Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Tema
NTB
30 desember 2021 13:00
Del på Facebook
ROLLEBYTTE: Mens pinnekjøttet kanskje fikk mest oppmerksomhet i første runde, er det kålrotens tur når restemiddagen settes på bordet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
ROLLEBYTTE: Mens pinnekjøttet kanskje fikk mest oppmerksomhet i første runde, er det kålrotens tur når restemiddagen settes på bordet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Ingenting kjennes så godt som å lage verdens beste mat av rester.

Selv om en del av jobben min er å beregne riktige mengder mat, overdriver vi alltid litt når vi lager pinnekjøtt hjemme. Det blir bestandig en del til overs, både av kjøtt og tilbehør. Kanskje har vi det egentlig i bakhodet – at denne maten vil vi ha rester av. For da kan vi lage noe minst like godt senere i romjula.

Pinnekjøttrester egner seg godt til forsiktig oppvarming i ovnen dagen derpå, uten at det tørker ut. Men det aller morsomste er å lage en helt ny rett av restene, gjerne med litt flere og andre smaker enn den tradisjonelle varianten.

I ukas rett bruker vi pinnekjøttet mer som tilbehør enn hovedråvare. Det rike, salte og feite kjøttet er ganske potente saker, og i romjula kan det ofte være godt med noen retter som ikke hensetter deg i umiddelbart matkoma. Derfor lar vi heller grønnsakene få litt ekstra oppmerksomhet, samtidig som vi passer på å skape god balanse i teksturene og smaksbildet. Her gjør den sursøte sjyen til pinnekjøttet en utmerket jobb.

Det skaper deilig vinterstemning å bruke «varme krydder» på kjøkkenet i desember. Varme krydder er en kledelig betegnelse på de krydderne man rent intuitivt skjønner at det dreier seg om: stjerneanis, kanelstang, nellikspiker og gjerne også allehånde og fennikelfrø. Jeg bruker disse krydderne i syltelaken til de tynne arkene med kålrot. Denne laken er så god at den samtidig får inngå i kraften vi varmer pinnekjøttrestene i.

Om du ikke har pinnekjøttrester, men i stedet rester av svineribbe eller kalkun, kan du bruke den samme oppskriften. Ja, til og med litt fenalår eller spekeskinke funker godt her. Og husk: Om man først skal spise kjøtt, så bør man spise bra kjøtt – og spise opp alt!

Pinnekjøttrester med rotfrukter og sursøt lake

Ingredienser (2 personer)

150 g renset restekjøtt fra pinnekjøtt
1 dl sjy/kraft fra pinnekjøtt
1 stor gulrot
1 halv sellerirot
1 hel kålrot
2 mandelpotet
4 ss meierismør
1 dl epleeddik
50 g sukker
2 dl vann
3 stjerneanis
1 kanelstang
15 nellikspiker
10 svart pepper
karse (kan sløyfes)

Framgangsmåte

Skrell og skyll gulrot, sellerirot og kålrot. Del kålroten i to, spar den ene halvdelen til senere. Resten kuttes i grove, men cirka like store deler som kokes møre i vann sammen med to mandelpoteter uten skall. (Her kan du også bruke rester av kokt potet, tilsett i så fall disse mot slutten av koketiden for bare å varme dem sammen med rotgrønnsakene.)

Når grønnsakene er møre, helles alt overflødig vann av (men ikke kast det ennå). Ha grønnsakene i en blender og kjør dem til en glatt puré sammen med 3 ss meierismør. Tilsett litt av kokevannet om pureen blir for tykk, og smak til med salt.

Kok opp epleeddik med sukker og vann og de varme krydderne. La laken få trekke i 20 minutter før du avkjøler den i kjøleskap i cirka en time. Sil så av krydderne. Skjær halvparten av den rå halvdelen av kålroten i løvtynne skiver, aller helst med en mandolin, men du kan også prøve å kutte så tynt som mulig med en skarp kniv, eller skjære flak med en god ostehøvel. Spar en firedels kålrot til neste oppgave. La de tynne kålrotskivene ligge i den kalde eddiklaken i et par timer.

Den siste kålrotbiten deles i store, grove biter. Stek dem først skikkelig gylne i olje og smør i en panne. Du kan deretter enten steke dem ferdig i panna, forsiktig og lenge med salt som krydder, eller flytte til en ildfast form og bake dem møre i ovnen på 160 grader – det tar cirka 25 minutter.

Varm opp det plukkede kjøttet sammen med 1 del av stekesmøret fra kålrot, 1 del syltelake og 1 del pinnekjøttkraft. Smak til med salt om nødvendig. Server sammen med rotfruktpureen, de stekte kålrotbitene og på toppen de tynne, syrlige kålrotskivene.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse