Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Tema
NTB
02 juni 2022 13:00
Del på Facebook
OSTEFAVORITT: Er du blant de mange som liker smeltet ost, er kombinasjonen med asparges, spinat og ramsløksmør helt nydelig. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
OSTEFAVORITT: Er du blant de mange som liker smeltet ost, er kombinasjonen med asparges, spinat og ramsløksmør helt nydelig. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Få matretter frister meg mer enn de som inneholder smeltet ost. Her er en gammel favoritt i oppdatert versjon.

Smeltet ost er en av livets store gleder. Jeg tar ofte meg selv i å dagdrømme om raclette, fondue, ostesmørbrød, bakt mont dór med sprø surdeigskrutonger … eller bare en nystekt baguette som dyppes ned i varm, feit, salt ost. Enkelt og fantastisk godt!

Annonse
Annonse

Raclette har vært kjent i Sveits og deler av Frankrike siden middelalderen. De første kjente skriftlige nedtegnelsene om retten er fra 1291. Og som så mange andre klassikere var også raclette i utgangspunktet en enkel bonderett.

Bønder som tok med kyrne på beite i fjellene, hadde med seg ost på reisen. Når kvelden kom, la man osten ved siden av bålet. Etter hvert som osten begynte smelte, skrapte man av biter som man spiste på et stykke brød. I dag er raclette nærmest en nasjonalrett i Sveits, men den gamle historien ligger i navnet – ordet raclette kommer nemlig av verbet «å skrape».

Retten kan serveres på mange ulike. I Frankrike er bordmodellen populær, der osten står i et stativ på bordet og gjestene skraper selv. Det finnes også dem som fortsatt benytter seg av vedfyrt varme, som gir et kledelig røykpreg.

Tilbehøret kan variere fra poteter og små sylteagurker til tynne skiver av spekeskinke, andre type kjøtt og syltet løk. Her kan man etter min mening kjenne seg helt fri og bruke et vidt spekter av gode råvarer – som grønnsaker i sesong og breserte eller kokte kjøttstykker av grovere størrelse.

Men det viktigste tilbehøret, for meg i hvert fall, er brødet. Baguette passer godt, eller hva med surdeigsskiver stekt i smør, slik at de blir sprø og myke samtidig? Og best av alt: Du kan spise raclette slik bøndene gjorde i gamle dager: Neste gang du skal på telttur i marka, ta med en raclette som kan få smelte ved siden av bålet!

Annonse
Annonse

Raclette med grønne asparges, spinat og ramsløksmør

Ingredienser (2 personer)

200 g raclette-ost
10 grønne asparges
1 bunt ramsløk
100 g meierismør
1 sitron
2 store never spinat
0,5 fedd hvitløk
solsikkeolje
salt
havsalt

Framgangsmåte

Kutt smøret i terninger, og la det stå i romtemperatur til det er mykt. Bruk en morter til å knuse ramsløkblader til en jevn, grønn puré. Vend inn smøret, smak til med salt, og oppbevar kjølig fram til bruk. Dette smøret kan med fordel fryses inn til senere bruk.

Kok opp en stor kjele med vann. Det er viktig at kjelen har god størrelse og rikelig med vann, så ikke vannet faller mye i temperatur når du slipper i aspargesen. Tilsett rikelig med havsalt i vannet – cirka 50 gram per liter væske. Skrell aspargesen fra 2–3 cm nedenfor toppen og helt til bunnen. Knekk så av den nederste og mest trevlete biten. Kok aspargesen i cirka 2 minutter, løft den ut og legg den på et kjøkkenhåndkle.

Varm så opp en stekepanne, og stek aspargesen til den er gyllen og mør, men fortsatt har litt motstand i kjernen. Tilsett et halvt hvitløksfedd, spinat og ramsløksmør og la dette få surre sammen i noen sekunder før du smaker til med salt og anretter på tallerken.

Kutt osten i tykke skiver som legges i en ildfast form. Forvarm ovnen på 250 grader med grillelementet på. Smelt osten, gjerne til den får litt stekeskorpe, og hell den over aspargesen.

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse