Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Tema
NTB
08 januar 2021 13:00
Del på Facebook
FOLKESPORT: Stadig flere nordmenn går toppturer på ski. Men før man legger i vei, må man sørge for å ha grunnleggende kunnskaper om skred. Her er en gruppe på tur i Lyngsalpene. Foto: Mikael Broms / Shutterstock / NTB
FOLKESPORT: Stadig flere nordmenn går toppturer på ski. Men før man legger i vei, må man sørge for å ha grunnleggende kunnskaper om skred. Her er en gruppe på tur i Lyngsalpene. Foto: Mikael Broms / Shutterstock / NTB

Stadig flere går på ski til topps. Her er tipsene til deg som vil komme i gang med tøffe toppturer og spennende nedturer.

– Å gå topptur er en opplevelse som bare blir bedre og bedre: Den starter med at du er på tur i fjellet, som er fint nok i seg selv. Så kommer du til toppen, og kan nyte spektakulær utsikt. Til slutt kommer høydepunktet: Å dra fellene av skiene og suse nedover, sier Gjermund Nordskar. Han har stått på ski i fjellet siden han var barn, jobber som fjellguide og kom nylig med boka «Toppturer i Jotunheimen».

Hege Nilsen er enig.

– Det jeg liker med å gå toppturer på ski, er hele opplevelsen: Du får en god treningsøkt, og du får en utsikt som kan være verdt turen i seg selv. I tillegg er det kjempegøy å kjøre ned igjen, det gir skikkelig lykkefølelse. Når man kommer ned, får man lyst til å snu og gå opp en gang til, sier hun.

Hun har gått toppturer på ski i 14 år, og frister mange følgere med turbilder på sin Instagram-konto @pudderpiken. Hun guider også turister på topptur i området rundt Tromsø, hvor hun bor.

Ny folkesport

Både Nordskar og Nilsen understreker at toppturer på ski har tatt av de senere årene. Selv Den Norske Turistforening har kalt slike turer for nordmenns nye folkesport.

– Da jeg startet med toppturer på ski for ti år siden, var det ikke så mange som gikk, men det har virkelig tatt seg opp. Jeg tror mange lar seg inspirere av bilder i sosiale medier. Jeg blir inspirert selv, når jeg ser fine bilder fra andres turer, sier Nilsen.

Nordskar tror både sosiale medier og mer tilgjengelig utstyr har bidratt til toppturtrenden.

– Skiguider fra lenger sør i Europa tok med seg randoneesporten til Norge. I randonee har man støvler og bindinger som gjør det mulig å gå med løs hæl oppover, mens hælen sitter fast som på en slalåmstøvel nedover. I Norge har vi tradisjon for både langrenn og alpint, med randoneeutstyr får du både skitur og alpinkjøring i ett, påpeker han.

For å få feste i oppoverbakkene har man feller under skiene, som tas av før nedturen.

Lunefulle vinterfjell

Selv om du har full kontroll på både langrenn og alpint, er det dessverre ikke bare å legge i vei på topptur.

– Folk er gjerne flinke på ski og i god form, men mangler kunnskap om å ferdes i fjellet, sier Nordskar.

Forrige vinter omkom fire personer i snøskred i Norge. Året før var tallet 13.

– Jeg vil anbefale å ta et grunnleggende skredkurs, eller eventuelt et toppturkurs. Man kan selvfølgelig lære av å dra på tur med mer erfarne venner, men det krever litt tid og innsats å lære seg å vurdere skredfare og å bruke skredutstyr, sier han.

Kurs og guidede toppturer for nybegynnere finner du stort sett i alle fjellområder i Norge.

– Det er også viktig å vedlikeholde kunnskapen. Start gjerne sesongen med å gjøre en liten øvelse ved å grave ned noen skredsøkere, og så finne dem igjen, sier han.

Pakk riktig

Skal du gå i bratt terreng, må du ha med skredutstyr i form av skredsøker, spade og søkestang. Det er også viktig å sjekke at skredsøkeren virker før hver tur.

Vil du slippe å forholde deg til skredfaren, kan du velge å legge ruten et sted hvor du bare går i slakt terreng.

– En tommelfingerregel er at det vanligvis er trygt å gå i terreng som er slakere enn 30 grader, forteller Nordskar.

Vekslende vintervær må du uansett være forberedt på.

– Det er viktig å ha med vindtette klær, gjerne skallbekledning. I tillegg må du ha et isolerende lag under, gjerne i ull, sier han.

Lue, votter, buff, skihjelm, solbriller og skibriller er også obligatorisk tilbehør.

– For dagsturer anbefaler jeg å bruke en sekk på 30–45 liter. I den bør du ha utstyr til førstehjelp og reparasjon, og nødpeilesender hvis det ikke er dekning for mobiltelefon. Jeg anbefaler også å ha med en vindsekk. Den hjelper deg å holde varmen hvis det skulle skje en ulykke, og gir et lunt sted for lunsjpausen på dager det blåser, tipser han.

Husk gnagsårplaster

Nordskar har vært med mange nybegynnere på tur, og sier at det største problemet de støter på, ofte er noe så trivielt som gnagsår.

– På guidede turer har mange nytt utstyr, og da er det lett å få gnagsår. Jeg har vært på turer der folk må avbryte fordi de får så vondt at de ikke orker å gå. Sørg for å kjøpe sko som sitter godt, og kjøp nye sokker, anbefaler han.

Nesten uansett hvor du bor i landet, finner du fint toppturterreng i overkommelig kjøreavstand. Nordskar ramser opp områdene rundt Narvik, Tromsø, Lofoten, Trollheimen, Jotunheimen, Sogn, Sunnfjord, Sunnmørsalpene, Romsdalen og Rosendal som mulige turmål.

Høysesongen for toppturer starter i slutten av februar og varer ut mai, men det arrangeres kurs og guidede turer helt fra snøen faller, vanligvis i november/desember.

Tørrtreningen kan gjerne starte umiddelbart.

– Nordmenn er stort sett ganske spreke, og kommer seg lett til toppen. Men noen går hele veien opp og gruer seg til nedkjøringen. Da kan det være lurt å ta en dag med toppturutstyret i en alpinbakke på forhånd, tipser Nordskar.

Huskeliste for toppturer

Det kan bli katastrofalt å glemme skredutstyr, og veldig irriterende å glemme feller eller staver. Gjermund Nordskar har derfor laget en huskeliste over de tolv «s»-ene som må pakkes med på tur:

Skredutstyr:

  1. Spade
  2. Søkestang
  3. Skredsøker

Øvrig utstyr:

  1. Ski 
  2. Staver
  3. Sko
  4. Skins (feller)
  5. Skihjelm
  6. Solbriller
  7. Skibriller (goggles)
  8. Sekk
  9. Sikkerhetsutstyr

I tillegg kommer mat, drikke og vindtette og varme klær.

(Kilde: Gjermund Nordskar, boka «Toppturer i Jotunheimen)

Nyttige guidebøker

Det finnes en rekke bøker som beskriver toppturer rundt om i ulike deler av landet. Noen av dem har også generelle tips til dem som vil prøve seg på toppturer. Her er noen av titlene som har kommet ut de senere årene:

  • Toppturer i Hemsedal: 44 fjell og 107 rutebeskrivelser
  • Trygge toppturer: 111 norske skifjell der du kan unngå skredfarlig terreng
  • Toppturer i Jotunheimen: Guidebok til Norges høyeste skifjell
  • Toppturer i sørvest: Guidebok for skiturer i Rosendal, Hunnedalen, Røldal og på Haukeli
  • Toppturar i Sunnmørsalpane: Skiførar til fjella kring Hjørundfjorden, Austefjorden og Storfjorden
  • Toppturer rundt Bodø: 89 topper
  • Toppturar i Vossafjell: 50 eventyrlege skiturar frå Voss
  • Toppturer i Romsdalen: 76 fjell, 150 ruter
  • Toppturar i Sunnfjord: 78 skiturar i Astrup sitt rike
  • Lofoten: Skiing In The Magic Islands
  • Toppturer rundt Harstad
  • Toppturer i Troms: 116 topper
  • Toppturer rundt Narvik

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse