1328: Den første kjente brannen i Nidarosdomen brøt ut. Kirken hadde da stått ferdig i om lag åtte år. Brannen var svært omfattende, og førte til store skader på bygningen. Ifølge Wikipedia styrtet taket ned og ødela steinhvelvingene, tårnet falt ned og knuste korveggen mot oktogonen, og treverket innvendig ble antent. Katedralen er blitt herjet av brann ytterligere fem ganger, i 1432, 1451, 1531, 1708 og 1719. I tillegg blåste deler av tårnet ned en stormnatt i 1689. Midt på 1800-tallet lå selve skipet for lengst i ruiner, og bare mindre deler av kirken var i bruk. Som følge av den nasjonale oppvåkningen ble Nidaros domkirkes restaureringsarbeider opprettet i 1869. Katedralen slik vi kjenner den i dag er et resultat av drøyt 150 års bygnings- og restaureringsarbeider.
1875: Bedřich Smetanas symfoniske tonedikt «Vltava» (tysk: «Die Moldau») ble uroppført i Praha. Stykket, som utgjorde en del av den patriotiske syklusen «Má vlast» («Mitt fedreland»), er blitt stående som Smetanas mest kjente komposisjon. Komponisten så for seg verket som en musikalsk levendegjøring av Vltavas løp, der den forvandles fra små, vimsende bekker til en mektig flod. Smetana hadde lånt den smektende melodien fra «La Mantovana», en folketone fra 1500-tallet. Melodien er blitt tilskrevet en italiensk tenor ved navn Giuseppe Cenci. Den samme melodien har også inspirert Israels nasjonalsang, «Hatikvah». Ved uroppførelsen i Praha var Smetanas helse allerede begynt å skrante. Det antas at komponisten da led av syfilis i et tidlig stadium. Smetana døde i 1884, 60 år gammel.
1933: Historiens mest dødbringende luftskipskatastrofe inntraff utenfor kysten av New Jersey. Det 239 meter lange luftskipet USS «Akron» hadde tatt av fra New England om kvelden den 3. april, og bare vært i luften i få timer da det kom inn i et uvær. Brå trykkforandringer førte til at skipet kom ut av kontroll og styrtet i havet. 73 av de 76 om bord omkom. Luftskipenes æra i første halvdel av det 20. århundre var hjemsøkt av en rekke store katastrofer. Nærmest «Akron»-ulykken i antall dødsofre er den som rammet det tyske krigsfartøyet «Dixmude» utenfor Sicilia i 1923. Skipet eksploderte etter å ha blitt truffet av lynnedslag, og alle de 52 om bord mistet livet. I 1930 gikk 48 menneskeliv tapt da det britiske luftskipet R101 styrtet i Frankrike. Mest kjent er likevel «Hindenburg»-katastrofen i 1937, som utspilte seg foran rullende filmkameraer. 36 mennesker omkom da luftskipet tok fyr under dokking i New Jersey.
(©NTB)