Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Tema
NTB
28 september 2019 10:30
Del på Facebook
VARMEKILDE: Et gassbluss gir god kontroll over matlagingen, men kan være problematisk å bruke i lave temperaturer. FOTO: Shutterstock / NTB scanpix
VARMEKILDE: Et gassbluss gir god kontroll over matlagingen, men kan være problematisk å bruke i lave temperaturer. FOTO: Shutterstock / NTB scanpix

Glem matpakka, blås støvet av tørkeapparatet og oppgrader turmaten din i høst.

Brødskiver, appelsiner, Kvikk Lunsj og grillpølser er folkekjær kost langs norske stier. Men hvorfor ikke feire høsten ved å tenke alternativt rundt den ellers så forutsigbare turmaten?

Kulinariske opplevelser i naturen anbefales varmt av Tonje Refseth, leder for prosjektet «Turmat fra hele verden».

– Generelt er nordmenn veldig interesserte i og åpne for andre matkulturer, men denne tendensen overføres typisk ikke til friluftslivet. Men det trenger faktisk ikke være vanskelig å lage spennende og minneverdig mat på tur, sier hun.

En kulinarisk bro

«Turmat fra hele verden» er et initiativ fra Norsk Friluftsliv, en fellesorganisasjon for 17 frivillige friluftslivsorganisasjoner i Norge.

Turmatprosjektets målsetting – i tillegg til å fremme større matglede under åpen himmel – er å inspirere flere mennesker med innvandrerbakgrunn til å benytte seg av norsk natur på fritiden.

– Vi ønsker å bygge en bro mellom friluftslivet og den internasjonale matkulturen, sier Refseth. – Selv om mennesker som flytter til Norge, ikke nødvendigvis har med seg de samme vanene med å gå på tur, har de alltid med seg en matkultur. For mange kan dette være et flott utgangspunkt for å komme seg ut i naturen.

Du trenger ikke avansert utstyr for gode resultater, sier Refseth. Med et enkelt stormkjøkken eller en bålpanne kan du lage alt fra teriyaki-laks og karibisk kylling til tur-tapas og torskekebab.

– Mange av oppskriftene våre er også basert på fisk, skjell, bær, urter og andre ingredienser man har enkel tilgang på i norsk natur, forteller Refseth.

Neste gang du vandrer langs kysten, hva med blåskjell à la Rhinlandet i Tyskland? Eller til skogsturen: en persisk brenneslesuppe med urter og bønner? Å sanke inn en del av ingrediensene underveis på turen kan gjøre både matbudsjettet og ryggsekken betydelig lettere, sier Refseth.

– På grunn av varevekten passer mange av oppskriftene våre naturlig nok best for kortere turer, sier hun. – Men for mennesker som ikke er så vant med friluftsliv, kan korte turer i nærområdet, med for eksempel en piknik, ofte være et fint sted å starte.

Sparte titusener

Skal du være borte over flere netter, teller vekten av ryggsekken din betydelig mer enn smaken på maten. Derfor kan et tørkeapparat (også kjent som en dehydrator) bli en god og økonomisk investering på lang sikt. For å illustrere hvor mye du kan få med deg – og ikke minst spare – når ingrediensene er forhåndstørket, snakket vi med eventyrer og filmregissør Inge Wegge, Han dro på ekspedisjon til Bjørnøya på Svalbard med brødrene sine, Håkon og Markus, i 2014. Totalpris for to måneders matforsyning til tre voksne menn?

– Ikke en krone, forteller Wegge. – Alt av mat vi hadde med på turen, var enten gått ut på dato og donert eller skulle bli kastet av supermarkedene. Sammenlignet med å kjøpe tørket og ferdigpakket turmat i sportsbutikken sparte vi flere titusener av kroner.

I forkant av turen tørket brødrene hele 40 kg grønnsaker, 40 kg kjøtt og ukjente mengder med frukt, bær og annen snacks. Alt mulig ble puttet i dehydratoren, forteller Wegge. Fra paprika og mais til bananer, tomater og til og med agurk. Sistnevnte ble bare forsøkt én gang.

– Når du fjerner vannet fra en agurk, er det ikke stort igjen, sier han.

Satte søkelyset på matsvinn

Wegge og brødrene gjennomførte ekspedisjonen til Bjørnøya med «kastbar» mat for å rette søkelyset mot en av vår tids største miljøutfordringer.

– At man kan dra på en to måneders lang arktisk ekspedisjon på råvarer som folk flest oppfatter som søppel, sier mye om hvor mye brukbar mat vi kaster unødvendig hver dag, sier Wegge.

Læringskurven var bratt når tørkingen begynte, forteller han.

– Det første vi fant ut, er at matvarer med mye fett er vanskelige å tørke, og at alt som puttes i tørkemaskinen, bør skjæres i så tynne skiver eller små terninger som mulig. I tillegg valgte vi å forvelle grønnsakene kort før tørkingen.

Da to ukers tørking var overstått, ble maten sortert og pakket etter ingredienser, noe som gjorde det enkelt for brødrene å variere sammensetningen av måltidene fra dag til dag.

– Nøkkelen til et godt resultat når tørrmaten skal spises, er å la den ligge i vann lenge, sier Wegge. – La det gjerne koke opp en gang og bli stående i noen timer. Jo lengre maten får ligge i bløt, desto bedre og mer «naturlig» i konsistensen blir den.

Men du kan bruke tørkemaskin til mer enn bare friluftsliv. Trebarnsfaren anbefaler å investere i et eget tørkeapparat til hverdagsbruk. Er noe i kjøleskapet ditt i ferd med å bli gammelt? Sleng det heller i tørkemaskinen enn i søppelbøtta!

– Vi bruker vår egen dehydrator året rundt, sier han. – Tørking er en ideell måte å få brukt matvarer man ellers ville kastet på!

Minneverdig turmat

Heidelbeercreme: Blåbærkrem fra Alpene

Ingredienser

Blåbær
Vaniljekesam
Sitron
Litt sukker/melis etter behov/ønske

Fremgangsmåte

Legg de fineste bærene, som du kan toppe desserten, til side. Knus resterende blåbær med en gaffel eller det du måtte ha for hånden i saften fra en sitron. Tilpass mengde sitronsaft etter hvor mye blåbær du har, og hvor syrlig du vil ha retten.

Siden vi bruker vaniljekesam i denne oppskriften, er det ikke nødvendig med sukker/melis, men om du vil ha kremen litt søtere kan du tilsette litt sukker/melis når du knuser blåbærene.

Bland vaniljekesamen med de knuste blåbærene. Hell opp i turkoppen, og topp med noen hele blåbær. En rask og nydelig turdessert!

Halloumiburger med aubergine

Ingredienser (til én burger)

1 halloumi
1 hamburgerbrød
2 aubergine-skiver
Aioli
Rucola
Rødløk
Smør til å smøre plata med (sølvfolie om du skal steke den på bål)
Krydder (til auberginen)

Fremgangsmåte

Varm grillen. Del en halloumiost på tvers, slik at du får to fine og flate burgere. Disse legges rett på grillen, på en grillplate, eller ev. i en stekepanne på primus. Det kan være lurt å bruke litt smør hvis du steker osten på plate/i stekepanne. Del auberginen i tynne skiver på tvers. Krydre auberginen med det du liker, for å gi den litt ekstra smak. Ellers er det mye salt i halloumien som gir mye smak. Grill/stek halloumi og aubergine mens du gjør klar burgerbrødet: Ta et halvt burgerbrød, smør på aioli og legg på en god dose rucola og litt rødløk.

Når halloumiosten har fått fin stekeskorpe på begge sider, er den ferdig. Legg den på det klargjorte burgerbrødet, og topp med en skive aubergine.

Når det er bålsesong, kan man ev. kle en tynn stein med sølvfolie, legge den i bålet – og bruke steinen som stekeplate. Dåde halloumiosten og auberginen kan stekes på den foliekledde steinen.

(Kilde: turmat.no)

Bålreglene i Norge

I perioden 15. april til 15. september er det ikke tillatt å tenne opp bål, grill og engangsgrill i, eller i nærheten av, utmark i Norge. Forbudet omfatter all utmark – som skog, lyng, gress, snaufjell, holmer og strandområder.

Forskriften åpner likevel for at man kan bruke hodet og tenne bål dersom det er opplagt at det ikke kan medføre brannfare, for eksempel etter mye nedbør og på snø, eller på stranden i god avstand fra skog og vegetasjon.

Mange kommuner har dessuten egne tilrettelagte grill- og bålplasser som er godkjent til bruk hele året, selv under bålforbudet. Men ved høy skogbrannfare kan hver enkelt kommune legge ned forbud mot å gjøre opp ild utendørs.

(Kilde: Norsk Friluftsliv)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse