fbpx
Annonse
Annonse
EGET DRIVHUS: Jack Rogers (23) er en av dem som har blitt bitt av plantebasillen det siste halvåret. Her er han i drivhuset han har satt opp i kjelleren sin. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
EGET DRIVHUS: Jack Rogers (23) er en av dem som har blitt bitt av plantebasillen det siste halvåret. Her er han i drivhuset han har satt opp i kjelleren sin. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Med koronaviruset kom også plantegalskapen til Norge. Stiklinger og "brukte" potteplanter auksjoneres nå bort på internett for tusenvis av kroner.

– Det er med sjeldne planter som det er med biler og designvesker, sier Jack Rogers (23), en av dem som har blitt bitt av basillen.

Selv har han både kjøpt og solgt planter på Facebook-auksjoner, og mener det er verdt å betale en del for de plantene han har mest lyst på.

– Prisene har økt mye, særlig for sjeldne planter. Butikkene får rett og slett ikke tak i nok av de sjeldneste plantene, noe som åpner for at folk som har dem, kan auksjonere dem bort, sier han.

Helfrelst

På kun sju måneder har Jack blant annet laget drivhus i kjelleren og fylt hjemmet sitt til randen med potteplanter. Den britiske 23-åringen importerer selv tropiske planter fra andre steder i verden, og ønsker å bidra til å skape et større marked for disse her i Norge.

– Dette startet som en koronainteresse, forteller han.

– I starten brydde jeg meg ikke noe om tropiske, sjeldne planter, men jeg likte veldig godt det å dyrke og ta vare på noe. Så begynte jeg å sette meg mer inn i det, og jo mer jeg leste, desto flere interessante ting lærte jeg. I mai startet jeg intagramkontoen Just Jacks Jungle, og så ballet det på seg.

Med godt over 300 planter i huset, er det vanskelig å tro at Jacks interesse for vekstene har vokst fram bare det siste halvåret. Potteplantene, den ene større enn den andre, har sneket seg inn i omtrent hvert eneste rom i huset. De fleste har han importert fra Thailand og Indonesia, og han har også tatt flere titalls stiklinger fra dem han har importert.

Stiklingene står først og fremst inne i drivhuset, der både temperatur, lys og luftfuktighet etterligner et tropisk klima. Her kan de vokse like godt hele året, uten påvirkning fra den norske vinteren.

– Vi kaller gjerne drivhuset for «barnehagen». Jeg har plantene her de her til de blir akklimatiserte og stabile, før de kan gå videre inn i huset, gis bort eller selges, sier han.

Rush på finn.no

At flere enn Jack Rogers har blitt plantefrelst under pandemien, er det liten tvil om. Kommunikasjonsrådgiver hos finn.no, Linda Glomlien, kan fortelle om en enorm økning i antall søk på ord som blant annet «stikling» og «monstera» i 2020, sammenliknet med fjoråret. Sistnevnte plante har for eksempel blitt søkt opp hele 45.000 ganger på Finn hittil i år, mot 7800 ganger i hele 2019.

Også den en delvis hvite, sjeldnere versjonen av denne planten synes å være i vinden for tida: Med et raskt søk dukker det opp flere annonser der Monstera variegata selges for nærmere 6000 kroner. Jack Rogers forteller at de karakteristiske bladene er delvis hvite på grunn av klorofyll-mangel.

– Det hvite på bladene tar ikke til seg sollyset, så resultatet er en plante som vokser saktere og tåler mindre enn den grønne varianten. Den er derfor ganske mye sjeldnere enn den grønne varianten.

Samleobjekter

Tidligere i år skrev Dagbladet om Henrik Skådinn (31), som hadde betalt rundt 10.000 kroner for nettopp en Monstera variegata . Han forteller til NTB at han skjønner at folk reagerer på en slik pris, men sammenlikner hobbyen med det å samle på kunstverk, frimerker, mynter eller andre samleobjekter.

– Det er på en måte et paradoks at dette skaper så store reaksjoner, samtidig som vi aksepterer kunst selges for langt mer enn produksjonsverdien. Sjeldne planter som er vanskelige å få tak i, blir som samleobjekter, mener han.

– Planter ses kanskje på som noe mer folkelig. Noen får man tak i for en billig penge på dagligvarebutikker, og mange har vokst opp med lærdommen om at stiklinger helst skal stjeles for å ha best sjanse for å overleve. Derfor har man nok gjerne en forventning om at planter skal være billige.

Skådinn er ikke i tvil om at trender påvirker prisene på planter, og at plantetrenden drives av at mange viser fram de sjeldne plantene sine på sosiale medier. Disse blir dermed ekstra attraktive.

Risikabel import

Blomsterbutikkene har ikke klart å møte den økte etterspørselen etter sjeldenheter. Dette er én av grunnene til at Jack har valgt å importere planter selv, og er grunnen til at han ønsker å gjøre enda mer ut av hobbyen sin.

– Jeg gikk fra å like planter til å ønske å starte en plantebutikk for sjeldne planter her i Norge. Det er en stor risiko for folk å importere selv, fordi det kan skje at plantene ikke kommer fram, eller at de dør eller bli skadet på veien, sier han.

– I tillegg har man selv ansvaret for at plantene er fri for skadedyr og andre sykdommer, og de trenger tid til å tilpasse seg et norsk klima. Hvis de er dyrket fram her i Norge, er den delen av jobben allerede gjort.

Arena for planteglede

En annen som har ønsket å gjøre sjeldne planter mer tilgjengelige, er Tonje Fiskaa Håvak (35). Selv er hun bosatt i Trondheim, og begynte i fjor sommer å interessere seg mer for planter. Da hun ikke syntes tilbudet i resten av landet matchet det i Oslo, bestemte hun seg for å starte en gruppe for auksjoner av grønne planter.

– Jeg hadde sett en Facebook-gruppe for auksjoner av én spesiell plantesort, og ønsket å starte en gruppe med flere typer, forteller Håvak.

– Jeg tenkte auksjoner kunne være en kul måte å gjøre det på, også for å se hva slags priser folk er villige til å betale for ulike planter. I tillegg er det ikke alle som verken har instagram eller kjenner folk med samme interesse, så for mange er Facebook-grupper en fin arena for å dele planteglede.

Håvak har opplevd at noen er skeptiske til private salg der prisene skyter i været, men forteller at hun har fått flest positive tilbakemeldinger på gruppen. Særlig folk som bor rundt i distriktene setter pris på tilbudet.

– Hvis du er kjempeinteressert i noe, uansett hvilken hobby du har, er du jo gjerne mer positiv til å betale mer for det. Noen av de sjeldne plantene krever også at du må lære mer om plantestell, og nettopp den læringen er noe av det mange synes er så gøy.

– Ikke en konkurranse

En fordel med den økende interessen for sjeldne planter, mener Håvak, er at butikkene gradvis begynner å ta inn et større utvalg. Hun har også inntrykk av at flere planteleverandører har startet nettbutikk det siste halvåret, noe som har spesielt mye å si for folk utenfor storbyene.

– Dette er en positiv utvikling, som gjør hobbyen tilgjengelig for flere. Hvis tilbudet øker, vil dette også begrense de høye prisene, sier Håvak.

Håvak får støtte av Jack Rogers, som legger til at interessen for planter ikke skal være en konkurranse.

– Man skal ikke trenge å føle et press for å få tak i de aller sjeldneste plantene. Jeg opplever plantemiljøet som veldig inkluderende, og gir selv ofte bort stinklinger gratis til venner og bekjente, sier han.

– Jeg synes det skal være en hobby alle skal ha råd til å ta del i. Hva som er populært, går også veldig i bølger. Så hvem vet? Kanskje er det nettopp noen av de dyre plantene som auksjoneres bort i år, som selges billig på Rema neste år.

(UNDERSAK) Jacks beste stikling-tips

1. Når du tar en stikling fra planten din, identifiser vekstpunktet (det punktet hvor blader, knopper eller greiner vokser ut), og kutt av under dette. Ha med nok av stilken under vekstpunktet til at du har litt å gå på hvis uhellet er ute og den begynner å råtne. Da har du nemlig muligheten til å kutte bort litt, og fortsatt ha en stikling som kan vokse og bli en plante.

2. Plasser stiklingen i romtemperert vann som dekker vekstpunktet. La den stå i et middels lyst og ganske varmt rom. Det kan ta noen dager eller uker før røttene gror ut, så vær tålmodig. Bytt ut vannet regelmessig for å holde det friskt og rent.

3. Når røttene vokser ut, vent til de er ca 5-8 cm lange før du setter stiklingen i jord. Pass på at jordblandingen drenerer godt. God plantejord blandet med kokosfiber og perlitt gir et vekstmedium som passer godt for mange standardplanter.

4. Hvis du ser etter stiklinger eller avleggere, husk å lese deg opp på forhånd. Se på hva slags behov planten har, og hvilke priser den vanligvis går for. Husk at man ikke er nødt å kjøpe stiklinger til skyhøye priser!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Årbok - Freiøya Historielag
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte