Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Tema
NTB
02 september 2020 13:00
Del på Facebook
I STUA: Wenche Sætersdal i Telenor synes det går fint å jobbe hjemmefra, selv om hun setter pris på de dagene hun er på kontoret. Her sitter hun i spisestua si, hvor hun ofte sitter når hun har hjemmekontor. Foto: Heiko Junge / NTB
I STUA: Wenche Sætersdal i Telenor synes det går fint å jobbe hjemmefra, selv om hun setter pris på de dagene hun er på kontoret. Her sitter hun i spisestua si, hvor hun ofte sitter når hun har hjemmekontor. Foto: Heiko Junge / NTB

Hjemmekontoret har for mange kommet for å bli, i alle fall en stund til. Enten du har stort hus eller liten leilighet – slik blir du mer effektiv hjemmefra.

Det som i vår ble kalt unntakstilstand, er for mange den nye normalen. Mens noen konsentrerer seg bedre langt unna det åpne kontorlandskapets prat og avledninger, opplever andre en følelse av isolasjon når de ikke får komme til arbeidsplassen.

Wenche Merete Sætersdal (50) er ansatt i Telenor, og har jobbet hjemmefra store deler av det siste halvåret. Med gode rutiner har hun fått det til å fungere.

Ny hverdag

Wenche ønsker oss velkommen inn i huset sitt på Billingstad i Asker. Vi følger henne inn i spisestuen, hvor en PC, et par briller, noen ørepropper og papirer viser oss hvor hun har sittet og jobbet denne morgenen.

Hun og ektemannen har begge stort sett arbeidet hjemmefra siden mars, og bytter på å sitte her eller på et eget kontor på loftet.

Selv er Wenche senior kommunikasjonsrådgiver i Telenor, og jobber blant annet med endring og ledelse. – Og det er jo mye endringer på gang nå, smiler hun.

– I Telenor har vi nå et system hvor hver av avdelingene har én fast dag i uka hvor man møtes på jobben, mens man har muligheten til å komme innom en dag eller to til hvis man ønsker det.

Hun tror mange setter pris på denne fleksibiliteten, men understreker at situasjonen de har nå, skiller seg fra den i vår.

– Det var jo ikke akkurat fleksibelt når vi måtte være hjemme hele tiden, men jeg tror alle skjønte at det var en spesiell situasjon. Den største forskjellen var vel at alle møter var digitale, men dette gjorde jo også at vi fikk bli kjent på en litt annen måte, forteller hun.

– Det var ganske herlig å se at folk ikke alltid hadde tid til å rydde hjemme, og noen hadde kanskje barn som fløy rundt i bakgrunnen og ville ha oppmerksomhet. Jeg syntes det var hyggelig at vi fikk et innblikk i hverandres private sfære.

Viktig skille

Å skille mellom det private og jobb er allikevel noe av det som gjør hjemmekontor krevende for mange av oss.

– Det er i prinsippet ingen forskjell på hva du trenger på et hjemmekontor og på en profesjonell arbeidsplass, sier Jørn Hansen i Senseon.

Han har lang erfaring i kontormøbelbransjen, og jobber blant annet med å finne kontorløsninger som sikrer både god helse og produktiviteten hos dem som jobber der.

– Skal du få gjort en effektiv jobb, trenger du en fysisk arbeidsplass og god organisering av arbeidet. Dersom du mangler et eget kontor, er det spesielt viktig å rydde arbeidsplassen helt vekk når du ikke jobber, sier Hansen.

Han forteller at den største utfordringen ved å jobbe hjemmefra gjerne blir at det private og det profesjonelle sklir inn i hverandre. Dette kan igjen gjøre at man verken får konsentrert seg nok gjennom arbeidsdagen eller klarer å legge fra seg jobben etter vanlig arbeidstid.

– De fleste har ikke et profesjonelt hjemmekontor, men poenget er å gjøre det så profesjonelt som mulig. Dette innebærer også at man ikke går og tråkker i arbeidsplassen hele døgnet, sier han.

Pauseprat

Sætersdal kjenner seg igjen i det Hansen sier, og forteller at det i begynnelsen var vanskelig å ikke være tilgjengelig og «på jobb» hele tiden.

– Noe av det viktigste for oss har derfor vært å opprettholde vanlige rutiner, akkurat som om vi skulle ha dratt til kontoret. Selv om vi ikke nødvendigvis skal ut av huset, står vi opp til vanlig tid, dusjer og spiser frokost sammen, forteller Sætersdal.

Å legge en plan for arbeidsdagen og å ta ordentlige pauser, er også viktig for å holde på fokuset, fastslår hun, og får støtte av Jørn Hansen.

– I et kontormiljø får man pauser helt automatisk. Du henter deg kanskje en kaffekopp, snakker litt med kollegene, går til og fra møterommene og så videre. Dette blir borte når du er hjemme, sier han.

– Vi trenger å bevege oss, og vi trenger sosiale avbrekk hvor vi ser folk i øynene. Sett deg på verandaen og facetime en kollega, og snakk gjerne også om noe annet enn jobb. Slike pauser er spesielt viktige hvis du bor alene, understreker han.

– Ikke det samme

Det sosiale er likevel mer enn et pausefyll, og kan avgjøre hvor godt vi trives i jobben vår. Selv om Wenche har inntrykk av at kollegene hennes synes det har fungert å jobbe hjemmefra, understreker hun at mange også har savnet å møtes på arbeidsplassen.

– Dette har Telenor også prøvd å legge til rette for. Hvis noen synes det er veldig krevende å konsentrere seg hjemme, eller de føler seg ensomme, får de mulighet til å sitte på kontoret, sier hun.

Det har vært en lærerik periode, og Wenche tror også at mange har funnet ut at arbeidsoppgaver som krever mye ro, kanskje er lettere å få gjort hjemme.

– I andre tilfeller er det likevel godt å ha kollegene rundt seg, å kunne få raske avklaringer og å kunne sparre. Vi bruker jo gjerne kroppen når vi kommuniserer, så selv om man kan ringes eller ha digitale møter, blir det aldri helt det samme, mener hun.

Pass på kroppen

En siste ting å tenke på når man skal jobbe hjemmefra, mener Jørn Hansen, er kvaliteten på de fysiske kontorfasilitetene.

– Man sitter gjerne mer stille når man jobber hjemmefra, og det er lett å få belastningsskader. I tillegg til å ta pauser, er det derfor vel så viktig å ha en god pult og en ergonomisk stol, fastslår han.

– På jobb har du sannsynligvis bedre ventilasjon, god belysning og kanskje en pult som kan heves og senkes. Men det viktigste er nok en stol som kan tilpasses deg, og støtte og avlaste ryggen din.

Han anerkjenner at godt utstyr kan være veldig dyrt, men anbefaler alle å sjekke ut mulighetene for å låne fra jobben. Nettopp dette har Wenche og ektemannen gjort.

– En arbeidsgiver vil jo at folk skal ha det bra hjemme og yte mest mulig, så det kan lønne seg å spørre. Vi har vært heldige og fått låne både stasjonær PC og en god stol til kontoret på loftet. I tillegg kjøpte vi en pult på Ikea som vi kan heve og senke manuelt, sier hun.

– Jeg synes det går helt fint å jobbe nede i stua, men det er jo ekstra flott å sitte der oppe!

Tilpasning

Selv om hun trives med hjemmekontoret, er Wenche likevel glad for muligheten til å kunne dra til jobben noen ganger i uka. Hun håper selvsagt at koronasituasjonen fortsetter å tillate dette, men har troen på at folk klarer å få jobbet uansett.

– Vi må bare følge anbefalingene, og tilpasse oss, smiler hun.

Slik bli hjemmekontoret bra

  • Organiser en egen kontorplass i huset hvis du kan. Hvis det ikke er mulig, er det ekstra viktig å rydde bort eventuelle distraksjoner før du begynner å jobbe, og å rydde alle spor av jobbingen helt bort når du er ferdig.
  • Hold på hverdagsrutinene. Stå opp til normal tid, spis frokost og stell deg som om du skulle møte kollegene dine.
  • Lag en oversikt over hva du håper å få gjort i løpet av dagen, men merk neste punkt.
  • Avgrens arbeidsdagen, og vær tydelig på når du er «på jobb» og ikke. Legg arbeidstimene til den tiden på dagen du jobber best, men ikke vær tilgjengelig hele dagen.
  • Skaff deg en god stol, men husk uansett å strekke litt på deg. Dette er særlig viktig hvis du ikke har en kontorstol.
  • Luft jevnlig, og skaff deg en arbeidslampe hvis du ikke har godt med dagslys der du sitter.
  • Gjør de «kjedeligste» arbeidsoppgavene først. Energinivået får seg gjerne en dupp utover dagen, og da kan det være greit å ha fått disse unna.
  • Ta gode pauser, spis lunsjen et annet sted enn ved PC-en, og gå deg gjerne en liten tur.
  • Ring en venn eller en kollega, gjerne på facetime. Det er lov å snakke om noe annet enn jobb!

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse