Annonse
NTB
Tema
NTB
14 september 2019 10:30
Del på Facebook
TROFAST: Tine Pettersen (30) sa opp jobben og realiserte drømmen om å drive hundebarnehage midt i byen. Her med Happy (bakerst, 4 md.), Filip (2), Ulla (3), Teo (foran t.v., 7) og Uno (10 md..). FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix
TROFAST: Tine Pettersen (30) sa opp jobben og realiserte drømmen om å drive hundebarnehage midt i byen. Her med Happy (bakerst, 4 md.), Filip (2), Ulla (3), Teo (foran t.v., 7) og Uno (10 md..). FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix

Mange hundeeiere trenger barnehageplass til sine firbeinte venner. Tine (30) sa opp jobben og realiserte drømmen om å drive hundebarnehage midt i byen.

En onsdag formiddag gjør seks pelskledde barnehagebarn seg klare for tur. De flokker seg om beina på Tine Pettersen (30) – nå skal selene på. Trofast er nemlig ingen vanlig barnehage: Her er det hunder som går.

I fjor tok Tine den endelige avgjørelsen: Hun sa opp jobben som passasjerveileder på Oslo lufthavn og opprettet eget firma. Drømmen om å drive egen hundebarnehage var i ferd med å bli virkelighet.

– Da vi åpnet dørene 1. april, hadde vi bare to hunder her fast, forteller Tine. – Så begynte pågangen å øke. Nå i sommer er det et eller annet som har skjedd: Det kommer nye bookinger nesten hver uke.

For behovet for hundepass er høyst til stede: Mange hundeeiere kvier seg for å la hunden være alene en hel arbeidsdag.

– Om hunden trives der, kan en hundebarnehage være et godt alternativ til å være hjemme alene, sier Maria Været Veggeland, etolog og seniorrådgiver i Mattilsynets seksjon dyrevelferd.

Et sosialt dyr

En hundebarnehage tilbyr dagpass av hunder mens eier er på jobb. Du leverer hunden din om morgenen, og henter den om ettermiddagen.

– Det at vi får dårlig samvittighet av å la dem være alene, viser hvor viktige hundene våre er for oss – de er som barna våre! sier Lisbeth Eliasson (66). Hunden hennes Uno (10 md.) var en av de første som begynte hos Trofast.

I dag går sju hunder fast i hundebarnehagen, i tillegg til Tines egen hund, Monster (8 md..). Det er en heldig gjeng: Mange hunder sitter alene hjemme 8–9 timer hver dag.

– Å etterlate en redd og stresset hund alene, er ikke god dyrevelferd, sier Veggeland i Mattilsynet. – Selv om hunden mestrer å være hjemme alene, bør den ikke være alene mer enn en normal arbeidsdag på det lengste.

– Noen av hundene her tør ikke være alene. Andre klarer det fint, men eierne synes ikke de bør være alene en hel arbeidsdag , sier Tine.

Uno går i barnehagen to-tre dager i uken, når han ikke er med matmor på jobb.

– Skaffer man seg hund, påtar man seg et ansvar, mener Eliasson. – Det koster jo penger, men til gjengjeld trenger Uno verken ski eller sykkel – så barnehagen tar jeg meg råd til.

For som matmor selv sier: Uno er en del av familien.

– Hunden er et sosialt dyr som har lyst til å være sammen med oss så mye som mulig. Den er ikke laget for å være alene, sier hundeinstruktør Espen Gudim. Han har jobbet mye med hunder som ikke tør å være alene hjemme. – I hverdagen takler den nok 6–8 timer alene, men da krever det at du må gi hunden mer oppmerksomhet før og etter jobb.

Gudim tror hundebarnehager kan være et godt alternativ – så lenge de brukes fornuftig.

Dagens rutiner

Hundebarnehagen er mye mer enn et oppbevaringssted. Her får hundene mental og fysisk stimuli, lek, kos og hvile – akkurat som i en barnehage for mennesker.

Hunder er vanedyr og liker kjente mønstre i hverdagen.

– Vi har faste rutiner så hundene vet hva som skjer når de kommer i barnehagen, forklarer Tine.

Når alle «barna» er på plass om morgenen, venter lek, hvile og godbit – før det bærer ut på tur.

– Hundene trenger å være utendørs og rulle seg i gresset, snuse rundt og «sjekke Facebook», eller skru snuta langt ned i snøen om vinteren, smiler Tine.

Tilbake etter turen fortsetter leken, før hundene tar lunsj med medbrakt matpakke.

– Etterpå er de vanligvis så slitne at vi hviler igjen, sier Tine. Ro og hvile er nemlig vel så viktig for hundene som fysisk aktivitet.

– Å leke greier de helt fint selv, men å slappe av etterpå er nesten enda viktigere. Hunden skal jo være sliten på slutten av dagen, men den skal ikke være utslitt .

Gleder seg

Nå har Uno gått i barnehagen i fire måneder. Lisbeth Eliasson merker at hunden er tilfreds.

– Han løper mot døra og gleder seg til å dra dit hver morgen, sier hun. – Selv i helgene er han like ivrig!

Sosialiseringen med andre hunder har gjort ham godt: Uno finnes ikke aggressiv. Eliasson forteller at han er harmonisk og rolig hjemme.

– Det viser hvor viktig det er å la hundene få være ordentlige hunder – at de får leke med artsfrender og lære å omgås hverandre, sier hun.

Separasjonsangst

Enkelte trenger riktignok litt tid før det går seg til. Toypuddelen Filip (2) begynte i barnehagen i forrige uke. Han har separasjonsangst, men blir tryggere for hver dag.

– Første dagen var han fryktelig redd. Nå sover han ved siden av meg, leker med de andre og klarer å slappe av. Han gråter hver morgen når eieren har gått, men det går riktig vei, sier Tine.

Om separasjonsangsten er for stor, er det derimot ikke sikkert hundebarnehage er en god løsning.

– Da kan hunden bli stresset, redd eller aggressiv, sier Maria Været Veggeland i Mattilsynet. – Hvis hunden omgås de andre på en fin måte, og samtidig får slappe av, tyder det på at den takler godt å være i hundebarnehagen.

Drømmejobben

Tines drøm om å jobbe med hunder på heltid er gått i oppfyllelse. Arbeidsdagene er lange, men hun stortrives som reservemamma for den firbeinte flokken.

– Det er så givende å møte hundene om morgenen og se at de er glade for å komme. Det føles godt. Hunder lyver jo ikke!

Hundeeier Mathias Wold forteller at Matcha, som er hjemme fra barnehagen med løpetid denne dagen, er glad for å være en del av flokken i Trofast.

– Det merkes på hele henne at hun trives. Uansett hvor flink Matcha er til å være alene, kommer vi til å fortsette med barnehage – vi mener det utvilsomt er best for henne.

Hundebarnehager i Norge

  • Mattilsynet har registrert 35 «daghjem for dyr» i Norge.
  • Kravet om registrering er relativt nytt, så det kan tenkes at det reelle antallet er større.
  • Mattilsynet har også regler og veiledning om daghjem for hunder.
  • Det kreves ingen spesiell utdannelse, men det er et krav at den ansvarlige for virksomheten har tilstrekkelig kompetanse til å håndtere og stelle dyrene på en god nok måte.
  • Det er ikke krav om luftegård, men det er et krav at dyrene skal ha mulighet til fri bevegelse, regelmessig aktivitet og mosjon samt mulighet til å gjøre fra seg. Det er den ansvarlige for virksomheten som må dokumentere med skriftlige rutiner hvordan dette kravet skal imøtekommes.

Kilder: Mattilsynet, Brønnøysundregistrene, Lovdata.

Så ofte må hunden luftes

I Sverige ble det i 2008 utarbeidet nye råd som tillegg til svensk lov om hundehold. Der står det blant annet at hunder skal luftes minst hver sjette time på dagtid. Det står også at hunder ikke skal holdes i bur, unntatt ved spesielle situasjoner, som når de skal være med på biltur.

Per i dag foreligger det ingen planer om å lage et tilsvarende regelverk i Norge, men Mattilsynet har laget en veileder hvor det fremgår hvordan de tolker dyrevelferdsloven når det gjelder hold av hund – for dyrevelferdsloven gjelder selvsagt for hunder også.

– I veilederen framgår det blant annet at hunder må luftes minst tre ganger daglig, så de får gjort fra seg. I tillegg har hunder behov for å bruke kroppen og hodet – hvis de får for lite mosjon eller stimulerende aktivitet, kan de utvikle atferdsproblemer, sier Maria Været Veggeland i Mattilsynets seksjon for dyrevelferd.

– Når det gjelder hold av hunder i bur, er veilederen vår på linje med Sveriges nye råd: Det er ikke greit å holde hunder innesperret i små bur, altså transportbur eller lignende, over lengre tid, slik som om natten eller mens man er på jobb.

Slik trener du hunden til å være alene hjemme

– Begynn allerede når hunden er valp, for det er bedre å forebygge redsel enn å reparere. Start med å etterlate den sovende valpen i naborommet i korte perioder, og utvid perioden etter hvert, anbefaler hundeinstruktør Espen Gudim.

– Ikke forlat en redd og stresset hund, og prøv også å legge til rette slik at du kommer tilbake når hunden er rolig, tilføyer Maria Været Veggeland i Mattilsynet. – Det er viktig å gå gradvis fram og holde seg på hundens nivå hele tiden, så den lærer at det ikke er farlig å være alene en stund.

– Poenget er at hunden skal forstå at selv om du blir borte, kommer du alltid tilbake, forklarer Gudim.

Noen råder hundeeiere til å ha faste avskjedsrutiner – å si «ha det bra» eller sette på radioen. Gudim mener man heller bør unngå slike ritualer. – Det gjør ofte at avskjeden bare blir verre for hunden. Du bør heller late som ingenting og bare gå.

En annen forutsetning for at hunden skal ha det bra alene, er at den har fått tilstrekkelig med mosjon og mentale stimuli på forhånd.

– Gå tur med hunden før du etterlater den alene. Det hjelper mot rastløshet, råder Gudim.

Mental mosjon har samme effekt: – La hunden lete etter godbiter, eller gjør øvelser og triks som krever konsentrasjon, så den får større behov for hvile.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse