Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Tema
NTB
02 mars 2023 13:00
Del på Facebook
HVERDAGSFAVORITT: Har du noen grunnsauser i skapet, lager du kjapt denne deilige, sterke nudelretten. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
HVERDAGSFAVORITT: Har du noen grunnsauser i skapet, lager du kjapt denne deilige, sterke nudelretten. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Lei av matsvinn? Da er fleksible nudelretter tingen. Med afrikansk harissa gir du den asiatiske retten mer «kropp».

Den ultimate retten i tidsklemma, når alt står på hodet, er stekte grønnsaker med nudler. Ikke bare går det fort å lage, du slipper også å bruke opp dyrebar tid på butikken.

Annonse
Annonse

Selve nudlene og et par sauser har jeg alltid lett tilgjengelig. Resten må jeg lete litt etter, men jeg finner stort sett det også – et sted bakerst i kjøleskapet. Det kan være litt kjøttdeig, kylling eller svin, eller bare grønnsaker. Noen urter fra kjøkkenbenken må selvfølgelig få bli med. På toppen blir det ofte et speilegg, à la pytt i panne. Er du blant dem som tar tak mot matsvinn, er nudelwok selvfølgelig en hverdagsvinner.

En liten favoritt som fikk bli med i woken denne gangen, er harissa. I utgangspunktet en dette en nordafrikansk chilisaus, så den er slik sett et litt fremmed innslag i den asiatiskinspirerte nudelretten. Men med sine hissige smaker egner harissa seg likevel godt som en rask smaksforsterker her. Sausen gir retten litt mer «kropp» i form av hvitløk, salt og krydder.

Skal nudlene på middagsbordet til flere, og du mistenker at ikke alle er like begeistret for spicy mat, kan du servere harissaen ved siden av til de ekstra modige.

Også når vi baker grønnsaker i ovnen, og vil ha litt trykk i smaken, er harissa ypperlig. Bak for eksempel gulrot, løk, paprika, selleri og søtpotet en god stund med kun et tynt lag med olivenolje og salt, før du vender grønnsakene i harissasaus og baker dem i 10–15 minutter til. På den måten blir sausen et karamellisert, klebrig lag på utsiden, men rekker ikke å bli brent. Avslutt med litt friske, hakkede krydderurter, og du har fest-grønnsaker som passer til det meste.

Tilbake til nudelretten. Hvis du topper nudlene med litt hakkede peanøtter, får du en klassisk kombinasjon av mykhet og sprøhet. Den samme gode kontrasten i teksturer kan oppnås ved å erstatte peanøttene med for eksempel mandler, sprø løk fra pose, solsikkekjerner eller knuste, friterte rekechips.

Nudler med sprø grønnsaker, harissa og peanøtter

Ingredienser (2 personer)

Annonse
Annonse

1 pk. eggnudler, sobanudler eller andre egnede nudler
1 bit ingefær
3 fedd hvitløk
4 vårløk
1 gulrot
1 liten bit sellerirot
1 bunt koriander
1 lime
4 ss sprø løk (typen man bruker på pølser)
4 ss salte peanøtter
2 ss sesamolje
2 ss solsikkeolje
2 ss harissa
6 ss ketjap manis

Framgangsmåte

Finkutt ingefær og hvitløk grundig, og legg det til side i en skål.

Gulrot skrelles og kuttes på denne måten: Først i 5–6 centimeter lange biter, deretter i tynne skiver som kan legges oppå hverandre, deretter igjen i lange, tynne strimler.

Sellerirot skrelles og kuttes også i tynne skiver før lange strimler. Legges sammen med gulroten fram til bruk.

Kok opp en stor kjele med saltet vann. Kok nudlene etter anvisning, og sil av vannet når de er ferdig kokt.

Så snart nudlene er klare, setter du en stekepanne eller wok på skikkelig sterk varme. Ha først i sesamolje og solsikkeolje, og fres hvitløk og ingefær uten at det tar farge. Ha deretter i gulrot og sellerirot, og la det få frese i par minutter før du tilsetter harissa. La alt få frese 30 sekunder til.

Legg i nudlene, og rør godt så alt blander seg. Tilsett ketjap manis før du tar panna av varmen og rører sammen igjen.

Anrett nudelretten i skåler/dype tallerkener, og topp med finsnittet vårløk, sprø løk og peanøtter.

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse