regnes som ett av Sveriges sju underverker. Den ble innviet i 1145 og er,med sine majestetiske spir og tårn et mektig syn som lokker mer enn 700.000 besøkende hvert år.

– Like utenfor Lund ligger det heftige slottet Häckeberga, hvor man også kan overnatte, sier Johansson.

Skåne har nesten 200 slott og herregårder, og flere av dem tilbyr overnatting eller servering. Andre er private, men som regel er deler av parkene og hageanleggene tilgjengelige for allmennheten.

Kultur på Kullahalvön

Kulturinteressert? I så fall bør du få med deg halvøya Kullahalvön nord for Helsingborg.

– På tuppen av halvøya ligger et naturreservat, og også et myteomspunnet sted som heter Mölle. På 20-tallet var Mölle kjent som et syndig badested, for menn og kvinner fikk bade på samme badestrand, forteller Johansson.

På vei ut til Mölle ligger Krapperups Konsthall, en flott bygning som huser spennende kunstutstillinger.

– Etter besøket i kunsthallen bør du stikke innom den idylliske kaffestugan Flickorna Lundgren på Skäret for en mysig fikastund , tipser Johansson.

Husk badedrakten!

Til tross for kjølige havstrømmer er Skåne en baderegion uten sidestykke med 400 kilometer kystlinje. Så ikke glem å pakke med deg badedrakten.

Sandhammaren topper stadig kåringer av Sveriges beste strand og er et utmerket sted å tilbringe late sommerdager. De hvite sanddynene strekker seg 12 kilometer fra Löderup i sør til Skillinge i nord. Her kan du rusle langs vannkanten og stikke innom en av de koselige kafeene for en fika underveis – gårdskafeen Backagården er én av dem.

På Sandhammaren finner du også Sveriges eldste livredningsstasjon, et fyrtårn fra 1860-årene. De sterke havstrømmene her er ikke til å spøke med: I havet utenfor ligger tusenvis av skipsvrak, og området antas å være Sveriges største skipskirkegård.

Spa, krim og kloster i Ystad

Middelalderbyen Ystad ble for alvor kjent for nordmenn gjennom kriminalromanene om poliskommissarie Kurt Wallander. Den pittoreske, peonduftende småbyen fikk bystatus alt på 1200-tallet.

– Mange av bygningene i gatene er fra den tiden – over 300 bindingsverkshus er tatt vare på og gjort om til leiligheter, forteller Johansson.

Klosterhagen rundt klosteret og St. Petri-kirken er verdt en visitt, enten du er hageentusiast eller ei.

– Ystad har også flotte strender. På det anerkjente spahotellet Ystad Saltsjöbad kan du kombinere luksuriøst velvære med å bo på stranden, sier Johansson.

By- og badeliv i Malmö

– Malmö er fantastisk og et kapittel for seg selv, mener Thomas Johansson. Han har selv bodd i byen på vestkysten og er særlig begeistret for "start up"-atmosfæren og den nyeste bydelen, Västra Hamnen.

Malmö har endret seg fra å være en røff arbeiderby til en pulserende og moderne by.

– Västra Hamnen var et industriområde før i tiden, i likhet med Aker Brygge og Tjuvholmen i Oslo, forteller Johansson. – I dag byr bydelen på god mat, moderne arkitektur og flere badeplasser rundt havnen.

Rett vest for Västra Hamnen ligger Ribersborgs Kallbadhus, bygget i 1898. Her kan man bade, sole seg og ta vedfyrt badstue med spektakulær utsikt over Öresund.

Ellers byr Malmö på alt man måtte savne etter late dager på landet – enten det er museer, shopping eller uteliv.

– Selv bodde jeg like ved Davidshallstorg i Malmö, sier Johansson. – Det er et koselig strøk med mange vintage- og secondhandbutikker.

For god og billig mat anbefaler han bydelen Möllevången. Malmö har blitt anerkjent for sine mange falafelsteder, og Möllans Falafel er blant sjappene med ekstra godt renommé.

Fakta om Skåne

  • Generelt: Sveriges sørligste landskap og len ( län, svarer til norske fylker ). Har rundt 1,3 mill. innbyggere (per 2019).
  • Reise dit: 5 timer i bil fra svenskegrensa ved Svinesund, 8 timer med buss fra Oslo eller tog fra Oslo via Göteborg. Malmö ligger dessuten en 50 minutters togtur unna København.
  • Reise rundt: Skånetrafiken har gode kollektivtilbud med buss og tog. Med bil reiser du raskt omkring. Sykkel er utmerket i det flate terrenget.
  • Valuta: Svenske kroner. 1 SEK = ca. 1,03 NOK
  • Bo: Skåne har alt fra billige hosteller til koselige landhus og staselige spahoteller.
  • Innreiseregler: Regionene Blekinge, Skåne og Kronoberg i Sverige er unntatt Utenriksdepartementets globale reiseråd ifm. koronaviruset f.o.m. 15. juli. Det betyr at vi kan reise hit uten å gå i karantene etterpå.
  • Klima: Varmt til Norden å være, med golfsesong allerede fra februar av. Vær forberedt på mye vind året rundt! Badevannet er ganske kjølig, men varmest på vestkysten.

Les mer: visitskåne.com , visitsweden.no

Spis godt i Skåne

  • Tångdala Lönnkrog, en pizzeria i skogen nord for Simrishamn
  • Söderberg & Sara Stenungsbageri i Ystad
  • Börje Olssons Skafferi i Simrishamn
  • Olof Victor, bakeri ved Ingelstorp
  • Il Ristorante på pastafabriken i Ingelstorp
  • Backagården ved Sandhammaren strand
  • Talldungen Gårdshotell i Brösarp
  • Fridens Gårdskrog i Kivik
  • Flickorna Lundgren på Skäret på Kullahalvön
  • Möllans Falafel i Malmö

Sjekk ut whiteguide.com – en nordisk motsats til Guide Michelin – for restaurant- og kafétips.

Kunst og kultur

  • Krapperups Konsthall ved Kullaberg
  • Moderna Museet i Malmö
  • Malmö Konsthall
  • Kivik Art Centre ved Stenshuvud
  • FABRIKEN Bästekille, kunstgalleri i Kivik
  • Wanås Konst – skulpturpark, kunsthall for internasjonal samtidskunst og økologisk jordbruk ved Wanås slott
  • Garageprojektet Hammenhög – arrangerer konserter i et nedlagt bilverksted
  • Besøk kirker med kalkmalerier fra middelalderen – enkelte steder får man låne nøkkel og ta seg inn på egen hånd
  • Turning Torso i Malmö – Nordens høyeste boligblokk og Skånes moderne landemerke

Opplev Skåne uten trengsel

Selv om Skåne er blant stedene du nå kan reise til uten påfølgende karantene, er det grunn til å være aktsom når man er på reise. For å hindre trengsel blant turistene har Tourism in Skåne lansert kampanjen «Skåne överraskar».

– Vi vil gjerne forebygge trengsel på de mest populære stedene for å hjelpe folk å holde avstand og for å minske risikoen for smittespredning, sier kommunikasjonsrådgiver Therese Gebart i Tourism in Skåne.

«Skåne överraskar» løfter fram litt mer uvanlige besøksmål i Skåne for at alle ikke skal reise til de samme stedene. Besøk tripadvisor.se/Profile/Skane_overraskar for overraskende reisetips.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse