Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Tema
NTB
14 februar 2019 10:26
Del på Facebook
BYGGOTTO: Middag som gjør deg mett på en sunn måte. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix /
BYGGOTTO: Middag som gjør deg mett på en sunn måte. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix /

Vil du lage noe som både er veldig godt, veldig anvendelig og veldig enkelt? Med byggotto kan du hake av for alle punktene.

Byggryn er en flott kilde til kostfiber og vitaminer. De smaker ikke så mye i seg selv, men er kjedelige og trauste som gryn flest. Det er når du koker dem, de spennende tingene skjer. Byggryn som kokes møre, får nemlig en fin konsistens, samt evnen til å trekke til seg smaken av kraften de er kokt i. Da kan de bli skikkelig gode! Jeg koker iblant byggryn i en eller annen form for kjøttsuppe. Men det jeg lager oftest, er risotto-versjonen – som ofte kalles byggotto. Da ender jeg opp med en varm grøt som får en rik, god smak når den monteres med litt smør og parmesan eller en lignende ost.

Det er mye enklere å lykkes med byggotto enn risotto. Det er nærmest umulig å overkokte grynene så det blir mindre stress og lavere fallhøyde. Byggotto er utpreget anvendelig. Det kan være en rett i seg selv, som i ukas oppskrift, eller tilbehør til fugl, stekt fisk, skalldyr, storfe, viltkjøtt eller vegetariske hovedretter. Smaksvariantene er også mange. Prøv med grønne asparges og ramsløksmør, eller med tørkede tomater og basilikum, med biter av mozzarella på toppen. En annen nydelig variant lager du med biter av karamellisert søtpotet, bakt fløyelsmyke i ovnen, som vendes inn rett før servering. Topp søtpotet-byggottoen med ristede hasselnøtter og små biter av fersk ricotta, og du har fått en ny favorittrett på repertoaret.

Jeg har også en annen favoritteknikk jeg gjerne utsetter byggrynene for – særlig på søndager, da det er fint med retter i kasseroller eller ildfaste former som kan stå lenge i ovnen og «lage seg selv». Med en slik rett på gang kan man bruke formiddagen ute på tur og likevel invitere folk hjem til søndagsmiddag.

Start i så fall søndagsmorgenen med å legge byggryn i bløt i et par timer. Sil så av vannet, og legg grynene i bunnen av kjelen eller formen. Tilsett grønnsaker, hvitløk og urter, og legg et kjøttstykke eller en hel kylling på toppen. Bak dette i flere timer med lokk eller dekket med aluminiumsfolie. Da slipper kjøttet og grønnsakene masse gode saft som grynene ser sitt snitt til å absorbere. Slik blir byggrynene så gode at kjøttet ender opp med å spille andrefiolin.

Varm byggrynsgrøt med sopp, løk, urtesmør og pinjekjerner

Ingredienser (2 personer)

2 dl bløtlagte byggryn
2 dl soppkraft eller grønnsakskraft
0,5 rødløk
1 boks sjampinjong, aromasopp eller annen skogsopp
1 bunt estragon
100 g smør
50 g parmesan
2 fedd hvitløk
2 sjalottløk
1 bunt timian
4 ss pinjekjerner
solsikkeolje
1 sitron
1 laurbærblad

Fremgangsmåte

Estragonsmør: Plukk av bladene på estragonen, og knus dem i en morter sammen med 1 fedd hvitløk. Tilsett temperert smør, og bland dette godt sammen

Syltet sopp og løk: Del halvparten av soppen i store biter og kutt rødløken i skiver. Dette legges over i en kjele sammen med 1 dl solsikkeolje. Kok forsiktig opp sammen med litt salt, laurbær og timian til soppen slipper væsken. Tilsett saften av 1 sitron, og kok til soppen og løken er mør. Dette kan eventuelt oppbevares i flere uker på norgesglass i kjøleskapet.

Pinjedryss: Rist pinjekjerner i en tørr panne. Rør hele tiden så kjernene ikke brenner seg, men blir jevnt ristet. Smak til med salt.

Byggotto: Fres finhakket sjalottløk, halvparten av soppen i skiver og 1 fedd hvitløk i litt olje til det er blankt. Tilsett byggryn og passelig med kraft, og kok til grynene er møre. Tilsett heller mer kraft underveis om det koker for tørt. Når grynene er møre, tilsettes revet parmesan. Rør det sammen til en god konsistens med god mengde væske i forhold til gryn. Smak til med salt, og legg byggottoen på et serveringsfat.

Topp med syltet løk og sopp, små smørøyer med det grønne estragonsmøret, pinjekjerner og litt ekstra revet parmesan til slutt.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse