Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Tema
NTB
09 august 2023 13:00
Del på Facebook
EN KRYSNING: Kokosramen er halvt japansk og halvt thailandsk – og veldig godt! Foto: Shutterstock / NTB
EN KRYSNING: Kokosramen er halvt japansk og halvt thailandsk – og veldig godt! Foto: Shutterstock / NTB

Ramen med thailandske smaker, går det an da? Ja visst!

Det er ikke så mye tradisjonelt over denne varianten av ramen. Oppbyggingen og bruken av ingredienser er riktignok inspirert av den klassiske japanske nudelretten. Smakene, derimot, er fra det thailandske kjøkkenet, nærmere bestemt deres velkjente currysupper.

Annonse
Annonse

Dette blir med andre ord en slags «tom kha gai»-versjon av en nudelsuppe. Og hvorfor ikke? Resultatet blir knallgodt – en rik, kremet, salt og syrlig suppe med myke nudler og interessant topping. Her får vi en tiltalende kompleksitet både i smak og teksturer. Noen vil kanskje stusse litt over kulturmiksen i denne retten, men med et åpent sinn skal det gå fint.

Denne varianten blir helt vegetarisk dersom du dropper xo-sausen. Du kan også spinne videre på vegetar-temaet ved å toppe suppa med litt sprø råkost av gulrot, stangselleri, purreløk eller finsnittet kål. Eller du kan tilføre flere varmebehandlede grønnsaker, som bakt sellerirot, andre typer stekt sopp, stekt pak choi, stekte brokkoli- eller blomkålbuketter, fersk mais, grillet squash. Det skal nesten godt gjøres å finne en grønnsak som ikke passer godt oppi denne suppa.

Vil du gå i motsatt retning og tilføre animalske ingredienser, kan du enkelt bytte ut grønnsakkraften med kyllingkraft – og toppe suppa med for eksempel grillet kyllingbryst, tynne skiver av bresert svineribbe eller noen fine skiver av stekt biff.

I utgangspunktet er dette en rett det går lynraskt å lage, med unntak av eggene. Her kan man helt klart jukse litt, eventuelt sløyfe hele marineringen, men jeg vil virkelig varmt anbefale å ta seg bryet. Slike «shoyu-egg», som de kalles, er nemlig vidunderlige på toppen av en rykende bolle med ramen.

Den feite eggeplommen utgjør en gunstig kontrast til den salte og syrlige marinaden, slik at den oppleves litt lettere i smaken. Og om eggene får ligge lenge nok i marinaden, får man ett vakkert fargespill i eggehviten. Ikke minst vil eggene suge til seg mest mulig av den smaksrike marinaden. Lag gjerne mange egg ekstra når du først er i gang, så kan du bruke dem dagen etter i en enkel salat med asiatisk dressing – eller som tilbehør til stekt torsk eller andre fiskeretter.

Kokosramen med portobello

Ingredienser (2 personer)

2 portobello-sopp
1 ss smør
2 fedd hvitløk
0,5 rød chili
2 ss soyasaus
0,5 lime

---

2 egg
1 dl vann
0,5 dl soyasaus
6 ss riseddik
1 ss sukker

---

1 terning grønnsakkraft
2 dl vann
1 boks kokosmelk
2 fedd hvitløk
1 tommel ingefær
0,5 rød chili
4 ss soyasaus
1 stilk sitrongress
2 ss xo-saus (kan sløyfes)
2 ss sesamolje

---

1 pk. ferske nudler
1 bunt vårløk
1 ss sesamfrø

Framgangsmåte

Bruk en liten kniv til å kutte av det nederste på portobello-stilken. Fortsett med å forsiktig dra av det ytterste laget på sopphatten (dette laget blir veldig seigt når soppen skal bakes). Legg soppen i en ildfast form med stilken opp. Fordel smøret på toppen, og mariner den i soyasaus og limesaft. Legg på noen grove biter hvitløk og chili, og bak soppen i ovn på 160 grader i cirka 30 minutter, gjerne med aluminiumsfolie eller lokk på.

Når soppen er ferdig, tar du vare på kraften som har rent ut i formen – den skal i suppa.

Kok opp en lake av vann, soyasaus, riseddik og sukker. Avkjøl laken.

Kok eggene i 7 minutter, og avkjøl dem umiddelbart i iskaldt vann. Skrell eggene, og legg dem i en brødpose sammen med soyalaken. Prøv å få ut all luften av posen, og pakk den tett så laken dekker eggene fullstendig. La eggene marineres i kjøleskap, helst i 24 timer.

Finhakk hvitløk, chili, ingefær og sitrongress, og fres dette blankt i sesamolje. Tilsett så xo-saus, kokosmelk, vann, kraft og soyasaus. La blandingen koke i 10 minutter, før du siler den og smaker til med salt og limesaft.

Kok nudler etter anvisningen på pakken, og legg dem pent over i dype skåler. Slå over varm kokossuppe, og topp med bakt sopp, marinerte egg, litt sesamfrø og finsnittet vårløk.

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse