Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Tema
NTB
02 august 2023 13:00
Del på Facebook
FAMILIEFAVORITT: Satayspyd faller i smak hos både barn og voksne. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
FAMILIEFAVORITT: Satayspyd faller i smak hos både barn og voksne. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Vil du lage en kyllingrett med masse deilig umamismak, uten å bruke mye tid på kjøkkenet, er satayspyd løsningen.

Satayspyd kan være så mangt. Prinsippet er at kjøtt som kylling, svin, lam, geit eller storfe blir tredd på bambusspyd og stekes, bakes eller grilles over kull. Også fisk eller tofu kan brukes. Men vanligst er kylling, som i denne oppskriften.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Spydene serveres rykende ferske med en feit og aromatisk saus av peanøttsmør og soya. Ved siden av er det vanlig å servere en form for myke, klebrige riskaker.

Slike spyd har blitt en favoritt hjemme hos meg, ikke minst hos barna. Det er noe med slike retter som er fullpakket med umami, uten å ha for mye sterkt krydder eller syre – de slår nesten alltid an. Så vil du lage noe ungene setter pris på, se etter retter med umamipregede smaksforsterkere som soyasaus, parmesan eller juksevarianten av msg-pulver som er mye å finne i kinesisk mat.

Den som har ansvaret for middagslagingen, er også veldig begeistret for satayspydene. For selv om det kan se litt omstendelig ut, går det innmari raskt å lage dem. De kan stekes i panne, bakes i ovn eller aller helst grilles på en god og varm kullgrill.

I stedet for ris har jeg valgt couscous som tilbehør, mest fordi det også går svimlende raskt å lage. Det er dessuten en enkel sak å gjøre couscousen ekstra god og sunn ved å koke den sammen med terninger av grønnsaker, litt buljong og krydder. Couscous koker raskt og absorberer mye smak, så her er det bare å trykke på med gode ting fra starten, så blir det godt til slutt også.

Jeg brukt enkle og tilgjengelige grønnsaker i couscousen denne gangen, men det er også en ypperlig anledning til å få brukt sesongvarer. Bruk den samme teknikken, og kok couscousen med for eksempel hakkede kantareller, piggsopp, steinsopp eller fåresopp. Enten du bruker én av disse soppene eller blander alle sammen, blir det knallgodt. En slik varm couscous-salat med sopp er også veldig god til viltkjøtt.

Kyllingspyd med peanøttsaus og couscous-salat

Ingredienser (2 personer)

2 kyllingbryst
4 fedd hvitløk
0,5 rød chili
4 ss soyasaus
1 ss flytende honning

---

6 ss peanøttsmør

Annonse
Annonse

6 ss soyasaus
1 lime
0,5 boks kokosmelk
salt

---

1 dl couscous
0,25 squash
0,5 paprika
0,5 rødløk
2 fedd hvitløk
1 bunt koriander
1 terning grønnsakbuljong
1 lime
olivenolje
salt
1 avokado
1 neve peanøtter

Framgangsmåte

Start med å marinere kyllingen. Det kan med fordel gjøres noen timer i forveien, men selv 20 minutter i kjøleskapet gjør underverker.

Skjær kyllingbrystet i lange strimler, som legges i en brødpose eller ziplock- pose. Tilsett finhakket hvitløk, chili, soyasaus og honning, og bland alt godt sammen. Prøv å pakke posen sammen så marinaden dekker alle flater. Legge posen i kjøleskapet mens du lager couscousen.

Kutt squash, paprika og rødløk i små terninger. Knus og finhakk hvitløken. Fres dette i en kjele med en raus knert olivenolje til alt er blankt og mykt. Tilsett så 1,5 dl vann og grønnsakbuljong, og la det få putre par minutter før du tilsetter couscous, skrur ned varmen og setter på et lokk.

La kjelen stå på medium til lav varme i cirka 10 minutter. Ta av lokket, og rør rundt. Smak til med salt, limesaft og grovhakket koriander.

Kok opp kokosmelk med soyasaus, og tilsett peanøttsmør. La dette få putre litt, og bland det godt sammen med en stavmikser eller en visp. Smak til med salt og limesaft.

Tre kylling på spyd som grilles, bakes eller stekes i panne. Om du steker eller griller, så la kyllingen få god farge før du pensler på litt av sausen og steker videre til den gjennomstekt. Om du baker spydene i ovn, legges sausen på fra starten. Bak dem da i ovn på 200 grader i cirka 15 minutter, gjerne med grillelementet på.

Server spydene på couscous, og pynt med litt sataysaus rundt. Topp med peanøtter, avokadobåter og litt frisk koriander.

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse