Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Tema
NTB
11 mai 2023 13:00
Del på Facebook
FIRE ELEMENTER: Den klassiske versjonen av tilslørte bondepiker har tre hovedelementer. Den nye varianten har fire elementer – og litt andre smaker. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
FIRE ELEMENTER: Den klassiske versjonen av tilslørte bondepiker har tre hovedelementer. Den nye varianten har fire elementer – og litt andre smaker. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Med tilslørte bondepiker som mal er mulighetene uendelige. Her er en deilig versjon med kesam, is og mandelkrokan.

Klassikerstatus er som regel velfortjent. En klassisk rett har smak som sitter som en kule, pluss en god komposisjon av ulike teksturer og temperaturer.

Annonse
Annonse

Tilslørte bondepiker, en av mine absolutte dessertfavoritter, er selvskreven blant klassikerne. Retten er utrolig rask å smelle sammen: Lagvis i et glass legger man eplemos, lettpisket krem tilsmakt med litt sukker og vanilje, og sprø, smørstekt brødkrumme. Ikke bare smaker desserten deilig, lekker å se på er den også.

Men som alltid er det rom for videreutvikling! Spør du meg, oppleves en dessert uten is eller sorbé noe ukomplett. Derfor har jeg byttet ut den fete, søte kremen med en litt magrere og syrligere kesam med vanilje. Dermed er det også rom for å gi eplene litt mer trøkk, i form av mørk karamell og kanelstang. Og siden desserten nå er litt i ubalanse, ettersom den heller litt for mye mot den syrlige siden, kan vi legge til en søt, kremet vaniljeis tilsmakt med masse hakkede karamelliserte mandler – eller «krokan» om du vil.

Nå har den klassiske desserten fått enda mer kompleksitet og helhet. Hvis du drar skjeen gjennom alle lagene, får du med deg både kulde, lunhet, sprøhet, sødme, syre og fedme i én munnfull. En komplett glede!

Med denne oppdaterte bondepikeversjonen som mal, kan du også lage en rekke andre vellykkede desserter. Det er bare å bytte ut ett eller flere av lagene med noe annet i samme gate: Du kan for eksempel bruke pære i stedet for epler med den samme kesamkremen. Litt grønn kardemomme i smulene kan være et alternativ til kanelen. Isen kan være en litt lettere pæresorbé, eller hva med en vaniljeis med pekannøtter? Du kan også dra desserten i tropisk retning med karamellisert ananas, gjerne med et lite sting av rød chili, sammen med kardemommesmuler, kesam og kokos-is.

Bruk sesongene eller dine absolutte favorittsmaker! Å utforske kombinasjonsmulighetene innenfor et slikt fast rammeverk er veldig moro – både for barn og voksne.

Karamelliserte epler med kesam, kanelsmuler og mandel-krokanis

Ingredienser (2 personer)

1 granny smith-eple
4 ss sukker
1 kanelstang
0,5 dl eplejuice

---

6 ss kesam med vanilje

Annonse
Annonse

---

6 ss panko (brødkrumme eller griljermel)
1 ss meierismør
0,5 ts malt kanel
1 ss sukker

---

100 g skåldede mandler
50 g sukker
4 ss vann
1 boks vaniljeis av god kvalitet

Framgangsmåte

Skrell eplet, og ta ut kjernehuset. Del så eplet i store terninger. Smelt sukker i en liten kjele til mørk karamell, og slipp eplebitene oppi. La dem frese et lite minutt før du heller i eplejuice, legger i en kanelstang og dekker til med lokk. La dette putre i 10–12 minutter til eplene er møre og du har en tykk kompott. Avkjøl før bruk.

Plasser en sil over en bolle. Legg et kaffefilter i sila, og legg kesamen i filteret. La kesamen henge i kjøleskap til den mister væske og tykner. Det tar cirka en time.

Stek panko i panne med smør, sukker og kanel under stadig omrøring til brødsmulene er gylne og sprø. Legg dem deretter over på kjøkkenpapir som vil suge til seg overflødig fett.

Ha sukker, vann og skåldede mandler i en tykkbunnet kjele eller en stekepanne, helst med teflonbunn. La det først koke opp, og rør samtidig godt samtidig så sukkeret krystalliseres og blir hardt og hvitt. Fortsett å røre helt til sukkeret er blitt til en mørk karamell og mandlene er gylne (samme metode som når man lager brente mandler).

Legg mandelkaramellen forsiktig over på et bakepapir til nedkjøling. Når den er hardt og kald, kan du hakke den opp med en kniv og vend den inn i vaniljeisen.

Anrett en god skje med hengt kesam i en dyp tallerken. Lag en liten fordypning med baksiden av skjeen, og fyll fordypningen med karamelliserte epler. Legg så is ved siden av, og dryss raust med brødkrumme over.

Annonse
Annonse
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse