fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Tema
NTB
04 mars 2021 13:00
MÅLTID: En vannbakkels med deilig fyll og saus er et helt måltid i seg selv. I hvert fall hvis du tar to. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
MÅLTID: En vannbakkels med deilig fyll og saus er et helt måltid i seg selv. I hvert fall hvis du tar to. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Hva er det som er både lett, luftig, tungt og mektig på en gang?

Ukas dessert er best som solospiller, ikke som del av et større måltid. Her skal man ikke kaste bort dyrebar plass i magen på forretter, middagsmat, brød eller poteter. Her skal det spises dessert og bare dessert!

Har du først begynt å forsyne deg med vannbakkels, er det fryktelig vanskelig å stoppe. Det er nok fordi denne desserten spiller på så mange strenger samtidig: Den har det litt salte, myke og samtidig sprø bakverket, den varme, rike og lett bitre sjokoladesausen og den kalde, søte vaniljesausen. Disse kontrastene spiller nydelige sammen, og de varme krydderne gir den siste lille snerten til opplevelsen. Hvis du trenger bevis på at mat kan gjøre folk skikkelig, ordentlig glade, server vannbakkels!

Personlig er jeg ikke bare veldig glad i å spise vannbakkels, jeg er også veldig glad i å lage det. Det er et klassisk håndverk med interessante teknikker. Men alle klarer å trylle fram herligheten, bare man holder seg til oppskriften.

Det går helt fint å droppe å bruke tyll og sprøytepose. Du kan heller skrape sammen passe store klatter med to spiseskjeer – det gjør jeg selv på hjemmekjøkkenet. Estetisk perfeksjon er ikke så viktig, det som betyr noe er at vannbakkelsene blir luftige, med et gyllent, sprøtt ytre og et mykt indre.

Vannbakkels er på mange måter den perfekte basen i et uendelig antall retter, siden baksten i seg selv har ganske nøytral smak. Den er verken for salt eller søt, så den egner den seg til det meste.

Til selskap kan du lage små appetittvekkere som deles og fylles med kremost og røykt laks, eller med pisket rømme, litt rå rødløk og løyrom. Eller hva med fyll av grønn majones tilsmakt estragon, toppet med kalvetartar?

I dag har vi derimot dessertfokus, og da er det bare å fylle på med sine egne favoritter. Prøv gjerne rørte norske jordbær og frisk sorbé, eller sprø, karamelliserte hasselnøtter sammen med sjokoladeis dynket i salt karamellsaus. Mulighetene er mange, luksusproblemet er bare å velge.

Vannbakkels med sjokoladesaus, vaniljeis, kanel og kajenne

Ingredienser (2 personer)

300 g vann
120 g meierismør
130 g hvetemel
1 klype salt
4 egg
200 g mørk sjokolade
1,5 dl helmelk
2 ss fløte
1 ss smør
0,5 dl sukker
god vaniljeis
kanel
kajennepepper
melis

Framgangsmåte

Start med selve vannbakkelsene. Ta fram en passe stor kjele og en tresleiv. Kok opp vannet sammen med smøret. Når smøret har smeltet helt, tilsetter du alt melet mens du rører godt. Fortsett å røre over varmen til massen slipper taket i kjelen og danner en deigklump. Ta så kjelen umiddelbart av varmen, og legg deigklumpen i en kjøkkenmaskin.

Pisk så inn ett egg om gangen. Bruk vispen på kjøkkenmaskinen, eller pisk for hånd om du ikke har maskin. ett egg om gangen! Det er veldig viktig at du pisker hvert egg skikkelig inn i deigen før du pisker inn det neste.

Når alle eggene er pisket inn og røren er ferdig, kan du legge den over i en sprøytepose for å sprøyte fine runde topper på et brett bakepapir. Eller du kan bruke to skjeer og lage litt mer rustikke varianter.

Sett vannbakkelsene i forvarmet ovn på 190 grader, og bak dem i 25 minutter eller litt lenger om de er veldig store. Unngå å åpne ovnsdøren underveis, da kan de falle sammen. Etter stekingen skal de avkjøle seg på rist i 10 minutter.

Til sjokoladesausen koker du opp helmelk med sukker, fløte og smør. Ta kjelen av varmen, tilsett hakket mørk sjokolade og rør til sjokoladen smelter og blander seg fint med melken. Hold sausen varm, helst i et vannbad, ettersom sterk varme rett fra kokeplaten kan føre til at sausen koker, sprekker eller blir brent.

Del vannbakkelsene, og fyll dem med god vaniljeis. Topp dem med siktet melis, kanel og litt kajenne, og hell til slutt den varme sjokoladesausen rundt.

Logg inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte